Taas riita, ja ihan ihmeellisestä syystä. Kuva: Colourbox
Taas riita, ja ihan ihmeellisestä syystä. Kuva: Colourbox

Narsismin tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä piirteet tulevat esille vähitellen.

Rakastuitte päätä pahkaa, nopeammin kuin olisit koskaan uskaltanut kuvitella. Hän kertoi sinulle pian löytäneensä viimein elämänsä puuttuvan palasen, sinut. Muutitte yhteen ja aloitte elää arkea...

....joka ei osoittautunutkaan sellaiseksi kuin olit toivonut. Moni kokee elämässään jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta, mutta narsistin kanssa eläessä mikään ei tunnu kelpaavan. Koet syyllisyyttä asioista, joista sinun ei todellakaan pitäisi.

Omat tuntemuksesi kertovatkin paljon siitä, miten kumppanisi sinua kohtelee. Psychology Todayn blogissa tohtori ja mielenterveysasiantuntija Stephanie Sarkis kirjoittaa, mistä merkeistä voi päätellä, että kumppanissa on narsistin vikaa. Piirteet tulevat esille yleensä vähitellen, joten narsismin tunnistaminen voi olla vaikeaa.

1. Jäät yksin ongelmiesi kanssa.

Tarvitset apua ja pyydätkin sitä, mutta pyyntö kaikuu kuuroille korville. Tai vaihtoehtoisesti saat vastauksen, jossa narsisti lupaa tehdä jotakin, mutta toimeen tarttumisen sijaan hän jättää homman tekemättä. Narsistin puheiden ja tekojen välillä on usein iso ero.

2. Olet ajautumassa erilleen läheisistäsi.

"Tarvitseeko sinun nyt taas nähdä äitiäsi? Vastahan kävit siellä kuukausi sitten." Narsisti kokee tarpeelliseksi pitää kaiken omassa hallinnassaan, ja muut läheiset ihmiset hän saattaa nähdä uhkana. Terveessä suhteessa kummankaan ei pitäisi estää toisiaan toteuttamasta omia juttujaan, vaan pikemminkin kannustaa myös muihin ihmissuhteisiin ja harrastuksiin.

3. Jos teet väärin, seuraa kosto.

Narsistia ei niin vain loukatakaan. Sillä on oltava seurauksensa. Vahingossa tehdyllä virheellä voi olla hirmuiset seuraukset, ja saat vähintään samalla mitalla takaisin. Vaikka sopu sen jälkeen syntyisikin, Stephanie Sarkis varoittaa, että yhteenotoilla on tapana paisua, ja tunteiden huomiotta jättäminen voi kasvaa sanalliseksi, jopa fyysiseksi väkivallaksikin. Jos huomaat suhteessa hyväksikäytön merkkejä tai se vaikuttaa muuten uhkaavan sinun tai läheistesi hyvinvointia, hae ammattiapua.

4. Säännöt koskevat sinua, eivät häntä.

Asiantuntijan mukaan narsistit ajautuvat muita helpommin pettämään. Sen sijaan, että vieraissa käynyt narsisti katuisi, hän odottaa sinulta anteeksiantoa.

5. Vika on sinussa.

Narsisti saattaa jopa syyttää kumppaniaan siitä, että petti. Kumppani teki liikaa töitä tai vietti liikaa aikaa lasten kanssa, mikä johti pettämiseen. Terveessä suhteessa ajankäytöstä olisi keskusteltu yhdessä ja pyritty löytämään ratkaisu, jonka avulla molemmat olisivat olleet tyytyväisempiä, kirjoittaa Stephanie Sarkis. Narsistin kanssa kohtuullisuus on kuitenkin mahdotonta – hänen vaatimuksensa ovat loputtomat. Narsisti myös ottaa sinussa olevat "viat" puheeksi joko suoraan tai kautta rantain. "Taitaisi olla aika alkaa käydä salilla ja syödä vähän vähemmän?"

6. Mykkäkoulut seuraavat toisiaan.

Riidellessä on ihan ok vetäytyä vähäksi aikaa jäsentelemään tunteitaan, ja palata sitten pian takaisin sovinto mielessään. Narsisti kuitenkin käyttää hiljaisuutta vallan välineenä, tarkoituksenaan saada kumppaninsa hermoromahduksen partaalle. Usein on edes vaikeaa ymmärtää, mikä on syynä mykkäkouluun, sillä narsistihan ei kerro, mistä tällä kertaa pahoitti mielensä.

7. Tuntuu, että olette kilpasilla.

Jos sinulla on kurkku kipeä, narsistilla on yhtäkkiä kaikkien aikojen flunssa. Hän haluaa olla paras, ja jos joku uhkaa hänen mahtavuuttaan, narsisti vetäytyy tilanteesta. Aina pitää vertailla. Narsisti on yleensä myös kovin kiinnostunut ulkonäöstään ja viihtyy peilin edessä.

oikeat narsistit ihan eri juttu

Oletko suhteessa narsistin kanssa? Tarkkaile näitä merkkejä

Voipa myös olla, että olet suhteessa aivan tavallisen ihmisen kanssa. Rakkaus helposti nostaa esille omistamisen halua, epävarmuutta ja mustasukkaisuutta. Kaikissa parisuhteissa on vallankäyttöä, henkistä laiskuutta, läheisyyden pelkoa, syyttelyä, mykkäkoulua, kostoa ja kilpailua. Rakastumisen huuman laskettua kumppanin epätäydelliset puolet nousevat esiin. Opetteletko kommunikoimaan toisen kanssa, sietämään toisen persoonaa vai leimaatko hänet vain narsistiksi ja jatkat matkaa, mikä on sekin...
Lue kommentti

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!