Mistä on perfektionistit tehty? Syyllisyydentunnosta, itsensä morkkaamisesta ja mustavalkoisesta ajattelusta. Jos tunnistit itsesi, hellitä heti – itsesi ja muiden vuoksi.

Määrätietoisuus on hieno piirre, miksei terve kunnianhimokin. Mutta täyspäiväisen perfektionistin on mahdotonta nauttia elämästä, kun kaikki aika valuu itse laadittujen, kohtuuttomien vaatimuslistojen täyttämiseen.

Tai oikeastaan sen yrittämiseen.

– Perfektionisti haluaa kaiken menevän omien kriteeriensä mukaan, sanoo elämäntapavalmentaja Diane Gagnon.

– Hän sulkee pois muut vaihtoehdot ja tavoittelee omaa, tarkasti rajattua ihannettaan.

Koska sitten on syytä huolestua? Huffington Post listasi merkkejä siitä, että täydellisyydentavoittelu alkaa olla itselle vahingollista. Tunnistatko itsesi?

1. Epäonnistuminen ei ole sinulle vaihtoehto. Perfektionistia ajaa hinku onnistumisesta, mutta mokaamisen mahdollisuus kauhistuttaa. Mieti rehellisesti, jätätkö joskus asioita tekemättä vain suojautuaksesi kolhuilta.

2. Podet usein syyllisyyttä. Häpeä ja syyllisyys istuvat lujassa perfektionistin tunnemaisemassa. Mitä jos ajattelisit olevasi jo perillä määränpäässä jatkuvan itsesi kiusaamisen sijaan?

3. Tuomaroit jatkuvasti muita. Kritisoit ankarasti kaikkea näkemääsi. Löydät helposti muista ikäviä piirteitä, vaikka ne ovat usein omiasi.

4. Otat kaiken henkilökohtaisesti. Korvasi ovat kuulevinaan kritiikkiä silloinkin, kun kyse on aivan muusta. Nouset ärhäkästi puolustamaan itseäsi palautteen edessä.

5. Kaikki tai ei mitään -asenne. Elämäsi jakautuu riemuvoittoihin ja häpeällisiin häviöihin. Pääset noidankehästä kiinnostumalla ääripäiden välisestä harmaasta alueesta. Usko pois, siellä on joskus hyvä olla.

6. Toisten epäonnistumiset rauhoittavat sinua. Jos muiden ihmisten takaiskut ilahduttavat sinua edes pienissä määrin, otat leikin liian vakavasti. Keskity elämäsi tärkeimpään ihmiseen, itseesi.

Lähde: Huffingtonpost, La Solution Est En Vous

Lue myös:

Hei suorittaja: Perfektionismi on yhtä vaarallista kuin tupakointi tai ylipaino

Kehuskeletko olevasi perfektionisti? Ei kannattaisi!

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia