Onko ero ollut helpotus, ja sinkkuna elo tuntuu oikealta? Jotkut ovat onnellisempia sinkkuna kuin parisuhteessa.

Sosiaalipsykologi Bella DePaulo on tutkinut sinkkuutta ja tullut siihen tulokseen, ettei parisuhde tee kaikkia onnellisiksi. Hänen mukaansa jotkut elävät tyydyttävämmän ja merkityksellisemmän elämän sinkkuna kuin parisuhteessa. DePaulo kutsuu heitä sielultaan sinkuiksi (single at heart). Hänen mukaansa oman sydämen kuuntelu on kuitenkin vaikeaa, koska kulttuurimme on pitkään tuputtanut pitkää parisuhdetta ainoana oikeana tapana elää onnellista elämää. DePaulo haluaa murtaa nämä oletukset tutkimuksillaan.

DePaulo kirjoittaa aiheesta tutkimustensa perusteella myös Psychology Today -lehdessä: jos pohtii omaa elämäntapaansa, kannattaa DePaulon mukaan kysyä itseltään seuraavat kysymykset.

1. Mitä ajattelet kumppanin etsimisestä?

Vihaatko deittailua? Jos vihaat, onko siinä vastenmielistä treffeillä ravaaminen ja alun jäisyys vai jarruttaako sinua se, ettet oikeastaan haluaisi jättää sinkkuelämääsi? Saatat sanoa muille ja myös itsellesi, että haluat löytää pitkäaikaisen kumppanin, mutta kaikki muut asiat menevät kuitenkin elämässäsi edelle. DePaulon mukaan esimerkiksi työhön sitoutuminen ja siihen uppoutuminen on sielultaan sinkuille tärkeää, koska merkityksellinen työ on heille usein sydämen asia. Myös ystävät ja sukulaiset ovat kärjessä heidän tärkeyslistallaan. DePaulon tutkimuksesta uutisoitiin taannoin laajasti myös Suomessa.

2. Millaista kuvittelet elämäsi olevan parisuhteessa?

Näetkö itsesi ja potentiaalisen kumppaniehdokkaan jakavan niin ilot kuin surut ja kokevan yhteisiä seikkailuja? Vai olisiko unelmasi kenties se, että molemmilla olisi niin paljon omia harrastuksia ja menoja, että toista näkisi vain harvoin?

Jos toivoo kumppanikseen tyyppiä, joka ei koskaan olisi kotona, voi se DePaulon mukaan tarkoittaa, ettei oikeasti halua parisuhdetta lainkaan. 

3. Miltä aiempi pitkä parisuhde tuntui?

Jos olet ollut aiemmin pitkässä parisuhteessa, kannattaa miettiä, miltä se silloin tuntui. Mitkä tunteet nousevat pintaan, kun ajattelet sitä? Jos koet, että eksäsi oli ääliö ja suhde oli kokonaisuudessaan virhe, ei se kerro vielä paljonkaan. Merkitsevää on se, millaiset kokemuksesi ovat hyvästä parisuhteesta. Unelmoitko silloin sinkkuudesta? Täysin omasta aikataulusta, omasta tilasta, ex-tempore-matkoista, vapauden tunteesta? Voi olla, että silloin sinkkuus sopii sinulle paremmin.

Sielultaan sinkut kokivat helpotusta parisuhteen päättymisestä.

DePaulon mukaan kannattaa miettiä myös, miten suhtautuu parisuhteeseen kuuluviin, väistämättömiin konflikteihin. Tutkimuksen mukaan he, joiden on vaikea käsitellä yhteenottoja, saattavat olla onnellisimpia sinkkuina kuin he, jotka sietävät paremmin erimielisyyksiä ihmissuhteissaan.

4. Miltä eroaminen tuntui?

Parisuhteen päättyminen herättää usein surua ja ahdistusta. Sielultaan sinkut ovat kuitenkin DePaulon mukaan erilaisia. Hänen tekemänsä alustavan tutkimuksen mukaan päällimmäinen tunne erosta on silloin usein helpotus. Sielultaan sinkut kokivat helpotusta parisuhteen päättymisestä – vaikka suhde olisi ollut hyväkin. Sitoutuminen vakavaan parisuhteeseen ei vain tuntunut sopivan heille.

5. Mitä tunteita naimisiinmeno herättää?

Oletko ollut naimisissa tai aikeissa mennä? Olitko epävarma? Tuntuiko siltä, ettei pitäisi? Tutkimuksen mukaan ne naiset, jotka epäilivät naimisiin menoa ennen avioliittoa, päätyivät 2,5 kertaa todennäköisemmin eroon neljän vuoden jälkeen. Ja vaikka yhdessä olisi pysynytkin, olivat liittoa etukäteen epäröineet naiset tyytymättömämpiä parisuhteeseensa kuin he, jotka olivat astuneet avioon varmoin askelin.

Monille rakkaussuhteen liima on yhteisen tulevaisuuden suunnittelu, jolloin kihlaus ja avioliitto tuntuvat tärkeiltä. DePaulon mukaan saatat olla sielultasi sinkku, jos et osaa kuvitella itseäsi avioliittoon eikä sitoutuminen loppuiäksi ole suurin unelmasi tai päämääräsi.

Odotatko innolla, että saat viettää aikaa yksin vai onko siinä jotain pelottavaa?

6. Miltä elämä sinkkuna oikeasti tuntuu?

Unohda se, mitä sinun odotetaan tähän vastaavan. Avioliittoa ja pitkää parisuhdetta romantisoidaan, ja yleisen käsityksen mukaan sinkkuus tuntuu olevan jokin väliaikainen tila tai pakollinen paha, josta pitäisi lopulta päästä eroon. Mieti, millaiselta elämä sinkkuna sinusta oikeasti tuntuu ilman näitä oletuksia ja ulkopuolelta tulevia paineita. Maistuuko arki? Viihdytkö elämässäsi? Oletko iloinen, tyytyväinen, onnellinen? DePaulo ehdottaa kysymään vielä nämä lisäkysymykset itseltään:

Odotatko innolla, että saat viettää aikaa yksin vai onko siinä jotain pelottavaa?

Tarvitsetko juhliin seuralaisen vai voitko yhtä hyvin mennä yksin?

Kun elämässäsi on edessä iso päätös, mietitkö sitä mieluummin vain itsesi kannalta vai myös mahdollisen kumppanin?

Haluatko elämäsi olevan loputonta kasvua, oppimista ja muutosta? DePaulon mukaan sielultaan sinkut vastaavat tähän todennäköisemmin kyllä kuin parisuhteessa elävät. Hänen tutkimustensa perusteella vapaaehtoisesti yksin elävät korostavat henkistä kasvua usein enemmän elämänsä päämääränä.

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”