Kuvat
Shutterstock
Hyvä terveys
Mitä tehdä, kun miniä viestittää miehelleen jatkuvasti ja painostaa lähtemään kotiin vanhempiensa luota?
Mitä tehdä, kun miniä viestittää miehelleen jatkuvasti ja painostaa lähtemään kotiin vanhempiensa luota?

Lasten puolison kanssa ei ole aina helppoa tulla toimeen. Mitä pitäisi tehdä silloin, kun miniä ei halua olla appivanhempien kanssa tekemisissä eikä haluaisi miehensäkään tapaavan vanhempiaan? Psykologi Sanna Aulankoski vastaa huolestuneen vanhemman kysymykseen.

Kysymys

Poikani on asettunut tylysti meitä vanhempiaan vastaan ja puolustaa vaimoaan, joka on narsistinen. Vaimo ei halua olla kanssamme tekemisissä: Hän ei käy koskaan meillä, hän ei soita eikä vastaa viesteihin. Yli 20 vuoteen meitä ei ole kutsuttu edes kahville.

Kun poikamme käy luonamme, saattaa tulla 10 tekstiviestiä, joissa vaimo pyytää häntä tulemaan kotiin pian. Tuntuu siltä, että poikamme pitäisi katkaista välit meihin lopullisesti.

Poika puolustaa kiivaasti vaimoaan ja sanoo, että tämä on väsynyt, kiireinen tai migreeni vaivaa. Puhelimessa vaimo saattaa viettää 5 tuntia päivässä, mutta meille hän ei vastaa. Miten tällaisen ihmisen kanssa pärjää?

– Kysymysmerkkinä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Vastaus

Narsistille on tyypillistä elää itsekeskeisesti muista piittaamatta, jopa muiden kustannuksella. Esimerkiksi parisuhteessa kaikki voi olla hänelle luvallista – toiselle ei mikään. Narsisti voi vaikkapa pettää häikäilemättä ja olla samalla erittäin mustasukkainen ja kontrolloiva.

Narsismista puhuminen on kaksipiippuinen asia. Se voi auttaa laittamaan rajat kohtelulle, jota ei tarvitse sietää. Toisaalta se voi saada suhtautumaan ihmiseen liiankin nuivasti ja sillä on helppo leimata toinen. Kaikki itsekeskeisyys ei ole narsismia, eikä yhä narsistisemmaksi käyvässä kulttuurissamme rajaa narsismin ja normaalin välille ole helppo vetää.

Narsistisia piirteitä omaavan kanssa on myös mahdollista elää. Narsisti ei ole yhtä paatunut ja tunteeton kuin psykopaatti. Vaikka vieraammille ihmisille narsistilta ei riittäisi lämpöä tai empatiaa, hän saattaa välittää aidosti läheisistään, kuten lapsistaan ja puolisostaan.

Elämään narsistisen ihmisen kanssa kuuluu usein sekä huonoja että hyviä puolia. Suhteesta lähteminen olisi yksinkertaisempaa, jos yhteiselo olisi vain ankeaa.

Psykopaatista poiketen narsisti voi myös muuttua, mikä vaatii muilta tekoja. Narsistisuus kannattaa ottaa suoraan puheeksi. Mieltä vaivaavien asioiden lakaiseminen maton alle merkitsee alistumista ja ylläpitää ongelmaa. On myös syytä kuvata konkreettisesti, millainen käytös rasittaa ja mitä sen sijaan toivottaisiin. Ihmiseltä, joka ei myönnä virheitään ja lupaa edes yrittää parempaa, on turha odottaa muutosta.

Paras henkilö ottamaan asian puheeksi on se, joka haluaa jakaa elämänsä ongelmallisesti toimivan kanssa – teidän tilanteessanne poikanne. Tekin voitte ottaa pojan kanssa puheeksi huolen poikanne hyvinvoinnista, mutta kyse on hänen elämästään. Hän itse ei ehkä ole kovin onneton, kun on valinnut elää vaimonsa kanssa.

Läheiset välit miniäänne vaikuttaa ihanteelta, josta teidän lienee syytä luopua. Jos hän on suhtautunut välinpitämättömästi teihin jo yli kaksikymmentä vuotta, hän tuskin muuttaa asennettaan. Voitte kuitenkin toivoa pojaltanne, ettei hän anna vaimonsa rikkoa teidän välejänne. Jos esimerkiksi miniän viestit häiritsevät poikanne vierailun aikana, voitte esittää pojallenne toiveen, että tämä keskittyisi vaimoonsa vasta lähdettyään luotanne.

Näin eteenpäin

  1. Miettikää, voisitteko hyväksyä etäiset välit miniäänne.
  2. Selkiyttäkää itsellenne, mitä toivotte pojaltanne.
  3. Unohtakaa miniä ja vaalikaa suhdetta poikaanne.

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta -sivulta.

Vierailija

Mites se menikaan..... tarvitaan kaksi osapuolta....

Jos Rouva&Herra X kirjoittavat murheellisina, etta minia on taysin laittanut valit poikki vuosien varrella niin itselle ainakin nousee kysymys, miksi ihmeessa. Miten tilanne on voinut tulehtua noin paljon? Silloin tilanne tuskin on se, etta minia yksin on valit tulehduttanut. Varsinkin jos aviomies pyrkii hanta puolustamaan. Saaliksi kay miesta, jonka aiti tuolla tavoin jatkuvasti syyllistaa poikaa taman valinnasta.

Martza

Miehen vanhemmat tekevät miniästä narsistin, joka haluaa että poika ei ole tekemisissä vanhempiensa kanssa...mitä on mahtanut tapahtua tässä 20 vuodessa sellaista, että miniä ei halua olla tekemisissä?Aina tarvitaan 2...itseni kohdalla anoppi ja appi kävivät meillä nälvimässä miten en osaa mitään, appi sanoi minulle imettäessäni pientä vauvaani, "tuleeko sinulta muka rintamaitoa?" Itkin heidän lähtönsä jälkeen...joulupöydässä haukkui minua, niin että lähdin itkien kotiin ja mieheni tuli lasten kanssa perässä...ehkäpä ovat itse aiheuttaneet, ettei tee mieli kylään mennä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla