Me Naiset kysyi lukijoilta kuumimmista festarisutinoista. Millaisia tyyppejä mukaan on tarttunut?

”Tapasin pari vuotta sitten festareilla unelmieni miehen. Hengasimme päivän yhdessä iltaan saakka. Meillä oli molemmilla majoitus tahoillamme, ja koska siellä oli myös ystäviämme, halusimme päästä rauhassa harrastamaan seksiä jonnekin. Suuntasimme kohti metsää, mutta keskellä teltta-aluetta saimme loistoidean: kumppanini kysyi yhdeltä telttaseurueelta, paljonko parituntinen heidän teltassaan maksaisi. Saimme kymmenellä eurolla muutaman tunnin privaattihetken ja lopulta heräsimme aamulla usean ihmisen kimppapedistä.” Marianna, 33

Me Naisten festariheilakysely kertoo nautinnoista, joita harrastetaan paljon kesäviikonloppujen ykkösjuhlissa, festivaaleilla. Lukijoiden tarinat osoittavat, miten bändien katsominen saattaa jäädä yhtäkkiä vähemmälle, kun alueella kohtaa mielenkiintoisen tyypin.

Reilu neljäsosa kyselyyn vastanneista paljastaa harrastaneensa seksiä festareilla. Moni oli löytänyt myös elämänsä ihmissuhteen.

Ja vaikka festarisutina olisi jäänyt puhtaasti yhden illan jutuksi, moni muistelee kesäistä hetkeä vieläkin lämpimästi.

Muun muassa tällaisiin heiloja ovat lukijamme festareilla tavanneet:

1. Vuosiksi kadonnut festariheila

”Teini-iän liki kaksi vuotta kestänyt seurustelu alkoi Oulussa 1981. Olimme samoilla festareilla ja teltat pystytimme Nallikariin johonkin puskaan, josta ne oli varastettu, kun palasimme.

Olimme yhdessä kaksi vuotta. Ja sitten 35 vuoden jälkeen tiemme taas kohtasivat. Elämme nyt tosi onnellisina yhdessä, kiitollisina uudesta mahdollisuudesta!” SarMar, 52

2. Ensisilmäyksellä koukussa 

”Olimme kaveriporukalla Tampereella festaroimassa ja tutustuin heti uuteen, mielenkiintoiseen tyyppiin. Hänen kanssaan pelkkä katsekin tuntui siltä kuin olisi saanut miljoonia sähköiskuja ympäri kehoa. Lisäksi hänen huumorintajunsa ja hyvät käytöstapansa tekivät vaikutuksen. Vietimme päivän yhdessä, kunnes jouduin lähtemään muita aiemmin kotiin, ja sehän harmitti.

”Monen sinkkuvuoden jälkeen nirso nunna löysi vihdoin rakkaansa – ensisilmäyksellä.”

Parin viikon kuluttua sain yhteydenoton Facebookissa. Ystävystyimme ja keskustelumme venyivät aluksi jopa päivittäisiin viiden tunnin puhelinmaratoneihin. Monen sinkkuvuoden jälkeen nirso nunna löysi vihdoin rakkaansa – ensisilmäyksellä. Nyt olemme jo neljättä vuotta yhdessä.” Still in love, 29

Festariheila voi olla yhden keikan ilo – tai vuosien.
Festariheila voi olla yhden keikan ilo – tai vuosien.

3. Huumoria t-paidassa 

”Olin pari vuotta sitten Iskelmä-festareilla ja pyysin ensimmäistä ohikulkijaa pitämään juomaani, sillä minun piti sitoa kengät. Vasta kun nostin katseeni kengistä, näin ne silmät! Sitten näin miehen paidan, jossa luki: ’Sinkkunaiset koputtakaa olalle’.

Siitä tajusin, että tässä on tilaisuuteni. Ehdimme illan aikana heilua yhdessä keikoilla, tanssia, syödä, juoda, lauleskella nuotiolla ja tietysti vähän pussailla. Hauskan illan jälkeen käperryimme koleaan ja hieman kosteaan telttaan. Mutta se ei haitannut yhtään, vierellä oli ihan huippu tyyppi.

