Marketin parhaan näköinen pariskunta? Riippuu katsojasta. Kuva: Shutterstock
Marketin parhaan näköinen pariskunta? Riippuu katsojasta. Kuva: Shutterstock

Totuus paljastuu Prismassa – tai sitten ei.

Sanotaan se nyt vielä kerran: parinvalinnassa ratkaisee aika montakin muuta asiaa kuin ulkonäkö. Ulkoisilla ominaisuuksilla saattaa ehkä päästä juttusille ja alkuun tutustumisessa, mutta vähitellen myös henkisten asioiden merkitys kasvaa. Jos esimerkiksi arvot eivät kohtaa, suhde ei välttämättä ala – tai se saattaa kariutua jo alkumetreillä. Pelkällä pinnalla ei pötkitä kovin pitkälle.

Keskustelupalstojen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että monen on yhä vaikea uskoa pariutumisessa muun kuin ulkonäön voimaan. Etenkin sinkkumiehet syyttävät naisia liiasta ulkonäkökeskeisyydestä verkon keskusteluissa. Väitteen kumoamiseksi Vauva.fi-sivuston keskustelupalstalla on tuotu vasta-argumentiksi niin sanottu ”Prisma-testi”, joka pyrkii osoittamaan, että ihan tavallisen näköinenkin ihminen voi löytää itselleen kumppanin.

Idea on sinänsä aika viaton ja sinkuille jopa lohdullinen. Anonyymi käyttäjä määrittelee sen keskustelussa näin:

”Prisma-testi: mene tarkkailemaan tavallisena perjantai-iltana paikallisen hypermarketin ympäristöön siellä liikkuvia pariskuntia. En muista kenenkään palanneen kertomaan, että kaikki naisen seurassa liikkuneet miehet olisivat olleet statukseltaan korkeita, pitkiä, komeita ja isomunaisia. Hypermarketin sijaan voi käyttää myös lähiostaria tai ihan vain kulkea silmät auki kaupungilla.”

Tottahan se on. Kun vähän katselee ympärilleen, näkee ihan kaikenlaisia pariskuntia. Prisma-testin tarkoitus on kumota ulkonäköön liittyvät yleistykset.

”Yllättävän usein täältä saa lukea niinkin typeriä väitteitä, kuin että ’tavallisen miehen on mahdotonta saada naista, koska kaikki naiset haluavat komean jännämiehen’, ’kukaan nainen ei halua kilttiä ja kunnollista miestä, tai haluaa sellaisen korkeintaan elättäjäksi’, ’kaikki naiset ovat pinnallisia ja ulkonäkökeskeisiä, ja ne jotka väittävät muuta valehtelevat’. – – Jollei palstalla esitettäisi näin älyttömiä väitteitä, ei Prisma-testiin tarvitsisi vedota.”

Prisma-testin tarkoitus on kumota ulkonäköön liittyvät yleistykset.

Noh, jos nyt ihan rehellisiä ollaan, onhan Prisma-testikin aika älytön, oikea tilastotieteilijän kauhu. Se keskittyy vain kaupassa käyvien, naisen seurassa liikkuvien miesten ulkonäköön, mikä ei kerro oikein mistään mitään. Sitä paitsi ihmisten ulkonäkö on saattanut muuttua paljonkin siitä, kun he ensimmäisen kerran tapasivat – jos sillä nyt edes oli silloin juuri väliä. Ei muutamasta oletetusta pariskunnasta voi vetää mitään yleistyksiä. 

Ja hei ihan oikeasti nyt: kuka muu muka määrittelee puolisonsa komeuden tai tavallisuuden asteen kuin hänen kanssaan oleva ihminen?

Me Naiset ja Vauva kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Muruni lökäpöksyissä

Oletko jo kuullut kiistellystä Prisma-testistä? ”Mene tarkkailemaan markettiin siellä liikkuvia pariskuntia”

Kun tutustuin mun mieheen, hän oli sellainen tavallinen mies, lyhyehkö ja vaatimattomalta sekä kiltiltä näyttävä. Ensin vetosikin luonne, nyt tuo tavallinen mieheni on silmissäni kaikkein komein ja kuumin. Silloinkin kun hän lähtee kanssani lähikauppaan maalitahraisissa verkkareissa. Luulen, että noissa "ei tavallinen mies kelpaa" -valittajissa on ihan jotain muuta vialla.
Lue kommentti

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.