Narsisti-sanalla on niin ikävä katku, että lääkärit jopa välttelevät sen käyttämistä.

Jos narsistisen persoonallisuushäiriön omaava ihminen diagnosoidaan lääkärin vastaanotolla narsistiksi, hänelle saatetaan jättää kertomatta tästä, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila. Hän uskoo, että sanan käyttöä vältellään ainakin jonkun verran lääkäreiden vastaanotoilla.

– Joillekin lääkäreille voi olla vaikeaa sanoa potilaalle suoraan tämän olevan narsisti, koska narsisti-sanaa käytetään lyömäaseena ja adjektiivina. Sillä kuvataan yleisessä keskustelussa ihmisen inhottavia piirteitä, Korkeila sanoo.

”Useimmiten narsistinen persoonallisuushäiriö havaitaan, kun potilas tulee vastaanotolle muista syistä.”

Ja jos vastaanotolle tulleeseen henkilöön pitää luoda potilassuhde, niin narsistiksi leimaaminen ei välttämättä ole viisas ajatus ainakaan aluksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvoin narsistit tosin edes hakeutuvat hoitoon, koska heille ominaista on nähdä ongelmat muiden ihmisten syynä. Vika ei koskaan ole itsessä, joten rehellisyys narsistille ei välttämättä ole kovin hedelmällistä hoidon kannalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Narsistinen persoonallisuushäiriö on yleisempi miehillä, mutta miehet hakeutuvat lääkäriin harvemmin. Useimmiten narsistinen persoonallisuushäiriö havaitaan, kun potilas tulee vastaanotolle muista syistä. Taustalla voi olla haasteita parisuhteessa, alkoholiongelmaa tai muita mielenterveyden sairauksia.

– Kun narsistisuus havaitaan, asiaan suhtaudutaan ratkaisu edellä. Yleensä ensisijaista on potilaan auttaminen, eli etsitään keinoja ongelman ratkaisuksi.

”Joillekin narsistisia piirteitä omaaville ihmisille rehellinen diagnoosi on positiivinen asia.”

Korkeila kuitenkin mainitsee tutkimuksesta, jonka mukaan joillekin narsistisia piirteitä omaaville ihmisille rehellinen diagnoosi voi olla positiivinen asia. He halusivat apua juuri tähän ongelmaan, joten suora puhe koettiin helpotukseksi.

– Mutta narsistejakin on erilaisia: joidenkin itseluottamus on niin hauras, että kaikenlainen kritiikki lannistaa heidät. Toiset taas hyökkäävät aggressiivisesti tai verbaalisesti, jos hänelle kerrotaan narsismista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla