Sanoisitko näille kintuille kyllä vai ei? Kuva: Shutterstock
Sanoisitko näille kintuille kyllä vai ei? Kuva: Shutterstock

Ranskalaistutkimuksessa havaittiin, että kun naisella oli korkeakorkoiset kengät jaloissaan, mies myöntyi helpommin.

Nainen saattaa saada tahtonsa paremmin läpi korkokengät jaloissaan, vihjaa tuore ranskalaistutkimus.

Neliosaisessa tutkimuksessa testattiin, suhtautuvatko miehet eri tavalla, jos naisilla on jaloissaan matalat kengät, keskikorkeilla koroilla varustetut kengät tai korkeat korot.

Suhtautuivathan he.

– Naisten kengän koron koko vaikuttaa voimakkaasti miesten käytökseen, psykologi Nicolas Guéguen ranskalaisesta Bretagne-Sudin yliopistosta sanoo tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa.

Yhdessä kokeista naiset esimerkiksi pysäyttivät ohikulkijoita kadulla ja pyysivät näitä täyttämään kyselylomakkeen. Kun kyselyä ehdottaneilla naisilla oli matalat kengät, 25 miestä 60:stä pysähtyi ja osallistui kyselyyn. Viiden sentin korot saivat yli puolet miehistä pysähtymään ja kymmensenttiset korot peräti 83 prosenttia. Naispuolisten pysähtyjien määrä sen sijaan pysyi samana, vaikka kengät vaihtuivat korkeampiin

Syynä seksikkyys

Toisessa kokeessa puolestaan testattiin, pysähtyvätkö miehet auttamaan hanskansa kadulle pudottanutta naista. Kuten arvata saattaa, herrasmiehet auttoivat mielellään korot jalassa kulkenutta naista. Korot jalassa apua sai melkein jokaiselta mieheltä – matalissa koroissa vähän yli puolelta.

Tohtori Nicolas Guéguen arvelee ,että selitys korkojen vaikuttavuuden taustalla on yksinkertainen: naiset näyttävät korkokengät jaloissaan viehättävämmiltä, mikä saa miehet suostumaan helpommin. Guéguen on jatkanut tutkimuksiaan ja saanut lisävahvistusta epäilyilleen.

– Korkeat korot yhdistettiin voimakkaampaan seksikyyteen, yleiseen fyysiseen viehättävyyteen, rintojen viehättävyyteen, kauneuteen, viehättävyyteen muiden miesten silmissä ja haluun päästä treffeille, tohtori kertoi The Huffington Postille.

Koska tutkimus on ranskalainen, siitä ei suoraan voi päätellä, auttaisiko korkkareissa kulkeminen myös suomalaisnaisia saamaan tahtonsa paremmin läpi. Täällä käytännöllisyys on kuitenkin perinteisesti ollut suuressa arvossa. Parhaillaan juhlittava pikkujoulukausi saattaisi tosin olla loistavaa aikaa omille kenttätutkimuksille!

Lue myös:

Ei enää kipeitä jalkoja! Näin ostat mukavat korkokengät

Syy miesten parempaan suuntavaistoon löytyi: seksi

Miehet siivoavat tahallaan huonosti välttyäkseen kotitöiltä

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.