Me Naiset
|
Marjut Laukia
Naimisiin vai? Mitähän tähän nyt sanoisi. Kuva: Shutterstock
Naimisiin vai? Mitähän tähän nyt sanoisi. Kuva: Shutterstock

Tuore tutkimus selvitti, mistä tietää olevansa yhdessä ”sen oikean” kanssa.

Mistä tietää, että hän on se oikea? Moni luottaa näppituntumaan, mutta käyttäytymistutkijoille se ei riitä.

Personal Relationships -julkaisun viime viikolla esittelemässä tutkimuksessa selvitettiin pariskuntien asennoitumista suhteensa tulevaisuuteen. 464 tutkittavalta eli 232 pariskunnalta kysyttiin toistuvasti, millä todennäköisyydellä he menevät naimisiin. Arviointiasteikko oli nollasta sataan. Jokaisella tutkimuskerralla parisuhteessa olevia pyydettiin myös muistelemaan, mitä he vastasivat kysymykseen edellisella kerralla. Tutkimusjakso kesti kokonaisuudessaan yhdeksän kuukautta.

Pariskuntia oli kolmenlaisia: niitä, joiden suhde edistyi ja avioituminen tuli todennäköisemmäksi, niitä, joiden suhde pysyi koko ajan kutakuinkin samanlaisena sekä niitä, jotka ottivat tutkimuksen aikana takapakkia. Oletuksena toki on, että avioliittoa pitää jonkinlaisena merkkipaaluna suhteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne, jotka kehittyivät, olivat tarkimpia muistamaan edellisellä kerralla kertomansa avioitumistodennäköisyyden. He olivat myös kaikkein sitoutuneimpia suhteeseensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan parit, joiden oli vaikeaa muistaa suhteensa edistysaskelia, osoittautuivat vähemmän sitoutuneiksi parisuhteeseensa. He muistelivat antaneensa paremman arvion naimisiinmenosta kuin todellisuudessa olivat antaneet.

Tutkimustuloksia voi tulkita niin, että kun parisuhteeseen ja sen edistymiseen kiinnittää enemmän huomiota, siis muistaa suhteen kannalta tärkeät asiat, myös sitoutuminen on vahvempaa. Mitä sitoutuneempia puolisot ovat, sitä paremmin suhdekin voi.

Tutkimus olisi kuitenkin ollut luotettavampi, jos olisi myös selvitetty, menivätkö parit todella naimisiin. Olisi ollut kiinnostavaa tietää, kohtaavatko odotukset ja todellisuus.

Lähde: Refinery29

Lue myös:

98-vuotiaan parisuhdeneuvo: Jos et tunne intohimoa, eroa!

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Eikö suhteenne toimi? Nämä yleiset parisuhdeneuvot ovat täyttä roskaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla