Aika kääriä hihat ja tarttua toimeen? Kuva: Shutterstock
Aika kääriä hihat ja tarttua toimeen? Kuva: Shutterstock

Parisuhteen vapaamatkustaja tekee karhunpalveluksen sekä itselleen että kumppanilleen.

”Kun se oikea löytyy, asiat kyllä lutviutuvat itsestään.”

Niinhän sitä luulisi, mutta onnellisesti parisuhteessa olevien salaisuus on yleensä juuri se, että he osaavat tehdä oikeita asioita suhteensa eteen. Eivät välttämättä hampaat irvessä tai edes niin, että he itse sitä huomaisivat. Onni syntyy yllättävän pienistä asioista.

Joskus on myös niin, että toinen on suhteessa passiivisempi kuin toinen. Se on ihan normaalia, sillä harvoin mikään suhde on täysin tasapainoinen, muodostavathan sen kaksi eri ihmistä. Normaaliin kuitenkin kuuluu, että roolit myös vaihtuvat välillä. Pidemmän päälle on raskasta, jos pallo on koko ajan vain toisella.

Näistä merkeistä tiedät, että voisit tehdä suhteesi eteen enemmän.

1. Suhde on jämähtänyt paikoilleen

Parisuhteessa tulee erilaisia vaiheita. Tulee ylämäkiä, ja sitten tulee alamäkiä. Muutokset saavat yleensä toimimaan. Jos kuitenkin toimimisen sijaan vain sopeudut, suhde saattaa kärsiä, Bustle kirjoittaa. Muista, että olet aktiivinen osapuoli suhteessasi, et vain virran vietävissä.

2. Annat helposti periksi

Kuuluuko ”ihassama” vakiosanontoihisi? On ihan normaalia olla eri mieltä ja joutua tekemään kompromisseja. Terapeutti Robert Taibbi kirjoittaa Psychology Todayn sivustolla, että usein välttelevä käyttäytymismalli on opittu jo lapsuudessa. Vaikeassa tilanteessa tuntuu helpoimmalta antaa periksi, ettei riita kasvaisi isommaksi.

Jos toimimisen sijaan vain sopeudut, suhde saattaa kärsiä.

Parisuhteessa malli toimii harvoin. Se on karhunpalvelus sekä itsellesi että kumppanillesi. Itse et saa tahtoasi koskaan läpi, ja kumppani turhautuu, kun joutuu aina ottamaan vastuun päätöksistä. Rehellisyys kuuluu suhteeseen myös siinä mielessä, että tunteet ja mielipiteet kannattaa tuoda esiin.

3. Unohdat, kuka olet

Kahteen ensimmäiseen kohtaan liittyy myös se, että suhteen jatkuessa alat hukata itsesi, mikä johtaa ennen pitkää turhautumiseen. Omannäköistään elämää voi elää myös parisuhteessa, mutta se vaatii – kyllä vain – omaa aktiivisuutta.

4. Yhteiset jutut puuttuvat

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoi Helsingin Sanomissa, että hyvä tapa selvittää suhteen onnellisuus on laskea suukkojen määrä.

– Suutelu on tärkeää. Suute­leminen ker­too toi­selle, että haluaa olla lähellä ja nauttia fyysisestä lähei­syydestä. Se on tapa ilmaista, että arvostan sinua ja kehoasi, ehkä haluankin sinua, hän perusteli.

Aktiivisuuden ei siis tarvitse olla mitään kovin suurta: rutiinipusu päivittäin, hellä kosketus, lämminhenkinen vitsailu, kuulumisten vaihto kaikessa rauhassa... Tärkeintä on, että molemmat tekevät aloitteita, jotta kumpikin tuntee olonsa rakastetuksi.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.