Me Naiset kysyi lukijoilta kuumimmista festarisutinoista. Millaisia tyyppejä mukaan on tarttunut?

”Tapasin pari vuotta sitten festareilla unelmieni miehen. Hengasimme päivän yhdessä iltaan saakka. Meillä oli molemmilla majoitus tahoillamme, ja koska siellä oli myös ystäviämme, halusimme päästä rauhassa harrastamaan seksiä jonnekin. Suuntasimme kohti metsää, mutta keskellä teltta-aluetta saimme loistoidean: kumppanini kysyi yhdeltä telttaseurueelta, paljonko parituntinen heidän teltassaan maksaisi. Saimme kymmenellä eurolla muutaman tunnin privaattihetken ja lopulta heräsimme aamulla usean ihmisen kimppapedistä.” Marianna, 33

Me Naisten festariheilakysely kertoo nautinnoista, joita harrastetaan paljon kesäviikonloppujen ykkösjuhlissa, festivaaleilla. Lukijoiden tarinat osoittavat, miten bändien katsominen saattaa jäädä yhtäkkiä vähemmälle, kun alueella kohtaa mielenkiintoisen tyypin.

Reilu neljäsosa kyselyyn vastanneista paljastaa harrastaneensa seksiä festareilla. Moni oli löytänyt myös elämänsä ihmissuhteen.

Ja vaikka festarisutina olisi jäänyt puhtaasti yhden illan jutuksi, moni muistelee kesäistä hetkeä vieläkin lämpimästi.

Muun muassa tällaisiin heiloja ovat lukijamme festareilla tavanneet:

1. Vuosiksi kadonnut festariheila

”Teini-iän liki kaksi vuotta kestänyt seurustelu alkoi Oulussa 1981. Olimme samoilla festareilla ja teltat pystytimme Nallikariin johonkin puskaan, josta ne oli varastettu, kun palasimme.

Olimme yhdessä kaksi vuotta. Ja sitten 35 vuoden jälkeen tiemme taas kohtasivat. Elämme nyt tosi onnellisina yhdessä, kiitollisina uudesta mahdollisuudesta!” SarMar, 52

2. Ensisilmäyksellä koukussa 

”Olimme kaveriporukalla Tampereella festaroimassa ja tutustuin heti uuteen, mielenkiintoiseen tyyppiin. Hänen kanssaan pelkkä katsekin tuntui siltä kuin olisi saanut miljoonia sähköiskuja ympäri kehoa. Lisäksi hänen huumorintajunsa ja hyvät käytöstapansa tekivät vaikutuksen. Vietimme päivän yhdessä, kunnes jouduin lähtemään muita aiemmin kotiin, ja sehän harmitti.

”Monen sinkkuvuoden jälkeen nirso nunna löysi vihdoin rakkaansa – ensisilmäyksellä.”

Parin viikon kuluttua sain yhteydenoton Facebookissa. Ystävystyimme ja keskustelumme venyivät aluksi jopa päivittäisiin viiden tunnin puhelinmaratoneihin. Monen sinkkuvuoden jälkeen nirso nunna löysi vihdoin rakkaansa – ensisilmäyksellä. Nyt olemme jo neljättä vuotta yhdessä.” Still in love, 29

Festariheila voi olla yhden keikan ilo – tai vuosien.
Festariheila voi olla yhden keikan ilo – tai vuosien.

3. Huumoria t-paidassa 

”Olin pari vuotta sitten Iskelmä-festareilla ja pyysin ensimmäistä ohikulkijaa pitämään juomaani, sillä minun piti sitoa kengät. Vasta kun nostin katseeni kengistä, näin ne silmät! Sitten näin miehen paidan, jossa luki: ’Sinkkunaiset koputtakaa olalle’.

Siitä tajusin, että tässä on tilaisuuteni. Ehdimme illan aikana heilua yhdessä keikoilla, tanssia, syödä, juoda, lauleskella nuotiolla ja tietysti vähän pussailla. Hauskan illan jälkeen käperryimme koleaan ja hieman kosteaan telttaan. Mutta se ei haitannut yhtään, vierellä oli ihan huippu tyyppi.

Festareiden jälkeen tapasimme uudelleen ja huomasimme, että toisen kanssa on edelleen kivaa. Ja yhdessä olemme vieläkin!” JiiKoo, 30

4. Puheluita 18 vuoden ajan

”Tapasin 69 Eyesin keikalla Nummirockissa uskomattoman hevimiehen. Hänen kanssaan oli helppo olla, jammailla, istua nuotiolla ja puhua sekä pussailla. Olisimme kyllä harrastaneet myös seksiä, mutta olosuhteet olivat sitä vastaan. Festareiden jälkeen se taisin olla minä, joka etsin hänen numeronsa, ja sitten välillä soittelimme ja viestittelimme. Siitä hieman huuruisesta juhannuksesta syntyi erikoislaatuinen ystävyys, vaikka emme ole kertaakaan sen jälkeen nähneet.

”Hänellä on perhe ja minulla oma elämäni, mutta yhtäkkiä joku lauantai-ilta voi puhelin soida ja saatamme jutella tunnin.”

Nyt, 18 vuotta myöhemmin, olemme satunnaisesti yhteydessä, joskus vain kerran vuodessa. Hänellä on perhe ja minulla oma elämäni, mutta yhtäkkiä joku lauantai-ilta voi puhelin soida, ja sitten saatamme jutella tunnin, kaksikin, kuin olisimme nähneet eilen. Pidän häntä ystävänä, sillä tavallisesti kun juttelemme, puhumme niistä kaikkein vaikeimmista, kipeimmistä asioistakin. Aivan kuin silloin kun tapasimmekin: silloinkin itkimme välillä yhdessä.” Mervi, 37

5. Ensisuudelma bajamajan edessä

”Tapasin nykyisen aviomieheni ja tyttäreni isän viereisestä vaunusta. Vietimme kolme päivää yhdessä festareilla, mutta aina hän meni nukkumaan omaan vaunuunsa. Vaihdoimme numerot, vuosi meni ja tapasimme taas samassa paikassa. Silloin vaihdoimme ensisuudelman bajamajan edessä.

Festareiden jälkeen aloimme seurustella ja mieheni muutti Keski-Suomesta luokseni rannikolle. Tuhansien joukosta valittu timantti, kuten mieheni aina sanoo.” Jossu, 34

6. Vetäytyminen telttaan

”Alkoholilla taisi olla asiaa, kun bongasin juhannusfestareilta mukavan miehen. Hengailtiin aluksi alueella, mutta melko pian siirryimme hänen telttaansa. Vietimme 1,5 vuorokautta pelkästään teltassa muhinoiden. Sen jälkeen olemme olleet tiiviisti etäsuhteessa 300 kilometrin välimatkan vuoksi.” Tiitu, 33

Oletko tämän kesän ensimmäinen festariheilani?
Oletko tämän kesän ensimmäinen festariheilani?

7. Samanväriset silmät

”Festareiden karaoketeltassa oli paljon porukkaa ja änkesimme ystävien kanssa johonkin pöytään istumaan. Tuntemattoman miehen vieressä kuulin ne sanat: ’Meillä on samanväriset silmät’. Siitä se sitten lähti: jammailua, tiivistä yhdessä oloa ja seksiä jo samana yönä. Nyt viiden vuoden päästäkin olemme vielä yhdessä.” Jämsän neito, 43

8. Äiti yllätti

”Huomasin hänen kulkevan festareilla koko ajan kamera kädessä. Jossain kulmassa sitten huikkasin miehelle, että voitko ottaa kuvan minusta ja kaveristani. Hän otti ja lupasi lähettää kuvan sähköpostilla. Tuntui olevan tosi kiireinen ja ajattelin, että se siitä komistuksesta. Kunnes seuraavana päivänä samoilla festareilla hän tuli juttelemaan minulle jo päivällä. Tällä kertaa hän oli ilman kameraa.

”Äitini tuli piipahtamaan mökillä ja vastassa häntä oli keittiössä alaston komistus.”

Nautimme toisesta festaripäivästä yhdessä ja välillä kavereideni kanssa. Bändien jälkeen lähdimme vielä paikalliseen jatkoille sekä siirryimme siitä vanhempieni kesämökille yöksi. Aamulla olikin yllätys, kun äitini tuli piipahtamaan mökillä ja vastassa häntä oli keittiössä alaston komistus. Hengailimme pari vuotta yhdessä, osittain etäsuhteessa. Ja muistan ikuisesti tuon tapaamishetkemme rakkauden ja kuuman seksin kesänä.” Minna, 35

9. Duosta tuli trio

”Olimme Sonispheressä vuonna 2012, ja mies tuli kommentoimaan jalkani tatuointia. Aluksi ajattelin, että hänen täytyy olla ’pelimies’. Kaverini kuitenkin oli seurannut tilannetta, ja hän kävi kysymässä tietämättäni, voisiko tämä mies tanssia minun kanssani, kun Metallica soittaa lempibiisini Nothing Else Matters. Hän tanssi, ja sitten kinastelimme, annanko puhelinnumeron vaiko en. Annoinhan minä, hyvä niin. Seuraavalla viikolla menimme treffeille Lintsille maailmanpyörään. Pelimies pelasi senkin varman päälle, en päässyt enää karkuun. Ja tanssimme jatkuvat edelleen: ennen oli duo ja nyt jo trio.” Hantta, 31

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Väsynyt

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Joo, jokainen on varmasti joskus energiasyöppö, ja syitä on monia. On sydämetöntä hylätä elämässään kovia aikoja elävä, esimerkiksi vakavasti sairas tai masentunut ihminen. Mutta sitten tuleekin mutta: entä jos joku ystävistä on aina pahassa jamassa? Jos pitää aina, siis oikeasti vuodesta toiseen, jaksaa kuunnella ja olla tukena, milloin mistäkin syystä? Ensin on nuoruusiässä vaikeaa ja ahdistavaa, sitten kumppanit pettävät ja jättävät, tulee keskenmenoja, irtisanomisia, sairauksia. Koko elämä...
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”