Festareiden jälkeen tapasimme uudelleen ja huomasimme, että toisen kanssa on edelleen kivaa. Ja yhdessä olemme vieläkin!” JiiKoo, 30

4. Puheluita 18 vuoden ajan

”Tapasin 69 Eyesin keikalla Nummirockissa uskomattoman hevimiehen. Hänen kanssaan oli helppo olla, jammailla, istua nuotiolla ja puhua sekä pussailla. Olisimme kyllä harrastaneet myös seksiä, mutta olosuhteet olivat sitä vastaan. Festareiden jälkeen se taisin olla minä, joka etsin hänen numeronsa, ja sitten välillä soittelimme ja viestittelimme. Siitä hieman huuruisesta juhannuksesta syntyi erikoislaatuinen ystävyys, vaikka emme ole kertaakaan sen jälkeen nähneet.

”Hänellä on perhe ja minulla oma elämäni, mutta yhtäkkiä joku lauantai-ilta voi puhelin soida ja saatamme jutella tunnin.”

Nyt, 18 vuotta myöhemmin, olemme satunnaisesti yhteydessä, joskus vain kerran vuodessa. Hänellä on perhe ja minulla oma elämäni, mutta yhtäkkiä joku lauantai-ilta voi puhelin soida, ja sitten saatamme jutella tunnin, kaksikin, kuin olisimme nähneet eilen. Pidän häntä ystävänä, sillä tavallisesti kun juttelemme, puhumme niistä kaikkein vaikeimmista, kipeimmistä asioistakin. Aivan kuin silloin kun tapasimmekin: silloinkin itkimme välillä yhdessä.” Mervi, 37

5. Ensisuudelma bajamajan edessä

”Tapasin nykyisen aviomieheni ja tyttäreni isän viereisestä vaunusta. Vietimme kolme päivää yhdessä festareilla, mutta aina hän meni nukkumaan omaan vaunuunsa. Vaihdoimme numerot, vuosi meni ja tapasimme taas samassa paikassa. Silloin vaihdoimme ensisuudelman bajamajan edessä.

Festareiden jälkeen aloimme seurustella ja mieheni muutti Keski-Suomesta luokseni rannikolle. Tuhansien joukosta valittu timantti, kuten mieheni aina sanoo.” Jossu, 34

6. Vetäytyminen telttaan

”Alkoholilla taisi olla asiaa, kun bongasin juhannusfestareilta mukavan miehen. Hengailtiin aluksi alueella, mutta melko pian siirryimme hänen telttaansa. Vietimme 1,5 vuorokautta pelkästään teltassa muhinoiden. Sen jälkeen olemme olleet tiiviisti etäsuhteessa 300 kilometrin välimatkan vuoksi.” Tiitu, 33

Oletko tämän kesän ensimmäinen festariheilani?
Oletko tämän kesän ensimmäinen festariheilani?

7. Samanväriset silmät

”Festareiden karaoketeltassa oli paljon porukkaa ja änkesimme ystävien kanssa johonkin pöytään istumaan. Tuntemattoman miehen vieressä kuulin ne sanat: ’Meillä on samanväriset silmät’. Siitä se sitten lähti: jammailua, tiivistä yhdessä oloa ja seksiä jo samana yönä. Nyt viiden vuoden päästäkin olemme vielä yhdessä.” Jämsän neito, 43

8. Äiti yllätti

”Huomasin hänen kulkevan festareilla koko ajan kamera kädessä. Jossain kulmassa sitten huikkasin miehelle, että voitko ottaa kuvan minusta ja kaveristani. Hän otti ja lupasi lähettää kuvan sähköpostilla. Tuntui olevan tosi kiireinen ja ajattelin, että se siitä komistuksesta. Kunnes seuraavana päivänä samoilla festareilla hän tuli juttelemaan minulle jo päivällä. Tällä kertaa hän oli ilman kameraa.

”Äitini tuli piipahtamaan mökillä ja vastassa häntä oli keittiössä alaston komistus.”

Nautimme toisesta festaripäivästä yhdessä ja välillä kavereideni kanssa. Bändien jälkeen lähdimme vielä paikalliseen jatkoille sekä siirryimme siitä vanhempieni kesämökille yöksi. Aamulla olikin yllätys, kun äitini tuli piipahtamaan mökillä ja vastassa häntä oli keittiössä alaston komistus. Hengailimme pari vuotta yhdessä, osittain etäsuhteessa. Ja muistan ikuisesti tuon tapaamishetkemme rakkauden ja kuuman seksin kesänä.” Minna, 35

9. Duosta tuli trio

”Olimme Sonispheressä vuonna 2012, ja mies tuli kommentoimaan jalkani tatuointia. Aluksi ajattelin, että hänen täytyy olla ’pelimies’. Kaverini kuitenkin oli seurannut tilannetta, ja hän kävi kysymässä tietämättäni, voisiko tämä mies tanssia minun kanssani, kun Metallica soittaa lempibiisini Nothing Else Matters. Hän tanssi, ja sitten kinastelimme, annanko puhelinnumeron vaiko en. Annoinhan minä, hyvä niin. Seuraavalla viikolla menimme treffeille Lintsille maailmanpyörään. Pelimies pelasi senkin varman päälle, en päässyt enää karkuun. Ja tanssimme jatkuvat edelleen: ennen oli duo ja nyt jo trio.” Hantta, 31

Moni mies on lähisuhdeväkivallan uhri, mutta kokemukset hiljennetään vähättelyllä. Tuomasta käskettiin lopettamaan ”ruikuttaminen”.

