Rakkauspommittajalta saatava huomio on osa manipuloivaa taktiikkaa. Kuva: Shutterstock
Rakkauspommittajalta saatava huomio on osa manipuloivaa taktiikkaa. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko suhde ensin liian hyvältä ollakseen totta – ja sitten kumppanisi raivostuu yhtäkkiä pikkuasiasta?

Onko mitään parempaa kuin se, että uskoo löytäneensä sielunkumppanin? Ensitreffeistä lähtien kaikki sujuu mutkattomasti, uusi tuttavuus on mitä ihanin – eikä mikään voi pilata täydellistä onnea.

Joskus uusi romanssi voi kuitenkin olla liian hyvä ollakseen totta.

Psychology Today -lehdessä blogia pitävä terapeutti Dale Archer kertoo, että nopeasti rakastuessaan voi joutua salakavalasti rakkauspommittajan uhriksi.

Huomio vaihtuu raivoon

Mistä rakkauspommituksen oikein tunnistaa? Alussa kaikki on nimittäin paremmin kuin hyvin: uusi tuttavuus hemmottelee sinua huomiolla, lahjoilla ja lupauksilla tulevaisuudesta – ja olet kuin myyty. Suunnittelette yhteisiä matkoja, tulevaisuutta. Sinusta tuntuu siltä, että olet viimein löytänyt ihmisen, jollaista olet aina etsinytkin. 

Mutta sitten rakkautta pursuava huomio loppuu kuin seinään.

Syynä voi olla esimerkiksi se, että haluaisit käydä tapaamassa vanhaa ystävääsi. Rakkauspommittaja menee pois tolaltaan, raivostuu ja haukkuu sinua itsekkääksi.

Mitä tapahtui sille täydelliselle, huomaavaiselle ja ymmärtäväiselle ihmiselle, jota luulit tapailevasi?

Manipuloiva käytösmalli

Käytöksen äkillisen muutoksen taustalla on se, ettei rakkauspommittaja ei kestä sitä, että huomio kääntyy pois hänestä. 

”Uhri pysyy koko ajan varpaillaan eikä halua tehdä mitään väärin.”

Archerin mukaan kyseessä on käytösmalli, jota manipuloivat ihmiset, kuten narsistit, käyttävät tunteakseen itsensä tarpeelliseksi. Tilannetta voisi verrata koiran kouluttamiseen: rakkauspommituksen ansiosta pommittajan kumppani käyttäytyy juuri hänen haluamallaan tavalla. Jos käyttäytyminen ei ole halutunlaista, palkintona toimiva huomio tai muu hellyys katoaa ja tilalle tulee esimerkiksi raivoa tai mykkäkouluja. 

Lue myös: Näistä syistä narsistiin rakastuu niin helposti

Independentin haastattelema psykoterapeutti Perpetua Neo kertoo, että rakkauspommittajat keskittyvät todellisuudessa vain siihen, miten he voivat lopulta hyötyä tilanteesta kaikkein eniten. Tavoitteena on kontrolloida uhrin käytöstä.

– Ensin tulee rakkauspommitus, ja sen jälkeen arvostus uhria kohtaan lakkaa kokonaan. Siksi uhri pysyy koko ajan varpaillaan eikä halua tehdä mitään väärin, Neo selittää.

Kaikki on hitusen liian täydellistä

Rakkauspommittamista on hyvin vaikea tunnistaa, koska lähes kaikki suhteet ovat alkuvaiheessa jännittäviä ja ihania. Rakkauspommittajan kanssa suhteesta tulee vakava alta aikayksikön, ja kaikki huomio alkaa pyöriä vain teidän kahden ympärillä. 

Kun uhri kaipaa sitä täydellistä rakkautta, on hän valmis toimimaan rakkauspommittajan mielen mukaisesti.

Hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, kun tuntuu, että alkuhuuman rakkaudesta ei ole tietoakaan, mutta olet valmis tekemään mitä tahansa kumppanisi haluaa, jotta voisit elvyttää alun voimakkaat tunteet. Juuri tätä rakkauspommittaja haluaa: uhri on valmis toimimaan pommittajan mielen mukaan kaivatessaan niin kipeästi sitä täydellistä rakkautta, jota uskoo rakkauspommittajalta saavansa.

Suhteesta rakkauspommittajaan syntyy herkästi hankala kierre. Jos käytöksesi ei miellytä rakkauspommittajaa tarpeeksi, saattaa hän yhtäkkiä ilmoittaa haluavansa erota. Juuri kun alat päästä yli erosta, rakkauspommittajan ”parempi versio” ilmaantuu paikalle kukat ja lahjat mukanaan – ja pahimmillaan se on menoa taas.