Taas riita, ja ihan ihmeellisestä syystä. Kuva: Colourbox
Taas riita, ja ihan ihmeellisestä syystä. Kuva: Colourbox

Narsismin tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä piirteet tulevat esille vähitellen.

Rakastuitte päätä pahkaa, nopeammin kuin olisit koskaan uskaltanut kuvitella. Hän kertoi sinulle pian löytäneensä viimein elämänsä puuttuvan palasen, sinut. Muutitte yhteen ja aloitte elää arkea...

....joka ei osoittautunutkaan sellaiseksi kuin olit toivonut. Moni kokee elämässään jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta, mutta narsistin kanssa eläessä mikään ei tunnu kelpaavan. Koet syyllisyyttä asioista, joista sinun ei todellakaan pitäisi.

Omat tuntemuksesi kertovatkin paljon siitä, miten kumppanisi sinua kohtelee. Psychology Todayn blogissa tohtori ja mielenterveysasiantuntija Stephanie Sarkis kirjoittaa, mistä merkeistä voi päätellä, että kumppanissa on narsistin vikaa. Piirteet tulevat esille yleensä vähitellen, joten narsismin tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Jäät yksin ongelmiesi kanssa.

Tarvitset apua ja pyydätkin sitä, mutta pyyntö kaikuu kuuroille korville. Tai vaihtoehtoisesti saat vastauksen, jossa narsisti lupaa tehdä jotakin, mutta toimeen tarttumisen sijaan hän jättää homman tekemättä. Narsistin puheiden ja tekojen välillä on usein iso ero.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Olet ajautumassa erilleen läheisistäsi.

"Tarvitseeko sinun nyt taas nähdä äitiäsi? Vastahan kävit siellä kuukausi sitten." Narsisti kokee tarpeelliseksi pitää kaiken omassa hallinnassaan, ja muut läheiset ihmiset hän saattaa nähdä uhkana. Terveessä suhteessa kummankaan ei pitäisi estää toisiaan toteuttamasta omia juttujaan, vaan pikemminkin kannustaa myös muihin ihmissuhteisiin ja harrastuksiin.

3. Jos teet väärin, seuraa kosto.

Narsistia ei niin vain loukatakaan. Sillä on oltava seurauksensa. Vahingossa tehdyllä virheellä voi olla hirmuiset seuraukset, ja saat vähintään samalla mitalla takaisin. Vaikka sopu sen jälkeen syntyisikin, Stephanie Sarkis varoittaa, että yhteenotoilla on tapana paisua, ja tunteiden huomiotta jättäminen voi kasvaa sanalliseksi, jopa fyysiseksi väkivallaksikin. Jos huomaat suhteessa hyväksikäytön merkkejä tai se vaikuttaa muuten uhkaavan sinun tai läheistesi hyvinvointia, hae ammattiapua.

4. Säännöt koskevat sinua, eivät häntä.

Asiantuntijan mukaan narsistit ajautuvat muita helpommin pettämään. Sen sijaan, että vieraissa käynyt narsisti katuisi, hän odottaa sinulta anteeksiantoa.

5. Vika on sinussa.

Narsisti saattaa jopa syyttää kumppaniaan siitä, että petti. Kumppani teki liikaa töitä tai vietti liikaa aikaa lasten kanssa, mikä johti pettämiseen. Terveessä suhteessa ajankäytöstä olisi keskusteltu yhdessä ja pyritty löytämään ratkaisu, jonka avulla molemmat olisivat olleet tyytyväisempiä, kirjoittaa Stephanie Sarkis. Narsistin kanssa kohtuullisuus on kuitenkin mahdotonta – hänen vaatimuksensa ovat loputtomat. Narsisti myös ottaa sinussa olevat "viat" puheeksi joko suoraan tai kautta rantain. "Taitaisi olla aika alkaa käydä salilla ja syödä vähän vähemmän?"

6. Mykkäkoulut seuraavat toisiaan.

Riidellessä on ihan ok vetäytyä vähäksi aikaa jäsentelemään tunteitaan, ja palata sitten pian takaisin sovinto mielessään. Narsisti kuitenkin käyttää hiljaisuutta vallan välineenä, tarkoituksenaan saada kumppaninsa hermoromahduksen partaalle. Usein on edes vaikeaa ymmärtää, mikä on syynä mykkäkouluun, sillä narsistihan ei kerro, mistä tällä kertaa pahoitti mielensä.

7. Tuntuu, että olette kilpasilla.

Jos sinulla on kurkku kipeä, narsistilla on yhtäkkiä kaikkien aikojen flunssa. Hän haluaa olla paras, ja jos joku uhkaa hänen mahtavuuttaan, narsisti vetäytyy tilanteesta. Aina pitää vertailla. Narsisti on yleensä myös kovin kiinnostunut ulkonäöstään ja viihtyy peilin edessä.

oikeat narsistit ihan eri juttu

Voipa myös olla, että olet suhteessa aivan tavallisen ihmisen kanssa. Rakkaus helposti nostaa esille omistamisen halua, epävarmuutta ja mustasukkaisuutta. Kaikissa parisuhteissa on vallankäyttöä, henkistä laiskuutta, läheisyyden pelkoa, syyttelyä, mykkäkoulua, kostoa ja kilpailua. Rakastumisen huuman laskettua kumppanin epätäydelliset puolet nousevat esiin. Opetteletko kommunikoimaan toisen kanssa, sietämään toisen persoonaa vai leimaatko hänet vain narsistiksi ja jatkat matkaa, mikä on sekin aika narsistista... kaikki olikin toisen syytä vai?

Ja taas

Ei helkutti, mistä näitä juttuja aina sikiää..tämän mukaan jokainen jonka kanssa on ollut kanssa käymisissä työssä kuin vapaa-aikana on narsisti..huhhuh..

Sisältö jatkuu mainoksen alla