Rakastuneena toisen kosketus tuntuu maailman parhaimmalta. Kuva: Shutterstock
Rakastuneena toisen kosketus tuntuu maailman parhaimmalta. Kuva: Shutterstock

Rakkaus ei ole pelkästään tunne, vaan se myllertää koko kehoa.

Rakkaus on moninainen tunne, joka vaikuttaa koko kehossa ihan fyysisestikin. Kyse ei ole pelkästään tunteesta, vaan Elite Daily kertoo, että kehossa todella tapahtuu erikoisia ja ihania asioita, kun on aidosti rakastunut.

Miten keho reagoi, kun on todella rakastunut?

1. Olo on yhtä aikaa rentoutunut ja jännittynyt

Kun on ihmisen seurassa, johon on rakastunut kaikkia solujaan myöten, olo voi olla luonteva ja rento mutta samaan aikaan innostunut ja energinen. Toisen sylissä pystyy olla lihakset rentoina, vaikka sydän samalla pamppailee ilosta. Kyseisiä tuntemuksia voi kokea myös vuorotellen: toisessa hetkessä on rennon raukea, seuraavassa niin innoissaan, että on vaikea pysyä aloillaan.

2. Seksiä seuraa ihana jälkihehku

Olo seksin jälkeen on harvoin täysin samanlainen yhden illan jutun kanssa kuin oman kumppanin kanssa, jota aidosti ja syvästi rakastaa. Kun seksi ei ole pelkästään fyysistä, vaan siihen liittyy paljon erilaisia tunteita ja läheisyyttä, on fiilis petipuuhien jälkeen erityisen miellyttävä.

Lue myös: Kuinka kauan seksin jälkihehku kestää? Nyt sekin on selvitetty – ja sillä on väliä

3. Kumppanin seurasta tulee lähes riippuvaiseksi

Rakastuneena on tavallista tuntea olevansa addiktoitunut kumppaniin ja tämän läheisyyteen. Kun rakkaasta näkee pelkän kuvankin, tämän kaipuu voi tuntua fyysisenä tuntemuksena. Fiilistä on verrattu jopa päihderiippuvaisen himoon päihteitään kohtaan. Ikävä ja kaipuu ovat kuitenkin eri asia kuin pakkomielle: toiselle on tärkeä antaa myös omaa tilaa, silloin riippuvaisuus toiseen pysyy hallinnassa.

4. Halu koskea ja tulla kosketetuksi kasvaa

Kun kumppani makoilee sohvalla, tekee mieli painautua hänen kylkeensä. Kun seisotaan vierekkäin, käsi hamuaa toisen kättä tai tekee mieli mennä ihan lähelle. Rakastuneena tuntee melkein pakottavaa halua koskettaa toista ja tarvetta olla lähekkäin.

Lue myös: Rohkeasti halaamaan! Viisi ihmettä, jotka positiivinen kosketus saa aikaan

5. Toisen katse tuntuu mahanpohjassa asti

Toisen silmiin tuijotteluun ei rakastuneena kyllästy, ja pitkät katsekontaktit tuntuvat ihanilta eivätkä lainkaan kiusallisilta. Kun kumppani hymyilee tai nauraa, itsellä mahaa kutittelee.

6. Ajatukset ja sanat menevät solmuun

Ei haittaa, jos tuntee sanoneensa tai toimineensa kumppanin seurassa hölmösti: rakkaus saa monissa sellaista aikaan. Rakastuneena voi sekoilla sanoissa, kun keskittyy kumppanin tuijotteluun. Siinä humussa hölmökin idea tuntuu ehdottoman toteutettavalta.

7. Nuuh, häntä ei voi lakata haistelemasta

Olipa rakkaasi tuoksu tämän ihka oma kehontuoksu tai hajustettu päivittäin käyttämänsä deodorantti, tuoksusta tulee hyvä fiilis, koska se on tuttu ja turvallinen ja kertoo rakkaan läheisyydestä. Myönnä pois, itsekin nuuskuttelet puolisoasi!

Lue myös: Täällä haisee seksi – lemmenleikeillä on tunnistettava ominaistuoksunsa

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.