Aaagh! Tässä minä vain kellon vieressä makoilen, vaikka piti olla jo palaverissa. Kuva: Shutterstock
Aaagh! Tässä minä vain kellon vieressä makoilen, vaikka piti olla jo palaverissa. Kuva: Shutterstock

Kun selvität itsellesi, mistä myöhästymisesi johtuu, pääset eroon raivostuttavasta tavasta.

"Mä oon ihan just siinä", läähätät puhelimeen. Todellisuudessa olet vielä aika kaukana. Palaveri on alkanut, muut tiimin jäsenet joutuvat odottamaan ja tiedät saavasi taas pomolta sapiskaa samasta aiheesta. Miten tässä taas kävi näin, vaikka heräsit tuntia aiemmin ja vannoit vihdoin olevasi ajoissa. Ymmärrystä on turhaa odottaa myöskään siltä ystävältä, jota taas kerran odotutat after work -treffeille, koska työpäivä venähtää.

Refinery29-sivuston mukaan kuka tahansa myöhästelijä voi kuitenkin oppia olemaan ajoissa – pysyvästi. Tärkeintä on oppia, millainen mattimyöhäinen on, jotta pystyy korjaamaan huonon tapansa. Tunnistatko itsesi näistä tyypeistä?

1. Deadline-addiktit

Nämä myöhästelijät nauttivat viime hetken paineesta. He väittävät usein, että heidän työtehonsa on silloin parhaimmillaan. Deadlinen ystäviä voi olla vaikeaa motivoida muuten kuin kriisin avulla – usein se tarkoittaa heidän omaa aikataulukriisiään.

2. Tuottajat

Elokuvien ja tv-tuotantojen maailmasta lainatulla termillä kuvatut tuottajat yrittävät saada mahdollisimman paljon tehdyksi mahdollisimman lyhyessä ajassa. Hän on onnellinen saadessaan ruksia kohtia yli kilometrin pituisesta tehtävälistasta. Tämän myöhästelijätyypin edustajat aliarvioivat jatkuvasti sen, kuinka paljon mihinkin hommaan menee aikaa.

3. Hajamieliset professorit

Kyseessä on pohdiskeleva luonne, jonka ajatukset harhailevat helposti. Luonteenpiirre on synnynnäinen. Proffa kadottaa usein ajantajun ja autonavaimet sekä unohtaa sovitut tapaamiset.

Lisäksi näissä tyypeissä on omat alalajinsa: jokaisessa myöhästelijässä on yleensä annos Järkeilijää, joka ei koskaan oikeastaan myönnä olevansa myöhässä. Nautiskelijalta taas puuttuu  itsehillintä monessa muussakin asiassa.Väittelijä yrittää kontrolloida ahdistuksen tunteitaan myöhästelemällä, ja Kapinalliselle myöhästely on vallankäyttökeino.

Ja nyt, kun tiedät, miksi myöhästyt, voit testata, miten nämä neuvot auttavat juuri sinun tyyppistäsi vetkuttelijaa:

Askel 1: Opettele kellonajat uudelleen. Kirjoita kahden viikon ajan päivittäin jokainen tehtäväsi ja arvioi, kuinka kauan sen tekemiseen menee. Ota sitten aikaa, kuinka kauan todella käytät eri askareisiin: suihkussa käyntiin, aamiaiseen, työmatkaan... Vertaa arviota siihen, kuinka kauan hommaan todellisuudessa menee. Monilla ihmisillä on vanhentunut käsitys ajankulusta: jos esimerkiksi entisestä asunnosta kesti viisi minuuttia matkustaa töihin, mielikuva voi pysyä, vaikka välimatka nyt olisi aivan toinen.

Askel 2: Älä koskaan suunnittele olevasi minuutilleen ajoissa. Niin kaikki myöhästelijät tekevät. Sellainen suunnitelma ei jätä tilaa sille, että bussi myöhästyy tai auto seisoo liikennevaloissa yhtään liian pitkään. Päätä olla paikalla vartin etuajassa.

Askel 3: Ota kaikki irti odotuksesta. Jos kammoat ajatusta siitä, että joudut odottelemaan tapaamista, suunnittele tekemistä joutoajaksi. Ota mukaasi lehti, soita kuulumiset kaverille tai käy läpi viikkosi aikataulua.

Lue myös:

Matemaatikko paljastaa, mikä on oikea aika saapua lentokentälle

Hän, <3, etunimi + sukunimi. Rakkaalla lapsella – mutta myös puolisolla – on monta nimeä.

Isi. Tällä nimellä kansanedustaja Laura Huhtasaari on tallentanut Teemu-puolisonsa numeron puhelimeensa. Suurin osa Me Naisten kyselyyn vastanneista pitää erikoisena, jos omaa kumppaniaan puhuttelee ”isinä” tai ”äitinä” muuten kuin lapselle puhuttaessa.

– Jos puolisoa kutsutaan isiksi tai äidiksi, en ihmettelee, jos ei lapsiperheissä seksielämä toimi! Vaikka se rakas siinä onkin lastesi toinen vanhempi, sinulle hänen pitäisi olla kumppani, ystävä ja rakastaja, nimimerkki Söpö, 32, sanoo.

”En ole mieheni äiti, eikä hän isäni.”

– En ole mieheni äiti, eikä hän isäni. Olemme puolisoita – ja mielestäni romantiikka katoaa, jos ruvetaan äitittelemään tai isittelemään puolisoa, nimimerkki Vaimo83 miettii.

Äiti ja isä sanat ovat siis ainakin Me Naisten lukijoilla pannassa – myös puhelinten yhteystiedoissa. Sen sijaan näitä sanoja ja nimiä yhteystiedoista löytyy:

Etunimi + sukunimi

Moni suosii perinteistä – ja melko virallista – tapaa tallentaa kumppani koko nimellä.

– Olen tallentanut kaikki nimet samalla kaavalla. Ehkä se on järjestelmällisyyttä. Jos haluan soittaa nopeasti rakkaalleni, minulla on pikakuvake näytöllä, 28-vuotias nainen kertoo.

”Jopa äitini on tallennettu etu- ja sukunimellä.”

Myös nimimerkki MKH, 38, sanoo samaa:

– Kaikki henkilöt on tallennettu etunimellä ja sukunimellä puhelimeeni, jopa äitini ja perheenjäsenet.

Nimimerkki Söpö taas perustelee, että kyseinen tapa on selkeä – ja aikuismaista.

AarreRakas ja Jussi-kulta

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 43 prosenttia tallentaa rakkaansa numeron puhelimeensa hellittelynimellä, kuten ”kulta” tai ”rakas”. Myös Me Naisten lukijoista jotkut kertovat käyttävänsä näitä hellittynimiä, mutta monet ovat lisänneet siihen kumppanin etunimen tai jonkin toisen sanan.

– Olen tallentanut mieheni nimellä AarreRakas. Mieheni on ja on ollut 42 vuotta elämäni aarre ja suuri rakkaus, Kristiina, 61, perustelee valintaansa.

– Kumppanini on puhelimessani nimellä Jussi-kulta. Nimi on pysynyt samana seurustelun alkuajoista lähtien, noin 12 vuotta. Nimeä ei ole tarvinnut muuttaa, koska hän on edelleen kulta, nimimerkki Vaimo83 kertoo.

”Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin.”

Elämäni rakkaus, Hän ja <3

Jotkut pitävät hieman omaperäisimmistä hellittynimistä.

Nimimerkki Sellulaarin kumppani on tämän puhelimessa nimellä Elämäni rakkaus.

– Hän on ollut sitä 20 vuotta – ja toivottavasti on elämäni loppuun asti.

Nimimerkki Norppa, 38, tallensi aikoinaan rakkaansa nimellä Hän.

– Kun tapasimme, olin tuhottoman ihastunut. Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin ja siksi päätin tallentaa kumppanini tällä sanalla, Norppa kertoo. 

”Sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.”

Nimimerkki Topo, 28, on tallentanut kumppaninsa pelkällä sydän-emojilla eli <3.

– Kaikki muut yhteystiedot ovat puhelimeni muistissa sukunimi + etunimi -tyylillä, mutta puolisoni olen tallentanut <3:llä. Tunnistan puolisoni lyhyen ja ytimekkään nimimerkin noin viidenkymmenen henkilön listalta heti. Kärsin keskittymishäiriöstä, joten kiireessä tai stressissä saatan lukea ihmisen nimen montakin kertaa sisäistämättä, kenestä on kyse. Yksinkertaisen sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.

 

Suvaitsevaisuuteen kyllästynyt.

”Ei ihme, kun seksielämä ei toimi, jos puolisoa kutsutaan isiksi” – näillä nimillä suomalaiset tallentavat kumppaninsa nimen puhelimeen......

Tosi typerän esimerkin löysitte. Kuinka ollakaan, Lauran. Ei tullut ketään muuta mieleen, jota voisitte julkisesti -muka- nolata? Niin sitä tulee itsekin puolisoa monesti sanottua, onhan hän meidän lasten äiti, ja lapset ovat monesti kuuntelemassa, mikäs sen luontevampaa on kun kuntua äidiksi/isäksi.
Lue kommentti

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.