Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Unohda adjektiivit ja kerro tarina. Näillä vinkeillä onnistut nettideittailussa.

Nettideittailu on tekniikkalaji – sinun pitää tietää, mitä tahdot ja markkinoida itseäsi oikein. TechNewsDaily kysyi ammattilaisilta vinkit, joiden avulla saat poistaa profiilisi nettideittipalvelusta ennen kuin ehdit sanoa parisuhde.

1. Lueta profiilisi kaverilla

Kysy puolueetonta palautetta deittiprofiilistasi ystävältä, joka edustaa sukupuolta, josta olet romanttisesti kiinnostunut. Vaikuttaako profiilisi kiinnostavalta vai oletko esimerkiksi puhunut liikaa työstäsi?

2. Pidä yhteyttä

Ainakaan aluksi ei kannata jättää kaikkea yhden kortin varaan. Ota ennakkoluulottomasti yhteyttä moneen ihmiseen. Toisaalta viestin lähettäminen kerralla 30 tyypille on kuin odottaisit epäonnistumista, joten pysy kohtuudessa

3. Ole rehellinen

Jos suhteenne etenee, totuus iästäsi, kropastasi ja kiinnostuksenkohteistasi tulee ilmi jossain vaiheessa. Etsi kumppani, joka pitää sinusta sellaisena kuin olet. Sehän on koko deittailun tavoite.

4. Säväytä kuvilla

Netti on julmempi kuin kuin kohtaaminen kasvokkain, ja moni tekee ratkaisunsa yhden vilkaisun perusteella. Hyvä kuva kiinnittää huomion. Kuvassa kannattaa pukeutua johonkin selvästi erottuvaan väriin. Kuvaa kannattaa myös päivittää säännöllisesti.

5. Poistu mukavuusalueeltasi

Laajenna hakukriteereitäsi – ethän pysty suodattamaan kasvokkain tapaamiasi treffikumppaneitakaan täydellisesti. Puolisoehdokkaita löytyy enemmän, jos suostut esimerkiksi kurkistamaan myös lähikaupunkien tarjontaan.

6. Suoraan asiaan

Profiilisi lukemiseen ja kuvien katsomiseen pitäisi kulua korkeintaan kaksi minuuttia. Kirjoita kaksi kappaletta itsestäsi, yksi siitä, ketä olet etsimässä ja lisää neljästä seitsemään kuvaa, neuvoo tuoreen Love at First Click: The Ultimate Guide to Online Dating -oppaan kirjoittaja Laurie Davis.

7. Muista, mitä haluat

Keskity siihen, mitä olet etsimässä. Jos tahdot pitkän suhteen, unohda ne jotka hakevat vain seksiä. Älä tuhlaa aikaasi muiden tunteiden loukkaamiseen.

8. Kerro tarina

Kaikki lehden haastattelemat olivat yhtä mieltä siitä, että tehokkain tapa erottua on kertoa deittiprofiilillaan jokin tarina. Adjektiivien ja harrastusten listaaminen ei toimi, koska ne saavat aivan kaikki ihmiset kuulostamaan samalta. Sen sijaan, että sanot pitäväsi laskettelusta, kerro, että sinut on kerran pelastettu myrskystä helikopterilla.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.