Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Yksi haluaa puolison samasta kaupunginosasta, toinen ei voi sietää vääränlaista ominaistuoksua. Miksi sinkuilla on rima näin korkealla?

Leena, 30, on sinkku, joka toivoo varakasta ja sivistynyttä puolisoa: jotain samantapaista kuin menestynyt ja hyvätuloinen ex-mies, sillä kukapa haluaisi vaihtaa huonompaan. 38-vuotiaalle Kristiinalle taas on tärkeintä, ettei tulevassa kumppanissa ole mitään samaa kuin nuoruuden rakkaudessa, jonka kanssa solmittu 15 vuoden avioliitto päättyi eroon. Lindan, 21, odotukset tulevaa poikaystävää kohtaan ovat ehtineet kasaantua, sillä hän ei koskaan ole seurustellut.

Linda odottelee, että sopiva mies osuisi kohdalle tosielämässä, mutta Kristiina ja Leena ovat siirtäneet etsinnän Eliittikumppani.fi-sivustolle, sillä baareissa notkuminen ei enää innosta.

– Kun olin viimeksi sinkkuna, ei olisi tullut mieleenkään etsiä miestä netistä, Leena sanoo.

Hänellä menee niin hyvin – kaikessa muussa paitsi miehenmetsästyksessä – että ystävät ovat kieltäytyneet järjestämästä hänelle treffejä. Kaveripiiristä ei kuulemma löydy miestä, jota kehtaisi tarjota hänelle.

– Olen opiskellut hyvässä koulussa, menestynyt työssäni ja edennyt urallani, joten odotan toiselta samaa, Leena sanoo.

Nirsoilu kumppaninvalinnassa liitetään erityisesti Leenan kaltaisiin korkeasti koulutettuihin kaupunkilaisnaisiin, mutta eivät miehetkään ole täysin vaatimuksia vailla.

– Tuntuu, että miehille ulkonäöllä ja hauskuudella on enemmän merkitystä kuin koulutuksella, Leena toteaa.

Tutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta kertoo, että naispuoliset sinkut vaikuttaisivat olevan ronkelimpia kuin kumppania etsivät miehet. Naiset ovat tarkempia puolison iästä, ja heidän nettiprofiileissaan on enemmän vaatimuksia. Lainialan mukaan unelmien prinssi ei ole mahdollisimman rikas mies, vaan tärkein kriteeri on tullut koulutuksesta.

– Korkea koulutus on kyllä usein yhteydessä suuriin tuloihin, Lainiala muistuttaa.

Ihan tyhjätasku kumppanikandidaatti ei kelpaa, sillä harva nainen haluaa elättää puolisoaan.

– En tapailisi ketään rahan takia, mutta tuntuisi kummalliselta tienata tuplasti enemmän kuin kumppani, Leena sanoo.

Leena on ekonomi, ja hän arvioi kuuluvansa naisista parhaiten tienaavaan kymmenykseen. Koska hän toivoo tulevalta mieheltään samanpainoista tilipussia, valtaosa miehistä karsiutuu jo pelkän palkan perusteella.

Graafisella alalla työskentelevä Kristiina kertoo, että koulutustaso ei ole hänelle tärkein kriteeri – ja huomauttaa sitten, että opintojen on silti syytä olla samantasoiset kuin hänellä itsellään.

Kun sinkkunainen puhuu koulutuksesta, ei pidä erehtyä luulemaan, että kyse olisi vain opinnoista. Korkeakoulututkinnon ajatellaan merkitsevän vähintäänkin sivistystä, yhteisiä puheenaiheita ja kaunista käytöstä.

– Miehen pitää ymmärtää, että jos mennään viikonlopuksi mökille, evääksi ostetaan esimerkiksi hyvää lihaa. Makkarapaketti ja koppa kaljaa ei käy, Leena tarkentaa.

Harmi vain, että korkeakoulun käyneitä miehiä ei Suomessa riitä kaikille pitkälle opiskelleille naisille.

– Naisten koulutustaso on kasvanut niin, että jos kaikki vaativat puolisoltaan samantasoista koulutusta, sinkkuus tulee lisääntymään, Lainiala sanoo.

Kemia mulle heti nyt!

Satu, 38, etsii ikäistänsä lapsetonta sinkkumiestä, jolla on kelpo koulutus, hyvä työ ja positiivinen luonne. Myös raamikkuus, terveelliset elämäntavat ja ihana ominaistuoksu ovat ehdottomia vaatimuksia.

– Jos muuten mukavan miehen tuoksu ei miellytä, en voi alkaa tapailla häntä, Satu kertoo.

Muutkin kuin tarkkanenäinen Satu ratkaisevat suhteen kohtalon usein jo tapaamisen alkumetreillä. Sukkien on heti pyörittävä jaloissa. Oikeanlaisen kemian vahtaamiseen syyllistyvät myös ne, jotka eivät perusta varsinaisista vaatimuslistoista. Jos treffikumppani ei sulata sydäntä jo ennen kättelyä, pelätään, ettei intohimoa ole tiedossa myöhemminkään.

– Jos etsitään ensimmäisten sekuntien aikana tuntuvaa kemiaa, vain charmantit hurmurit pärjäävät, huolehtii bloggaaja, ärhäkkä miesasiamies Henry Laasanen.

