Jotkut päättävät pitää uskottomuuden omana tietonaan. Kuva: Shutterstock
Jotkut päättävät pitää uskottomuuden omana tietonaan. Kuva: Shutterstock

Osa haluaa suojella kumppaniaan, osa pelkää paljastamisen seurauksia.

Pitääkö pettämisestä aina kertoa kumppanille? Vastaus riippuu ihan siitä, keltä kysyy.

Me Naisten haastattelema psykoterapeutti Anniina Kerma kertoi taannoin, että ennen uskottomuuden paljastamista kannattaa aina miettiä asiaa monelta kantilta.

– Uskottomuutta on monentasoista, eli fyysistä ja emotionaalista pettämistä. Uskottoman tulee aina punnita, miten parisuhde tulee kestämään uskottomuuden sekä miten asiasta kertominen vahingoittaa kumppania, hän totesi.

Kerma ei antanut suoraa vastausta siihen, pitääkö pettämisestä aina kertoa kumppanille. Jokaisen on tehtävä asiasta omat päätöksensä.

Mitä sanovat pettäjät?

Kysyimme Me Naisten pettämiskyselyssä syrjähypyn tehneiltä, mitä mieltä he ovat asiasta. Epätieteelliseen kyselyymme vastanneista ehdoton valtaosa (85,5 prosenttia) ajattelee, ettei pettämisestä aina tarvitse kertoa kumppanille.

Lähes 70 prosenttia vastaajista on salannut oman uskottomuutensa kumppaniltaan. 19 prosenttia on kertonut sivusuhteestaan suoraan kumppanilleen. 13 prosenttia kertoi jääneensä pettämisestä kiinni, vaikka yritti salata tapahtuman.

Miksi niin moni jättää kertomatta uskottomuudesta? Listasimme vastaajien yleisimmät syyt: 

En kertonut pettämisestä, koska…

1. …en halunnut loukata toista.

”En kertonut kumppanilleni uskottomuudesta, koska ajattelin, että kertomalla vain loukkaisin häntä ja heikentäisin hänen itsetuntoaan. Suhteemme oli umpikujassa ja loppui pian. Mielestäni olisi ollut suorastaan itsekästä satuttaa häntä kertomalla. Salaisuudesta luopuminenhan olisi ollut vain keino puhdistaa oma omatuntoni. En halunnut, että kumppanini olisi kokenut huonommuutta, kun kyse oli minun henkisestä sotkustani.” Nainen, 36

”En pettänyt kostaakseni tai hakeakseni uutta suhdetta – hain vain seksiä. Siksi näe syytä kertoa pettämisestä. Se vain loukkaisi kumppaniani. Hän ei ole sitä ansainnut.” Nainen, 42

2. …tekemiseni eivät kuulu kumppanilleni.

”Seksielämäni ei kuulu miehelleni, joka on päättänyt, ettei halua kanssani seksiä. Olen mieheni kanssa yhdessä siksi, etten halua hajottaa perhettä lasten ollessa vielä nuoria. Siksi en kerro.” Nainen, 47

”Meillä menee kumppanini kanssa ihan hyvin, ja syrjähypyt piristävät seksielämäämme, joka nyt 20 vuoden yhdessäolon jälkeen välillä rutiininomaista. En näe syytä kertoa, vaikka välillä poden huonoa omaatuntoa. Uskon, että mieheni pettää välillä minua omilla reissuillaan.” Nainen, 47

3. …pelkään kertomisen seurauksia.

”Kumppanini oli poissa kotoa armeijassa, kun päädyin pettämään. En ole kertonut pettämisestä, vaikka siitä on jo vuosia. En halua kertoa pettämisestä, ettei avioliitto kariudu. Mitähän muutkin sanoisivat, jos ero tulisi?” Nainen, 54

”En yksinkertaisesti uskalla kertoa. Kumppanini reaktio pelottaa niin paljon.” Nainen, 57

4. …pettäminen ei ole mielestäni paha asia.

”Oma käyttäytymiseni on ainoastaan omalla vastuullani. Jos jonain päivänä käy ilmi, että mieheni pettää minua, minun pitää pystyä käsittelemään asia suoraselkäisesti ja hyväksyen. Asia ei raivoamalla tai turhalla satuttamisella mihinkään muutu.” Nainen, 37

5. …on yksinkertaisesti parempi, ettei toinen tiedä.

”Mielestäni on vain parempi, ettei hän tiedä. Menemme mieluummin vaikka parisuhdeterapiaan, kuin alamme puida ongelmiamme pettämiskriisin seurauksena.” Nainen, 32

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.