Kuvat
Shutterstock
Kukakohan näistä kavereista on se esikoinen?
Kukakohan näistä kavereista on se esikoinen?

On tutkittu juttu, että syntymäjärjestys voi vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen ja näkyä aikuisenakin elämässä. Teimme testin, jonka avulla voit selvittää, kuinka paljon sisarussuhteesi näkyvät sinussa.

Esikoiset ovat sellaisia johtajamaisia vastuunkantajia.

Kuopukset pilalle hemmoteltuja ikuisia kakaroita.

Keskimmäiset lapset kasvavat puun ja kuoren välissä näppäriksi diplomaateiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ainoat lapset saattavat olla aikas itsekkäitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet varmasti joskus kuullut nämä stereotyyppiset luonnehdinnat siitä, millaisia tyyppejä sisarusparven eri jäsenet ovat. Kuvaukset ovat tietenkin kärjistyksiä, mutta samaan aikaan niissä piilee tutkitustikin totuuden siemen.

Tukijoiden mukaan se, mihin kohtaan sisarusparvea sattuu syntymään, vaikuttaa perheen sisäisiin rooleihin ja ihmisen persoonallisuuteen. Syy eroihin löytyy psykologien mukaan esimerkiksi siitä, että esikoisella, kuopuksella ja keskimmäisellä on erilaiset keinot, joilla he yrittävät tavoitella vanhempiensa hyväksyntää.

Vanhemmat eivät myöskään suhtaudu kaikkiin lapsiinsa samalla tavalla: siinä missä esikoisen kasvatukseen satsataan satasella, kuopus varttuu jo siinä sivussa – usein esikoisen ja muiden lasten avustamana.

Varhaislapsuuden roolit eivät tietenkään ole ainoa asia, joka määrittää ihmistä. Usein ne kuitenkin näkyvät myös siinä, millä tavalla ihminen käyttäytyy aikuisiällä esimerkiksi ihmissuhteissa ja työelämässä.

Oletko sinä kuin ilmetty esikoinen, keskimmäinen, kuopus vai ainut lapsi?

Teimme leikkimielisen testin, jonka avulla saat tietää vastauksen.

Vierailija

Ihme kysymys Muumeista. En ole koskaan lukenut ainuttakaan Muumi-kirjaa/katsonut sarjaa. Eikä lapsenakaan Muumit kuuluneet meidän perheen satukirjoihin. Oltiin enempi Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli -tyyppejä 1970-luvun alussa. Tulos oli mullakin ”keskimmäinen lapsi”, vaikka oon kuopus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla