Aaagh! Tässä minä vain kellon vieressä makoilen, vaikka piti olla jo palaverissa. Kuva: Shutterstock
Aaagh! Tässä minä vain kellon vieressä makoilen, vaikka piti olla jo palaverissa. Kuva: Shutterstock

Kun selvität itsellesi, mistä myöhästymisesi johtuu, pääset eroon raivostuttavasta tavasta.

"Mä oon ihan just siinä", läähätät puhelimeen. Todellisuudessa olet vielä aika kaukana. Palaveri on alkanut, muut tiimin jäsenet joutuvat odottamaan ja tiedät saavasi taas pomolta sapiskaa samasta aiheesta. Miten tässä taas kävi näin, vaikka heräsit tuntia aiemmin ja vannoit vihdoin olevasi ajoissa. Ymmärrystä on turhaa odottaa myöskään siltä ystävältä, jota taas kerran odotutat after work -treffeille, koska työpäivä venähtää.

Refinery29-sivuston mukaan kuka tahansa myöhästelijä voi kuitenkin oppia olemaan ajoissa – pysyvästi. Tärkeintä on oppia, millainen mattimyöhäinen on, jotta pystyy korjaamaan huonon tapansa. Tunnistatko itsesi näistä tyypeistä?

1. Deadline-addiktit

Nämä myöhästelijät nauttivat viime hetken paineesta. He väittävät usein, että heidän työtehonsa on silloin parhaimmillaan. Deadlinen ystäviä voi olla vaikeaa motivoida muuten kuin kriisin avulla – usein se tarkoittaa heidän omaa aikataulukriisiään.

2. Tuottajat

Elokuvien ja tv-tuotantojen maailmasta lainatulla termillä kuvatut tuottajat yrittävät saada mahdollisimman paljon tehdyksi mahdollisimman lyhyessä ajassa. Hän on onnellinen saadessaan ruksia kohtia yli kilometrin pituisesta tehtävälistasta. Tämän myöhästelijätyypin edustajat aliarvioivat jatkuvasti sen, kuinka paljon mihinkin hommaan menee aikaa.

3. Hajamieliset professorit

Kyseessä on pohdiskeleva luonne, jonka ajatukset harhailevat helposti. Luonteenpiirre on synnynnäinen. Proffa kadottaa usein ajantajun ja autonavaimet sekä unohtaa sovitut tapaamiset.

Lisäksi näissä tyypeissä on omat alalajinsa: jokaisessa myöhästelijässä on yleensä annos Järkeilijää, joka ei koskaan oikeastaan myönnä olevansa myöhässä. Nautiskelijalta taas puuttuu  itsehillintä monessa muussakin asiassa.Väittelijä yrittää kontrolloida ahdistuksen tunteitaan myöhästelemällä, ja Kapinalliselle myöhästely on vallankäyttökeino.

Ja nyt, kun tiedät, miksi myöhästyt, voit testata, miten nämä neuvot auttavat juuri sinun tyyppistäsi vetkuttelijaa:

Askel 1: Opettele kellonajat uudelleen. Kirjoita kahden viikon ajan päivittäin jokainen tehtäväsi ja arvioi, kuinka kauan sen tekemiseen menee. Ota sitten aikaa, kuinka kauan todella käytät eri askareisiin: suihkussa käyntiin, aamiaiseen, työmatkaan... Vertaa arviota siihen, kuinka kauan hommaan todellisuudessa menee. Monilla ihmisillä on vanhentunut käsitys ajankulusta: jos esimerkiksi entisestä asunnosta kesti viisi minuuttia matkustaa töihin, mielikuva voi pysyä, vaikka välimatka nyt olisi aivan toinen.

Askel 2: Älä koskaan suunnittele olevasi minuutilleen ajoissa. Niin kaikki myöhästelijät tekevät. Sellainen suunnitelma ei jätä tilaa sille, että bussi myöhästyy tai auto seisoo liikennevaloissa yhtään liian pitkään. Päätä olla paikalla vartin etuajassa.

Askel 3: Ota kaikki irti odotuksesta. Jos kammoat ajatusta siitä, että joudut odottelemaan tapaamista, suunnittele tekemistä joutoajaksi. Ota mukaasi lehti, soita kuulumiset kaverille tai käy läpi viikkosi aikataulua.

Lue myös:

Matemaatikko paljastaa, mikä on oikea aika saapua lentokentälle

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.