Joulu on lähimmäisenrakkauden kulta-aikaa. Tai sitten ei. Kuva: Shutterstock
Joulu on lähimmäisenrakkauden kulta-aikaa. Tai sitten ei. Kuva: Shutterstock

Haaveissa seesteinen joulu? Pyh, realistisempi perinne ovat jouluriidat.

Jouluun kuuluvat kynttilät, piparit ja tonttulakit, mutta niin myös lihavat jouluriidat. Kuka kokkaa, kenen luona kyläillään, mitä lahjat saavat maksaa?

Näistä ja monista muista aiheista syntyy helposti sanaharkkaa niin oman puolison kuin sukulaistenkin kanssa. Female First -sivusto listasi yleisimmät jouluriitojen aiheet. Koko listan voit lukea täältä.

Kuka kokkaa jouluaterian?

Pitäisikö joulukinkku sälyttää miehen vastuulle kuten kesällä grillaaminen? Vai kumppanille, joka hoitaa kokkailun vuoden ympäri muutenkin? Vähemmän kokkailevan puolison voi olla vaikea tajuta, ettei ruokaa vain laiteta uuniin. Ensin pitää hommata reseptit, hoitaa ainekset ruokakaupasta kotiin ja valmistaa koko ateria.

Kenen luona pyhät vietetään?

Vietetäänkö joulu oman perheen kesken, lapsuudenkodissa vai puolison sukulaisten kanssa? Vai kaikissa niissä vuorotellen? Joulupyhien jakaminen tasa-arvoisesti sukulaisten kesken saa helposti tunteet kuumenemaan puolin ja toisin.

Paljonko lahjat saavat maksaa?

Olette etukäteen sopineet tietystä lahjabudjetista – kunnes sukulaisesi räjäyttää potin ja antaa kaikille jotain järkyttävän kallista. Se saa omat lahjasi vaikuttamaan halpistavaralta.

Puoliso juo liikaa

Jouluna on lupa herkutella ja höllentää tahtia, niinpä jouluolut jos toinenkin maistuu – unohtamatta ruokajuomaksi tarkoin valittuja viinejä. Jos kumppani makaa joulupyhät sohvalla krapulassa, on harmoninen ajatus yhteisestä ja rentouttavasta joulusta pian pilalla.

Jouluruuhka autoteillä

Perinneherkkuja notkuvat pöydät ja passaavat vanhemmat odottavat perhettäsi usean sadan kilometrin päässä. Ensin pitäisi tosin selättää valtavat jouluruuhkat ja keksiä takapenkillä kitiseville lapsille viihdykettä tuntikausiksi. Aina jollekin iskee kova pissahätä keskellä matelevaa ruuhkajonoa.

Myöhästelevät sukulaiset

Oletko kutsunut koko suvun kylään ja kokannut heille viikkotolkulla herkkuja? Luulisi, että ihmiset pyrkisivät kunnioittamaan vaivannäköäsi saapumalla paikalle ajoissa, mutta ei. Voit olla varma, että laatikot ovat ehtineet jäähtyä, kinkku kovettua ja alkujuomaglögit kylmentyä ennen kuin kaikki ovat paikalla.

Lue lisää:

Kaikkiko mun täytyy tehdä? Miehet voittavat naiset vain yhdessä joulupuuhassa

Saako hankkia joululahjan, jos toisin on sovittu? Tapakouluttaja vastaa

Ai joulukiireitä muka? Näihin asioihin aikasi kuluu oikeasti