Jos ujostuttaa, deittailu saattaa onnistua parhaiten kotisohvalta. Kuva: Shutterstock
Jos ujostuttaa, deittailu saattaa onnistua parhaiten kotisohvalta. Kuva: Shutterstock

Introvertti voi löytää kumppanin netistä – vaikka joutuukin todennäköisesti poistumaan mukavuusalueeltaan.

Nettideittailuun kuuluu vapaaehtoinen itsensä esittely kuvin ja sanoin, joten voisi kuvitella, että moiseen pystyy vain ulospäin suuntautunut.

Deittailuekspertti, tohtori Christine Hartman kuitenkin kertoo Mashablelle , että nettideittailussa on etunsa myös sisäänpäin kääntyneille tyypeille eli introverteille.

– Uusien ihmisten kanssa keskustelu voi olla introvertille raskasta. Netissä ensikeskustelut voi hoitaa kirjallisina.

Myös pari vuotta sitten Hiljaiset: Introverttien manifesti -kirjan kirjoittanut Susan Cain on samaa mieltä – oman kodin rauha saattaa olla introvertille rennompi paikka tavata uusia ihmisiä kuin täpötäysi baari.

Mashable kokosi yhteen vinkit, joiden avulla hiljaisemmallakin käy flaksi bittimaailmassa:

1. Ole rehellinen

Susan Cain kehottaa jo kirjassaan introverttejä olemaan rohkeasti omia itsejään – ei esittämään ulospäin suuntautunutta. Moni introvertti tekee tämän virheen nettideittiprofiilissaan.

Christine Hartman kehottaakin kertomaan persoonallisuudestaan Myers-Briggsin tyyppi-indikaattorilla, koska se on monille tuttu, ja silloin profiilia tutkivan on helppo ajatella, että tuo tyyppi muistuttaa siskoa/äitiä/ystävää.

2. Kerro kiinnostuksen kohteistasi yksityiskohtaisesti

Deittiprofiilien pahin vika on yleensä se, että niissä pysytään hyvin yleisellä tasolla. Ei kerro vielä kovinkaan paljon, että ihminen tykkää katsoa elokuvia ja laittaa ruokaa. Ei kannata pelätä sitä, että vaikuttaa liian oudolta – joku saattaa etsiä juuri kaltaistasi tyyppiä!

3. Kokeile yhteensopivuutta mittaavia sivustoja

Jos ajatus tuhansista profiilin vilkuilijoista ahdistaa, voi olla hyväk okeilla deittisivustoa, joka ehdottaa kumppaneita yhteensopivuusalgoritmin perusteella. Myös jollekin tietylle asialle tai harrastukselle omistautuneet sivustot voivat toimia – tosin niissä on usein paljon vähemmän potentiaalisia kumppaniehdokkaita.

4. Tunnista toinen introvertti

Jos haluat löytää jonkun kaltaisesi, etsi merkkejä introverttiudesta: tiettyjä harrastuksia tai vaikka profiilikuvaa, jonka tarkoitus ei ole esitellä meikkiä tai vatsalihaksia.

5. Poistu mukavuusalueelta

Kaikkien neuvojen äiti, mukavuusalueelta poistuminen, pätee myös nettideittailussa. Vaikka ajatus sivustolle kirjautumisesta voi tuntua epämiellyttävältä, tunne kyllä kaikkoaa pian. Nettideittailu ei ole ollut noloa enää pitkään aikaan, joten kannattaa keskittyä sen hyviin puoliin: saat etsiä tosirakkautta kotisohvan suojasta.

6. Saatat joutua tekemään ensimmäisen siirron

Introverttien, erityisesti miesten, saattaa olla vaikeaa pyytää kiinnostavaa tyyppiä treffeille. Netissä kynnys on kuitenkin matalampi, eikä hylkäämistä kannata jäädä murehtimaan – aina kaikki eivät suostu tai vastaa, ja se on ihan ok.

7. Tule puoliväliin vastaan

Nettideittiprofiilin perusteella ei välttämättä pysty päättelemään juuri mitään sen takana olevasta ihmisestä. Siksi turhia ennakkoluuloja kannattaa välttää. Suhtaudu avoimesti kaikkeen, mitä tulee vastaan. Vaikka itsestä tuntuisi hermostuneelta, huomio kannattaa keskittää siihen, että toisella olisi hyvä olla – silloin oudossa tilanteessa on helpompi viihtyä.

8. Etsi kaltaistasi keskustelijaa

Jotkut introvertit puhuvat enemmän, jotkut vähemmän – keskustelutyylejä on lukuisia. Siksi kannattaa etsiä sellaista tyyppiä, jonka kanssa tuntuu siltä, että keskustelu luistaa hyvin alusta asti.

Lue myös:

Kumppanina introvertti? – Käännä luonne-ero voitoksi

Ujous ei ole este – ole rohkeasti hiljainen ja menesty

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”