Avoimessa suhteessa on riskinsä, mutta parhaimmillaan se pelastaa parisuhteen. Kuva: Shutterstock
Avoimessa suhteessa on riskinsä, mutta parhaimmillaan se pelastaa parisuhteen. Kuva: Shutterstock

Ennen avoimeen suhteeseen lähtemistä kannattaa käydä läpi muutama tärkeä keskustelu kumppanin kanssa.

Avoin suhde voi olla kinkkinen parisuhteen muoto. Parhaimmillaan suhteen muuttaminen vapaaksi voi pelastaa pitkän parisuhteen, pahimmillaan se aiheuttaa väärinkäsityksiä, syyllisyyden tunteita, mustasukkaisuttaa tai jopa eron.

Lue myös: Pelastaako vapaa seksi parisuhteen? Aviopari testasi vuoden

Psykoterapeutti, perhe- ja pariterapeutti Marjo Rosengrenin mukaan voi olla monia syitä, miksi jotkut parit siirtyvät avoimeen suhteeseen. Kyse voi olla yrityksistä pelastaa kuihtunut parisuhde tai vaikkapa jännityksen lisäämisestä arkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Avoin suhde voi tulla puheeksi, jos parisuhteessa alkaa mennä huonosti tai koetaan, että kumppani ei täytä kaikkia toiveita ja odotuksia, joita itsellä on. Samoin asiaa voivat saada pohtimaan esimerkiksi suhteen arkipäiväistyminen, kokeilunhaluisuus ja tilanne, kun pohditaan, pitäisikö erota vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka pariskunta päätyisikin kokeilemaan avointa suhdetta, kannattaa silti vielä ottaa huomioon muutamia asioita. Rosengren listaa neljä asiaa, joista kumppanin kanssa on hyvä keskustella etukäteen.

1. Arvot, tavoitteet ja toiveet.

Parisuhteessa on tietenkin aina hyvä keskustella omista ja toisen arvoista, tavoitteista ja toiveista. Idea avoimesta suhteesta tuskin tulee parisuhteen osapuolille samaan aikaan, joten toinen on valmistautuneempi kuin toinen. Siksi myös kumppani tarvitsee sulatteluaikaa. Jo pelkkä ehdotus voi kuitenkin olla loukkaus ja aiheuttaa tunteen, ettei riitä toiselle sellaisenaan. Tämä reaktio kannattaa ottaa huomioon, kun asiaa ehdottaa.

2. Avoimen suhteen määrittely ja säännöt.

On hyvä keskustella siitä, miten kumpikin osapuoli määrittelee avoimen suhteen. Vaikka kaikilla on oma mielikuva siitä, mitä se on, käsitys ei ole kaikilla välttämättä sama. Toiselle avoin suhde voi tarkoittaa sitä, että voi olla ihan kaikkien kanssa koska vain, ja toinen ajattelee, että kyseessä olisi vain jokin kertaluontoinen kokeilu. Jos käsitykset ovat kovin erilaiset, eteen tulee vääjäämättä ristiriitoja.

Muitakin käytännön asioita olisi hyvä käydä läpi, kuten sitä, mitä kaikkea avoin suhde pitää sisällään ja miten siinä saa toimia.

3. Ei painostusta eikä suostumusta toisen mieliksi.

Ketään ei saa painostaa avoimeen suhteeseen. Siihen ei myöskään pidä suostua sen takia, että haluaisi ylläpitää suhdetta tai miellyttää toista. Silloin suhteen avoimuudesta syntyy vain ongelmia, ristiriitaa ja syyllisyyden tunteita.

Jos kuitenkin molemmat ovat sitä mieltä, että avoin suhde on hyvä juttu ja sitä mietitään tarkkaan, se on pariskunnan oma asia, kunhan ketään ei loukata tai vahingoiteta.

4. Vaarat ja mahdollisuus lopettaa.

On mahdollista, että avoin suhde toimii hyvin, mutta siinä on myös vaaransa. Toinen saattaa rakastua, vaikka sääntönä olisi, että kehenkään muuhun ei saa aidosti ihastua tai rakastua. Läheisyys parisuhteen ulkopuolisen ihmisen kanssa vaikuttaa parisuhteeseen väkisinkin.

On myös eri asia suostua avoimeen suhteeseen silloin, kun se on vain ajatus, joka kuulostaa kivalta ja jännittävältä. Kun avoin suhde on todellisuutta, reaktio voi olla täysin toinen kuin etukäteen kuvitteli. Omia tunteita ei voi etukäteen varmasti tietää, ja siksi pitää ottaa huomioon se mahdollisuus, että puolisosta avoin suhde ei tunnukaan hyvältä, vaikka on siihen aluksi suostunut.

Kahdenkeskeiseen suhteeseen palaaminen ei myöskään ole aina täysin mutkatonta, kun tietää, että toisella olisi haluja saada jotain enemmänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla