Pidätkö itseäsi mukavana tyyppinä? Hyvä, jos pidät. Vai ajatteletko, että voisit olla kanssaihmisille parempaakin seuraa? Niin todellakin voisit, sillä mukavuus on hyvin pitkälti itsestä kiinni – oli sitten itsekseen viihtyvä introvertti tai ei.

Toisaalta itseään saattaa pitää hauskana seuramiehenä tai -naisena, mutta tietämättään voikin ärsyttää muita esimerkiksi puhumalla vain itsestään.

Kuten Entrepreneur-sivusto kirjoittaa, mukavuus ei ole synnynnäinen ominaisuus, joka ihmisellä joko on tai ei. Riippumatta siitä, pidätkö itseäsi mukavana tyyppinä, voit oppia olemaan miellyttävää seuraa. Siitä on hyötyä, sillä tutkimusten mukaan onnellisimpia ovat ihmiset, jotka vaalivat ihmissuhteitaan ja auttavat mielellään muita – ovat siis kilttejä ja mukavia.

Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koehenkilöt arvostelivat yli 500 adjektiivia sen perusteella, millainen käsitys heillä oli mukavuudesta. Miellyttävään luonteeseen liitettiin sellaisia sanoja kuten rehellisyys, läpinäkyvyys ja kyky ymmärtää muita. Esimerkiksi seurallisuudella tai kirjaviisaudella ei ollut merkitystä, vaan pääroolissa oli tunneäly. Entrepreneur listasi merkit, jotka kertovat tunneälystä.

Koska miellyttävyys on omasta toiminnasta kiinni, näin toimimalla annat itsestäsi mukavan vaikutelman. Sopivatko kohdat sinuun vai pitääkö vielä harjoitella?

1. Kysyt ja kuuntelet

Moni sössii lupaavan keskustelun pohtimalla lähinnä sitä, mitä sanoisi itse seuraavaksi. Sen sijaan  pitäisi keskittyä kuuntelemaan. Paras tapa kertoa kuuntelevansa on esittää tarkentavia kysymyksiä. Jos toinen kertoo pitävänsä musiikista, kysy mitä artisteja hän kuuntelee tai soittaako hän itse jotakin instrumenttia. Hyvistä kuuntelijoista pidetään.

2. Keskityt hetkeen

Jos olit kaukaa viisas, olet jo pannut puhelimesi äänettömälle siksi aikaa, kun keskustelette. Kännykkää ei myöskään tarvitse vilkuilla jatkuvasti, sillä se saa toisen kuvittelemaan, että hänen seuransa on mielestäsi tylsää tai merkityksetöntä.  Ilman puhelimia nautitte toistenne seurasta ja olette läsnä. Joskus on pakko olla tavoitettavissa, ja silloin on kohteliasta  pahoitella sitä, että joutui keskeyttämään keskustelun puhelinsoiton vuoksi.

3. Uskallat olla oma itsesi

Kukapa pitäisi teennäisyydestä. Aitous ja rehellisyys tekevät ihmisestä luotettavan, siis miellyttävän. Feikkaaminen on aivan turhaa.

4. Et tuomitse

Sinä saat olla juuri sitä mieltä, mitä haluat, mutta avoimuus muiden ajatuksia kohtaan kannattaa. Jos olet valmis kuuntelemaan eriäviäkin mielipiteitä, annat itsestäsi kiinnostuneen ja helposti lähestyttävän kuvan.

5. Annat hyvän ensivaikutelman

Tutkimustenkin mukaan ihminen tekee päätelmät uudesta tuttavuudesta tapaamisen ensimmäisten seitsemän sekunnin aikana. Sen aikaa kannattaa siis jaksaa tsempata, varsinkin jos on kyse työhaastattelusta tai tärkeästä työtapaamisesta. Miten hyvä ensivaikutelma sitten annetaan? Positiivisella kehonkielellä. Pidä katsekontakti, vapauta kädet puuskasta ja hymyile.

6. Et kerjää huomiota

Se, että olet pidetty, ei tarkoita huomion keskipisteenä olemista. Asemaansa korostamalla ei yleensä saavuta samoja hyötyjä kuin olemalla ystävällinen ja huomioimalla itse muita.

7. Et anna omien fiilistesi vaikuttaa siihen, miten kohtelet muita

Olet varmaan joskus tuntenut olosi tukalaksi jouduttuasi seuraan, jonka mielialat vaihtelevat useammin kuin sää Suomen kesässä? Siksipä on huomattavasti mukavampaa olla seurassa, joka kohtelee muita aina johdonmukaisesti samalla tavalla, olivat omat tunteet mitä tahansa. Siihen kannattaa pyrkiä.

8. Tiedät, milloin avautua

Kun valittaja saapuu paikalle, muut huomaavatkin unohtaneensa kampaaja-aikansa, joka onkin ihan kohta ja pitääkin tästä lähteä... Tunneälyä osoittaa, että tunnistaa hyvän hetken avautua. Se ei todellakaan ole aina, jos haluaa säilyttää maineensa hyvänä tyyppinä.

+ Syyllistytkö muiden kontrollointiin, keskeyttämiseen tai kritisointiin? Tästä jutustamme löydät ratkaisut, joiden avulla korjaat tapasi ja lakkaat ärsyttämästä muita.

Mukava sohva

Oletko mukava ihminen? Tarkista tästä listasta

Jos pohjana on amerikkalainen artikkeli, ei sitä todellakaan voi soveltaa suomalaisiin. Se, että pitää yhteyttä ystäviin ei liity mitenkään siihen, että on mukava ihminen, vaan siihen, että nauttii ystäviensä seurasta ja he minun seurastani. Näinhän se on melkein kaikilla ihmisillä. Sillä ei ole mitään tekemistä mukavana olemisen kanssa, tosin poikkeaa niistä ihmisistä, jotka haluavat olla ystäviensa kanssa vain tavan vuoksi tai ovat esimerkiksi siipeilijöitä. Mielestäni sohva on mukava,...
Lue kommentti
volvlainen

Oletko mukava ihminen? Tarkista tästä listasta

http://body p a Koen , kaikki mitä oli kirjoiteettu sopii mailman laajuisesti kaikkiin ihmisiin . Riippumatta mitä ihmiset ovat , siis uskonta väri , lyhyt , pitkä , pieni, YM. + muut . Perus arvot ovat juuri niin . Itse elän niin . Ja joka päivä on oma " seikkailunsa" . Näin haluan loppu elämäni ! En kaipaa rahaa , tai mitään joka toisi aineellista arvoa Lopuksi kerron . " Sinusta juorutaan kylällä " minä , älä mitä helvettiä ne minusta juoruaa ja minä kun luulin että olisi aika "mukiin " / (...
Lue kommentti

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”