– Oikeuslaitos on aina ollut vaimoni puolella, kun oikeudessa on ruodittu yhteisten lasten huoltajuutta tai suhteessa tapahtunutta väkivaltaa. Viranomaisiin ei ole ollut luottamista, jos sana on sanaa vastaan.

Näin kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä mies Miessakit-järjestön tiloissa Helsingin keskustassa. Hän on lähisuhdeväkivallan uhri, joka kertoo kohdanneensa viranomaisten vähättelyä miesten kokemaa väkivaltaa kohtaan. 

Miessakit on miesten hyvinvointia tukeva järjestö. Sen Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke tarjoaa apua miehille, jotka ovat kokeneet henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla. Tähän mennessä hanke on auttanut Suomessa jopa 200 miestä, joille väkivallan vähättely on arkipäivää.

Nais- ja miesuhritutkimusten mukaan naiset ja miehet kokevat lähes yhtä usein väkivaltaa parisuhteessaan. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan naisista 17 ja miehistä 16 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua jossain vaiheessa nykyistä parisuhdettaan.

”Kun yritin puhua ongelmista, se oli ruikuttamista”

Myös helsinkiläinen Tuomas, 58, turvautui kokemustensa vuoksi Miessakit-järjestöön. Hän kertoo Me Naisille eläneensä parikymmentä vuotta avioliitossa, jossa hän koki jatkuvaa henkistä väkivaltaa. Tuomas ei esiinny jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Ongelmat nousivat hiljalleen esiin: jatkuva syyllistäminen ja demonisointi oli osa arkea. Kumppani löysi sanomisen aihetta kaikesta, mitä Tuomas teki. Pienistä asioista tuli isoja reaktioita ja rajuja riitoja.

– Puhuin aina väärällä äänensävyllä. Ja kun yritin puhua näistä ongelmista vaimolle, se oli ruikuttamista tai minäkeskeistä, Tuomas kertoo.

Miessakien mukaan väkivalta voi ilmetä joko suoraan fyysisesti kehoon kohdistuvana tai sanallisesti tapahtuvana mitätöintinä tai alistamista.

”Jos tilanne olisi ollut päinvastoin, se olisi ollut täysi katastrofi.”

Tuomas ajatteli pitkään, että kaikki tämä kuuluu normaaliin käyttäytymiseen ja parisuhteeseen. Hänellä kesti kauan ymmärtää, ettei suhde ei ole sellainen kuin pitäisi.

Kerran vaimo kävi myös käsiksi. Anteeksipyyntöä Tuomas ei koskaan saanut, vaan lisää alistamista ja vähättelyä.

– Jos tilanne olisi ollut päinvastoin, se olisi ollut täysi katastrofi. Suhdeväkivalta on molemminpuolista, se vain esiintyy eri tavoin, hän sanoo.

Naisten ja miesten kokemassa lähisuhdeväkivallassa on eroja. Miessakit-järjestön koordinaattori Jussi Pekkola kertoo, että naisten kokema väkivalta johtaa selvästi useammin naisen kuolemaan. Miehille on yleisempää tulla lyödyksi kotona.


”Skarppaa”

Kulttuuriimme on syöpynyt ajatus, että väkivalta kohdistuu ainoastaan naisiin. Esimerkiksi Googlen kuvahaussa hakusana domestic violence (perheväkivalta) tuottaa tulokseksi lähes yksinomaan kuvia pahoinpidellyistä naisista.

Tämän vuoksi miesten kokemaan väkivaltaan liittyy suurta häpeää. Apua ei uskalleta saada tai pyytää, koska kulttuurissamme miestä ei ole totuttu mieltämään uhrina.

