Suhteet päättyvät usein ikävissä merkeissä. Se saa ihmisen uskomaan, että seuraava suhde on parempi.
Suhteet päättyvät usein ikävissä merkeissä. Se saa ihmisen uskomaan, että seuraava suhde on parempi.

”Aina voi vaihtaa parempaan” – ei muuten pidä paikkaansa!

Ruoho on vihreämpää aidan tuolla puolen on tuttu väittämä, joka ei aivan pidä paikkaansa rakkausrintamalla.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan kumppanin vaihtaminen ei juuri muuta parisuhteen dynamiikkaa. Uusi suhde alkaa muistuttaa edellistä pian sen jälkeen, kun suhteen alkuhuuma on vaihtunut arkeen.

– Vaikka joidenkin suhteiden dynamiikka voi muuttua, olet edelleen sama henkilö, joten mitä luultavammin toistat samat vanhat tavat uuden kumppanin kanssa, tutkija Matthew Johnson sanoo Albertan yliopiston uutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Uusi rakkaus on ihanaa, mutta suhde jatkuu entiseen tapaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahdeksan vuoden pitkittäistutkimus tarkasteli jopa 554 ihmisen edellistä ja nykyistä suhdetta. Suhteiden dynamiikkaa tutkittiin seitsemästä ulottuvuudesta, joita olivat tyytyväisyys pari­suhteeseen, tyytyväisyys seksiin, seksin sekä toisaalta ristiriitatilanteiden toistumisen tiheys, luottamus suhteen kestoon, kyky avautua kumppanille ja arvostus kumppania kohtaan.

Mikä sitten muuttuu paremmaksi uudessa suhteessa? Uuden rakkaan kanssa seksiä on aiempaa enemmän ja ihminen osoittaa kumppaniaan kohtaan enemmän arvostusta. Muuten loput viisi ulottuvuutta pysyvät vakaina eivätkä juurikaan muutu.

Tutkittujen osa-alueiden lisäksi suhteissa on tietenkin muitakin ulottuvuuksia, joilla voi olla paljonkin merkitystä suhteen hyvinvoinnin kannalta.

Se, että uusi suhde tuntuu usein erilaiselta, johtuu tutkijoiden mukaan siitä, miten edellinen suhde on päättynyt.

– Asiat pahenevat, kun parisuhde loppuu. Kun aloitamme uuden suhteen, kaikki on aluksi hienoa, koska emme ole mukana kumppanimme arjessa, johon kuuluvat esimerkiksi kotityöt ja lastenhoito. Suhde on olemassa näiden asioiden ulkopuolella, Johnson kiteyttää.

Tutkimus osoittaa siis todeksi sen, että vaihtamalla ei välttämättä parane! Tulokset koskevat myös sinkkumarkkinoita vitsaavaa ilmiötä, jossa sitoutuminen ei kannata, sillä aina voi vaihtaa parempaan – se kupla puhkesi viimeistään nyt.

Hoizu

En allekirjoita tätä väittämää. Kun on suhteessa alkoholistin, väkivaltaisen, taloudellisesti hyväksikäyttävän, kontrolloivan tai henkistä väkivaltaa käyttävän kanssa, niin varmasti paranee vaihtamalla.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tässä pitää myös huomioida se että sellaiset ihmiset vetää pelkästään tämän kaltaisia ihmisiä puoleensa. Joten on hyvin suuri todennäköisyys että seuraava suhde on alkuhuuman jälkeen samankaltainen.

Näin voi olla ja usein onkin. Mutta usein käy myös niin että se sorrettu osapuoli on oppinut tuntemaan ja ymmärtämään itseään eli kasvamaan henkisesti eikä enää koe vetoa alistaviin miehiin/naisiin ja epäterveisiin suhteisiin.

Eli kykenee ja haluaa tasapainoiseen ja tasa-arvoiseen suhteeseen = vaihtamalla parani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla