Avoimessa suhteessa on riskinsä, mutta parhaimmillaan se pelastaa parisuhteen. Kuva: Shutterstock
Avoimessa suhteessa on riskinsä, mutta parhaimmillaan se pelastaa parisuhteen. Kuva: Shutterstock

Ennen avoimeen suhteeseen lähtemistä kannattaa käydä läpi muutama tärkeä keskustelu kumppanin kanssa.

Avoin suhde voi olla kinkkinen parisuhteen muoto. Parhaimmillaan suhteen muuttaminen vapaaksi voi pelastaa pitkän parisuhteen, pahimmillaan se aiheuttaa väärinkäsityksiä, syyllisyyden tunteita, mustasukkaisuttaa tai jopa eron.

Lue myös: Pelastaako vapaa seksi parisuhteen? Aviopari testasi vuoden

Psykoterapeutti, perhe- ja pariterapeutti Marjo Rosengrenin mukaan voi olla monia syitä, miksi jotkut parit siirtyvät avoimeen suhteeseen. Kyse voi olla yrityksistä pelastaa kuihtunut parisuhde tai vaikkapa jännityksen lisäämisestä arkeen.

– Avoin suhde voi tulla puheeksi, jos parisuhteessa alkaa mennä huonosti tai koetaan, että kumppani ei täytä kaikkia toiveita ja odotuksia, joita itsellä on. Samoin asiaa voivat saada pohtimaan esimerkiksi suhteen arkipäiväistyminen, kokeilunhaluisuus ja tilanne, kun pohditaan, pitäisikö erota vai ei.

Vaikka pariskunta päätyisikin kokeilemaan avointa suhdetta, kannattaa silti vielä ottaa huomioon muutamia asioita. Rosengren listaa neljä asiaa, joista kumppanin kanssa on hyvä keskustella etukäteen.

1. Arvot, tavoitteet ja toiveet.

Parisuhteessa on tietenkin aina hyvä keskustella omista ja toisen arvoista, tavoitteista ja toiveista. Idea avoimesta suhteesta tuskin tulee parisuhteen osapuolille samaan aikaan, joten toinen on valmistautuneempi kuin toinen. Siksi myös kumppani tarvitsee sulatteluaikaa. Jo pelkkä ehdotus voi kuitenkin olla loukkaus ja aiheuttaa tunteen, ettei riitä toiselle sellaisenaan. Tämä reaktio kannattaa ottaa huomioon, kun asiaa ehdottaa.

2. Avoimen suhteen määrittely ja säännöt.

On hyvä keskustella siitä, miten kumpikin osapuoli määrittelee avoimen suhteen. Vaikka kaikilla on oma mielikuva siitä, mitä se on, käsitys ei ole kaikilla välttämättä sama. Toiselle avoin suhde voi tarkoittaa sitä, että voi olla ihan kaikkien kanssa koska vain, ja toinen ajattelee, että kyseessä olisi vain jokin kertaluontoinen kokeilu. Jos käsitykset ovat kovin erilaiset, eteen tulee vääjäämättä ristiriitoja.

Muitakin käytännön asioita olisi hyvä käydä läpi, kuten sitä, mitä kaikkea avoin suhde pitää sisällään ja miten siinä saa toimia.

3. Ei painostusta eikä suostumusta toisen mieliksi.

Ketään ei saa painostaa avoimeen suhteeseen. Siihen ei myöskään pidä suostua sen takia, että haluaisi ylläpitää suhdetta tai miellyttää toista. Silloin suhteen avoimuudesta syntyy vain ongelmia, ristiriitaa ja syyllisyyden tunteita.

Jos kuitenkin molemmat ovat sitä mieltä, että avoin suhde on hyvä juttu ja sitä mietitään tarkkaan, se on pariskunnan oma asia, kunhan ketään ei loukata tai vahingoiteta.

4. Vaarat ja mahdollisuus lopettaa.

On mahdollista, että avoin suhde toimii hyvin, mutta siinä on myös vaaransa. Toinen saattaa rakastua, vaikka sääntönä olisi, että kehenkään muuhun ei saa aidosti ihastua tai rakastua. Läheisyys parisuhteen ulkopuolisen ihmisen kanssa vaikuttaa parisuhteeseen väkisinkin.

On myös eri asia suostua avoimeen suhteeseen silloin, kun se on vain ajatus, joka kuulostaa kivalta ja jännittävältä. Kun avoin suhde on todellisuutta, reaktio voi olla täysin toinen kuin etukäteen kuvitteli. Omia tunteita ei voi etukäteen varmasti tietää, ja siksi pitää ottaa huomioon se mahdollisuus, että puolisosta avoin suhde ei tunnukaan hyvältä, vaikka on siihen aluksi suostunut.

Kahdenkeskeiseen suhteeseen palaaminen ei myöskään ole aina täysin mutkatonta, kun tietää, että toisella olisi haluja saada jotain enemmänkin.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.