Tuomas sai eron jälkeen apua terapiasta ja Miessakeilta. Hän kokee, että miesten ei ole helppo tuoda tämänkaltaisia asioita esiin. Hän on aiemmin itse tukeutunut vääriin ihmisiin – sellaisiin, jotka ojentavat ja käskevät skarpata. Jotkut miehet eivät edes jaksa kuunnella tämmöisiä ongelmia.

”Ainoa vaihtoehto on lähteä pois.”

– Pitää olla tarkka, kenelle avautuu. Siinä on mennyt myös arvokkaita ihmissuhteita rikki, kun ystävä on reagoinut vähättelemällä.

Tuomaksella kesti pitkään päästä eroon suhteesta ja sen mukanaan tuomista ongelmista. Hänellä on vahva viesti miehille, jotka kärvistelevät väkivaltaisissa suhteissa.

– Väkivaltaiset suhteet eivät korjaannu mihinkään, joten ainoa vaihtoehto on lähteä pois.

Koetko parisuhteessasi henkistä tai fyysistä väkivaltaa? Täältä saat apua:

Yleinen hätänumero 112.

Nettiturvakoti: myös chat-mahdollisuus.

Ensi- ja turvakotien liitto: päivystävät turvakodit.

Miessakit: päivystyspuhelin p. 044 751 1340 on avoinna ma-­ke kello 9­-12. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan, niin sinuun otetaan yhteyttä. Sähköposti: vakivaltaa.kokeneet.miehet(at)miessakit.fi

Naisten linja: p. 0800 02400, maksuton tukinumero ma-pe 16-20, la-su 12-16

Rikosuhripäivystys: auttava puhelin p. 116 006 suomeksi ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21 sekä ruotsiksi keskiviikkoisin klo 13–17. Myös chat.

Lisäksi mm:

 • Kuntien sosiaalipäivystykset (kiireelliset asiat myös virka-ajan ulkopuolella)
 • Terveyskeskukset
 • Äitiys- ja lastenneuvolat
 • Työterveyshuolto
 • Mielenterveystoimistot
 • Perheneuvolat
 • A-klinikat
 • Sosiaalitoimistot
 • Seurakunnat
 • Oikeusaputoimistot

Lähde: Väestöliitto.

Miksi yhteiset arvot ovat niin tärkeitä, ja mitä erilaisille arvoille on tehtävissä? Pariterapeutti vastaa.

Viikon puhutuin julkkisuutinen on ollut Sara Siepin ja Roope Salmisen ero. Sara Sieppi kirjoitti eron taustoista blogissaan seuraavasti:

– Tällaisen elämänmuutoksen myötä olo on tietysti haikea ja surullinen, mutta muuta mahdollisuutta ei enää ollut. Kun arvot eivät kohtaa, on parisuhdetta mahdotonta ylläpitää.

Jokainen on tietysti oman suhteensa paras asiantuntija, mutta onko arvojen erilaisuus aina kuolintuomio suhteelle? Ja miten arvot käytännössä näkyvät parisuhteen arjessa?

– Kun arvot ovat tiedossa, niistä voidaan keskustella. Toivoa siis on, sanoo psykologi ja pari- sekä perheterapeutti Pirjo Kiiskilä

”Arvot mitataan teoissa.”

Jaetut arvot ovat parisuhteessa tärkeät, koska puolisoiden toisistaan eriävistä arvoista voi syntyä helposti ristiriitoja. Kiiskilän mukaan on myös tutkittu, että arvojen mukainen elämä tuo tyytyväisyyttä. Jos ihminen pystyy toteuttamaan arvojaan, hän voi hyvin. 


Mikä on elämässä tärkeää?

Jos arvot parisuhteessa mietityttävät, Kiiskilä kehottaa ottamaan ensin selvää omista arvoista ja lisäämään niiden mukaisia tekoja parisuhteeseen. On hyvä myös miettiä, ovatko arvot omia vai onko ne ehkä poimittu sellaisenaan kasvuympäristöstä, kuten lapsuudenperheestä. 

– Arvoissa on kysymys siitä, mikä on itselle tärkeää elämässä. Parisuhde on näyttämö, jolla näkyy se, mikä kullekin on tärkeää, Kiiskilä sanoo.

Kysyimme Me Naisten Facebook-seuraajilta, mitkä arvot parisuhteessa niin tärkeitä, että eroavaisuudet niissä voivat johtaa eroon. Muun muassa tällaisia arvoja lukijat mainitsivat tärkeiksi parisuhteelle:

 • uskollisuus, luottamus ja kunnioitus 
 • tulevaisuudensuunnitelmat: haluaako toinen lapsia, avioliiton tai yhteisen kodin?
 • elämänkatsomus ja poliittiset näkemykset
 • rahankäyttö
 • suhtautuminen tasa-arvoon
 • suhtautuminen työntekoon
 • suhtautuminen läheisyyteen ja yhteiseen aikaan
 • elämänasenne: onko toinen optimisti ja toinen pessimisti? 

Voiko suhde toimia ilman yhteistä maailmankatsomusta?

Elämänkatsomus oli monelle vastaajalle tärkeä arvo.

”Itse erosin nuorena poikaystävästäni, kun hän ei ollut uskossa. Totta kai se voisi toimia, mutta kun usko on kaiken perusta, sen kaiken haluaa jakaa toisen kanssa. On ihanaa kun voi rukoilla yhdessä ja kasvattaa lapsia samoista arvoista käsin. Parisuhteessa on jotain niin paljon enemmän, kun koko elämän voi jakaa toisen kanssa”, pohti eräs vastaaja Facebookissa.

Pirjo Kiiskilän mukaan esimerkiksi eri uskontokuntia edustavat puolisot joutuvat tekemään suhteen eteen töitä ja olemaan joustavia sekä suvaitsevaisia toisiaan kohtaan, jotta liitto toimisi. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä täytyyhän toimivan parisuhteen eteen muutenkin työskennellä. 

Politiikka on harvoin ratkaiseva kysymys parisuhteessa, mutta osa vastaajista arveli, että täysin erilaiset yhteiskunnalliset kannat tuskin päätyvät saman katon alle.

”Vaikka pariskunta ei politiikasta paljoa puhuisikaan keskenään, niin poliittisillakin arvoilla on merkitystä; harvemmin vaikkapa vihreitä arvoja arvostava eksyy kimppaan persujen kannattajan kanssa”, Me Naisten Facebook-sivulla pohditaan.

Suuret eroavaisuudet rahankäytössä tai ajankäytössä voivat Me Naisten seuraajien mielestä ajaa eroon. Se, miten aikaa käytetään, kertookin paljon arvoista. 

– Arvot mitataan teoissa. Moni sanoo, että minulle työ ja parisuhde ovat tärkeitä, mutta jos työ vie liikaa aikaa parisuhteelta, toimiiko silloin arvojensa mukaisesti? Kiiskilä kysyy. 

Arvo vai tavoite?

Vaikka tunteet, tavoitteet ja vaikutelma oman parisuhteen toimivuudesta vaihtelevat, arvot eivät Kiiskilän mukaan muutu nopeasti. 

– Arvopohja on kivijalka, josta lähdetään liikkeelle, koska arvot ovat suhteellisen pysyviä. Tavoitteet voivat muuttua, mutta arvot silti säilyä.

”On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla.”

Esimerkiksi perhe voi olla pariskunnalle tärkeä arvo, ja he voivat toivoa saavansa paljon lapsia. Elämä saattaa kuitenkin mennä niin, ettei lapsia tule. Se ei tarkoita, etteikö oman pienen perheen vaaliminen yhä olisi parille tärkeää. 

Kiiskilä huomauttaa, että arvoihin ei kannata suhtautua sääntöinä. 

– On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla. Eikä ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja, on vain erilaisuutta. 

Joskus arvojen hiljattainen muuttuminen iän myötä saattaa kuitenkin olla eron taustalla. 

– Jos on mennyt hyvin nuorena yhteen, jolloin oma psykologinen kehitysvaihe on ollut kesken eikä ole tiennyt, mitä loppuelämältä haluaa, voi kolme- tai nelikymppisenä herätä siihen, että tässäkö elämä oli. Varsinkin, jos suhde ei ole toimiva, siinä ovat arvoasiat kovalla koetuksella, Kiiskilä toteaa.

Aamu

Sara Sieppi erosi Roopesta, koska arvot eivät kohdanneet – voiko suhde toimia ilman yhteisiä arvoja? Pariterapeutti: ”Arvot mitataan teoissa...

Ette kumpikaan kommentoija tainneet ymmärtää mistä on kysymys kun puhutaan arvoista. En usko että nyt on kysymys laukuista tai rahasta. Eikös se Roope ole pettänytkin Saraa. Ja Roope on itse kehunut Saraa ihanaksi eron jälkeenkin. Taitaa olla niin että tällä uskollisuus ja luottamus puolella tökkii. Mutta tämähän on vain arvailua. Ja sehän ei ulkopuolisille kuulu. Tekin kaksi kommentoijaa halusitte ilkeillä. Menkää kasvamaan.
Lue kommentti