Tällainen ei ole ookoo. Kuva: Shutterstock
Tällainen ei ole ookoo. Kuva: Shutterstock

Tietyt asiat kertovat, jos ette sovikaan yhteen. 

Rakastunut näkee toisessa helposti vain hyvää – ja jättää hyvinkin ikävät asiat huomiotta. Tuoreessa suhteessa sen ymmärtää, mutta Huffington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ikävien juttujen pyyhkiminen taka-alalle on valitettavan yleistä myös pitkään kestäneissä suhteissa.

Lehti on koonnut asioita, jotka voivat kertoa siitä, että toinen ihminen ei ole itselle sopiva – tai ei itse ole toiselle paras mahdollinen kumppani.

1. Podette luottamuspulaa

Yhteistä iloa, helliä katseita, pieniä huomioita arjessa. Hyvä parisuhde koostuu monista asioista, mutta jos luottamus puuttuu, suhteesta tulee liian raskas. Luottamuspulasta kertoo esimerkiksi se, jos puolisosi vahtaa jatkuvasti sinun liikkeitäsi – tai teet itse niin.

– Rehellisyys ja luottamus ovat todella terveen parisuhteen perusta. Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa eikä sitä synny, jos molemmat eivät kerro avoimesti tunteistaan ja tarpeistaan, psykoterapeutti Andrea Wachter muistuttaa.

Monissa suhteissa pettäminen aiheuttaa luottamuspulaa. Jos tahto ja sinnikkyys riittävät, siitäkin voi yrittää päästä eteenpäin esimerkiksi tällä viiden kohdan ohjelmalla.

2. Teillä on hauskaa vain juhliessa

Kiva juttu, jos osaatte nauttia juhlista ja teillä on yhteisiä ystäviä, joiden kanssa istua iltaa. Mutta jos jompi kumpi jatkuvasti välttelee tilanteita, joissa joudutte olemaan kahdestaan, ei kaikki ehkä ole kunnossa. Se kertoo yleensä siitä, ettei uskallata kohdata toista.

Joskus ongelma on se, että toinen tykkää juhlimisesta enemmän kuin toinen. Elämä pelissä -ohjelmassa Lena Meriläinen ja Olli Tola kertoivat olevansa sosiaalisesti kuin yö ja päivä, mikä aiheutti jatkuvia riitoja. Lue täältä, miten he ratkaisivat ongelman.

3. Osoitatte hellyyttä vain, jos haluatte jotakin

Osoittaako kumppanisi hellyyttä tai tekee sinulle pieniä mukavia asioita vain, jos hän itse haluaa jotain? Silloin hälytyskellojen pitäisi soida, sanoo pariterapeutti Sari Cooper.

– Se saa toisen tuntemaan, että häntä manipuloidaan eikä arvosteta. Näin käyttäytyvä on ainoastaan kiinnostunut täyttämään omat tarpeensa, eikä parisuhde ei ole tasa-arvoinen, Cooper muistuttaa.

Yksittäiset teot eivät suoraan kerro, että ihminen on narsisti, mutta jos nämäkin käyttäytymismallit toistuvat, saatat olla suhteessa narsistin kanssa. 

4. Vaikenette ja välttelette jatkuvasti ongelmien selvittämistä

Vetäytyykö kumppanisi aina, jos yrität selvittää erimielisyyksiä? Tai teetkö itse niin? Psykologi Megan Flemingin mukaan tämä kertoo pahoista kommunikointiongelmista, välinpitämättömyydestä sekä siitä, ettei kunnioita toista ja parisuhdetta riittävästi, jotta selvittäisi mieltä painavat asiat.

Joskus vaikenemisessa voi olla kyse vain hetken mykkäkoulusta – tai siitä, että toiselle puhuminen on vaikeaa. Lue täältä, mitä asialle voi tehdä.

5. Teillä ei ole ikinä aikaa kuunnella

Miten kumppanisi yleensä reagoi, jos sinulla on rankka päivä töissä tai kaipaat kannustusta seuraavan päivän koitoksiin? Entä miten itse käyttäydyt?

Kenenkään voimat eivät välttämättä riitä toisen tsemppaamiseen. Hyväsä suhteessa molemmat kuitenkin ainakin pääsääntöisesti kuuntelevat toisiaan ja osoittavat näin, että ovat kiinnostuneita toisesta. Jos aikaa ei ole ikinä, parisuhde ei ole tärkeyslistalla kovin korkealla. 

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti