Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rajoittava kumppani, liian pitkä välimatka ja erilaiset arvot johtavat eroon, kertoo tutkimus.

Viestintätieteiden tohtori Sean M. Horan kertoo Psychology Today -lehden blogissaan tutkimuksesta, joka paljastaa seitsemän syytä eroon. Moni syistä johtuu kumppaneista itsestään ja heidän yhteensopimattomuudestaan, mutta listalla on myös lähipiirin paheksunta.

Äkkikuolema: Radikaalista nimestään huolimatta kumpikaan kumppaneista ei kuole, vaan suhde päättyy siihen, että toinen saa tietää jotain uutta epämieluisaa kumppanistaan.

Mekaaninen vika: Kumppaneiden yhteensopimattomat tavoitteet tai arvot ovat pätevä syy eroon. Kummankin mielipiteet voivat myös muuttua suhteen aikana, mikä voi ajaa suhteen kriisiin.

Valmiiksi tuhoon tuomittu: Yhteensopimattomuudessa voi olla kyse myös siitä, että kumppanit eivät vain sovi yhteen syystä tai toisesta.

Epäonnistunut yritys: Lähtökohdissa ei ole välttämättä vikaa, mutta aina suhde ei pääse täyteen kukoistukseensa, koska kumppanit eivät osaa olla suhteessa ja hyödyntää sen vahvuuksia.

Verkosto: Kun perhe tai ystävät eivät hyväksy suhdetta, sillä on heikot mahdollisuudet onnistua.

Vapauden menetys: Moni suhde päättyy siksi, että toinen rajoittaa toista liikaa.

Etäisyys: Tutkimuksen mukaan etäsuhdetta on vaikeampi saada toimimaan. Pitkä välimatka tai muutto voivat siis koitua kohtaloksi.

Yleisimpiä syistä olivat epäonnistunut yritys, vapauden menetys ja äkkikuolema.

Rehellisesti eroon

Tutkimuksessa kerrotaan myös, mitkä ovat yleisimmät tavat päättää suhde.

Eroviesteistä yleisimpiä olivat suoraan kumppanille kertominen ja eron todellisen syyn selittäminen.

Yleisiä suhteen päättämisen keinoja oli yhteensä kuusi. Jotkut alkoivat vain yllättäen vältellä kumppaniaan ja kaikkea viestintää tämän kanssa. Osa keksi tekosyyn, jolla perusteli suhteen katkaisemisen.

Toiset sen sijaan vihjailivat erosta epäsuorasti tai ryhtyivät käyttäytymään niin, että kumppani alkoi haluta eroa. Myös kolmannen osapuolen käyttäminen viestinviejänä oli yleistä.

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.