Laasanen tunnetaan markkina-arvoteoriasta, jonka mukaan kaikki naiset tähyilevät miesten kerman perään, ja siksi tavallinen mies ei saa tavallista naista. Valinnanvaran lisääntyminen on Laasasen mukaan saanut naisten pään pyörälle. Hän haikailee entisaikoja, jolloin jokaisessa kylässä oli kerrallaan tarjolla vain muutama naimaikäinen. Tavanomainenkin mies sai seksiä ja parisuhteen, kun naiset eivät tienneet paremmasta.

Nykynainen saattaa tosiaan törmätä elämässään ja nettiprofiilissaan useampiin miehiin kuin 50 vuotta sitten olisi törmännyt. Mutkikkaammaksi jutun tekee se, etteivät kaikki kaduilla ja verkossa liikkuvat miehet nykypäivänäkään ole sinkkuja, heteroita ja halukkaita ryhtymään vakavaan parisuhteeseen tietyn naisen kanssa. 

– Ikääni nähden jo se, että mies on sinkku ja lapseton, tuntuu mahdottomalta vaatimukselta. Varattuja kiinnostuneita olisi kyllä pilvin pimein, Satu sanoo.

Väestöliiton Lainiala arvelee, että sinkkujen nirsoilun taustalla on myöhentynyt avioitumisikä. Kun ensimmäinen avioliitto solmitaan keskimäärin kolmenkympin jälkeen, ehditään sitä ennen kokeilla monta erilaista kumppania.

Vaatimuslista voi olla apuväline täydellisen rakkauden löytämiseksi, mutta monelle se on myös alibi, jonka turvin saa rauhassa viettää sinkkuelämää tai pysytellä poissa huonoilta treffeiltä. Oletus siitä, että kaikki haluavat parisuhteen, on vahva, joten yksin viihtyvä joutuu jatkuvasti perustelemaan, miksei kukaan kelpaa.

Linda saa usein kuulla, että hänen rimansa on liian korkealla. Nainen itse ei allekirjoita väitettä, vaikka yksikin poikaystäväkandidaatti tuli diskattua siksi, että tämä oli liian lyhyt.

– On helpompaa olla vähän bitch ja vedota ulkonäköön kuin alkaa perustella, miksi toinen ei kiinnosta, Linda paljastaa.

Oikeasti kumppanin pituudella ei ole Lindalle väliä, mutta hänelle on käynyt samoin kuin monelle muullekin sinkulle: Hyvää tarkoittavat ystävät ovat ottaneet miehenmetsästyksen yhteiseksi projektiksi ja alkaneet ratsata kavereita ja kumminkaimoja sinkkuystävän parittamiseksi. Kun kavereiden kätköistä kaivettu mieskandidaatti ei sytytä, tiukka vaatimuslista on helppo tekosyy.

Eliittiä netistä

Niille, jotka haluavat tietynlaisen kumppanin täsmällisesti ja tositarkoituksella, verkon deittipalstat ovat baareja houkuttelevampi vaihtoehto. Valinnanvaraa piisaa, lastenhankinnan kaltaiset isot kysymykset voi nostaa heti pöydälle.

Esimerkiksi Eliittikumppani-palvelussa käyttäjiä kannustetaan täyttämään profiilinsa ja vaatimuksensa mahdollisimman tarkasti. Viimeisen päälle viilattujen kriteerien ja monisatakohtaisen persoonallisuustestin avulla palvelu valikoi käyttäjilleen kumppaniehdokkaita, joiden kanssa pitäisi olla sauma onnelliseen elämään.

– Nettideittailijoiden vaatimukset ovat lisääntyneet, sillä omien mieltymysten ilmoittamista pidetään hyväksytympänä kuin ennen, Lainiala kertoo.

Netissä on Lainialan mukaan naisten markkinat, joten sopivien tarjokkaiden seulominen ehdotusten virrasta käy toisinaan työstä. Eliittikumppanin avulla puolisoa etsivän Satun strategia on tarkistaa ensin lapsettomuus, sitten kuva ja kolmanneksi vielä profiilin yleisilme. Leena taas karsii koulutuksen ja asuinpaikan perusteella.

Tarjokkaiden viesteissä kahlatessa saattaa alkaa kuvitella, että jossain odottaa täydellinen parhaiden ominaisuuksien kombinaatio. Tähän yli-ihmiseen verrattuna kuka tahansa on täynnä vikoja, eikä vääränlaiseksi koetun tyypin kanssa seurusteluun tietenkään tuhlata aikaa. Tyytyminen on viimeinen sana, joka nykyiseen parinvalinta-ajatteluun sopii.

Satu uskoo, etei toista ihmistä voi väkisin muuttaa, joten haussa on valmiiksi sopiva ja hvässä elämäntilanteessa oleva mies.

– Tässä iässä en vain voi odotella viittä vuotta, Satu sanoo.

Ihminen on epäilemättä itse paras asiantuntija siinä, mitä hän parisuhteeltaan toivoo. Voiko silti käydä niin, että onni menee ohi toisen vääränväristä paitaa tai kummallista koulutustaustaa ihmetellessä?
Sinkkunaisia moinen ei juuri huoleta.

– Jos hyvää ei löydy, huonoakaan ei oteta, Satu tiivistää.

Leenan, Satun ja Kristiinan nimet on muutettu. Juttua varten on haastateltu Eliittikumppanin country manager Saara Rinkistä.

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”