Tältä näytti Leijonien pukukopissa kotikisoissa 2013. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Tältä näytti Leijonien pukukopissa kotikisoissa 2013. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Pukkarielämän parhaat puolet ovat varmasti tuttuja myös Tanskassa kamppaileville Leijonille.

Yksilöurheilu on kivaa, mutta joukkuelajeissa pääsee kokemaan voittojen ja tappioiden lisäksi paljon muutakin. Pukukoppikokemukset ovat tiimiurheilussa tärkeä osa harrastusta. Kokosimme listan asioista, joita pukukoppielämä on meille opettanut – jatkuu harrastus tai ei.

 1. Alastomuus on ok. Pukukoppielämä joukkuelajissa opettaa, että alastomuus on varsin luonnollista. Suihkuun mentäessä se on välttämätöntä, mutta saattaapa joku hillua pukkarissa ilkosillaan aivan huvin vuoksikin.
 2. Hajut eivät säikäytä. Kumppanin hikiset treenivaatteet lojuvat lattialla ja koira piereskelee. Ah, kuinka tuttua! Pukukopissa ja pelireissun bussissahan näihin on jo päässyt tottumaan.
 3. Halailu on helppoa. Joukkuelajien parissa varttuneille halaaminen tai muu ystävällismielinen, taka-ajatukseton fyysinen läheisyys on luontevaa. Tuuletustilanteissa tulee läpsäytettyä joukkuekaveria pepulle ilman sen kummempaa pohdintaa.

  Presidentti Tarja Halonen pääsi nauttimaan halailusta Naisleijonien voitettua pronssia Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010. Kuva: Sanoma-arkisto / Markku Niskanen
  Presidentti Tarja Halonen pääsi nauttimaan halailusta Naisleijonien voitettua pronssia Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010. Kuva: Sanoma-arkisto / Markku Niskanen
 4. Avoimuus tulee selkäytimestä. Pukukopissa on helppo huomata, mikäli vieruskaverilla ei ole paras päivä. Pukukoppielämä on opettanut olemaan avoin ja kertomaan huolista.
 5. Tarinaa isketään. Ennen harjoituksia ja pelejä kopissa kuulee kylän kuumimmat juorut sekä menneen viikonlopun tärkeimmät tapahtumat. Pukukoppipiireissä tarinankerronta kehittyy, kun omat jutut kilpailevat tusinaa muuta vastaan. Pukkareissa karaistuneet tietävät myös, ettei kaikki locker-room talk ole sellaista kuin Donald Trump on naisia halventaessaan antanut ymmärtää.
 6. Iso kaveriporukka. Yksi suuri koppikollektiivi tuo totta kai paljon kavereita. Pukukoppielämään tottuneilla onkin ennemmin suuri kaveriporukka kuin muutama läheinen ystävä.
 7. Liikunta ei miellytä yksikseen. Pukukoppi-ihminen haluaa harrastaa liikuntaa ennen kaikkea joukkuelajien muodossa. Silloin kuntopyörän polkeminen itsekseen ei hirveästi nappaa.

  "Pääsispä pumpin sijasta pelaan sählyä". Kuva: Shutterstock
  "Pääsispä pumpin sijasta pelaan sählyä". Kuva: Shutterstock
 8. Uusien ihmisten tapaaminen ei pelota. Pukukopissa väki saattaa vaihtua vuositasolla tiuhaan, mutta kaikkiin tutustuu nopeasti. Myös kaverin tupareissa tai synttärikutsuilla uusia tuttavuuksia on helppo luoda.

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.