Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pihiys, tuhlailu, kulujen jakaminen, uhkapelit... Raha kiristää hermoja monessa suhteessa.

Raha on vuodesta toiseen säilyttänyt asemansa parisuhteiden kestoriidanaiheena. Niin todennäköisesti myös teillä: netissä tekemässämme kyselyssä 63 prosenttia kertoi riitelevänsä kumppaninsa kanssa raha-asioista ainakin kerran vuodessa.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikön Anu Raijaksen mukaan pienituloisuus kiristää usein puolisoiden välejä. Mutta rahasta voi riidellä, vaikka sitä olisikin tarpeeksi.

"Ostelin luottokortilla ja piilotin laskuja aikani. Mies löysi ne ja riitelimme." Nainen, 40

Pahimmilta kahnauksilta voitaisiin välttyä, jos asioista sovittaisiin etukäteen. Se on kuitenkin monelle vaikeaa.

– Parisuhteessa pitäisi uskaltaa puhua, miten raha-asioita hoidetaan. Moni kuitenkin tuntee, että romantiikka ja idylli rikkoutuvat, kun istutaan pöydän ääreen ja sovitaan miten laskut hoidetaan.

Suhteen suloisen ensihuuman aikaan rahasta puhuminen ei tule mieleen. Vähitellen kumppanit tottuvat rooleihinsa, ja vanhat käytännöt jäävät elämään arkeen, vaikka elämäntilanne muuttuisikin.

Tämän on huomannut myös Anu Raijas tutkimuksissaan: useimmiten rahan käyttöihin liittyviin tapoihin on vain ajauduttu sen sijaan, että olisi mietitty, mikä on järkevää.

– Sopiminen helpottaisi molempia osapuolia. Jos erotilanteessa sitten kaivetaan kaikki vanhat asiat esille, on turhan myöhäistä ruveta vyyhtiä purkamaan.

Lukijat kertoivat, miksi heillä riidellään rahasta:

"Kiistaa tulee siitä, kun puolisollani ei ole niin paljon ylimääräistä, että voisimme esimerkiksi matkustella. Matkoja joudutaan siirtämään tai jättämään sen takia väliin." Nainen, 27

"Menneessä parisuhteessa miehelläni oli paha peliriippuvuus. Kerran hän voitti ison summan rahaa, jolla olisi voinut maksaa vanhat lainat pois. Sen sijaan hän pelasi kaiken ja otti lisää lainaa pelatakseen. Tästä jäi paha kutina myös seuraavan kumppanin pelaamisesta, joka vaikuttaa kuitenkin olevan terveellä tasolla."  Nainen, 28

"Mieheni ostaa turhia tavaroita, viimeisimpänä hankintana veteen sekoitettavaa jauhetta, josta tulee lunta. Sitten hän valittaa, kun ei pääse kanssani etelän lämpöön." Nainen, 22

"Riitelemme siitä, kuuluuko enemmän ansaitsevan maksaa enemmän perheen menoista vai saako hän käyttää ylijäävän summan niin kuin haluaa." Nainen, 49

"Nykyisen suhteen alussa miehen rahankäyttö aiheutti riitaa. Hän tuhlasi välittömästi omat rahansa tai lainasi niitä kavereilleen, jolloin joutui itse lainaamaan toiselta kaverilta ja oli kuitenkin itse lähes koko ajan ilman rahaa. Koin silloin, että jouduin pienemmästä palkastani maksamaan lähes kaikki yhteiset menot. Tästä selvittiin miehen kasvettua aikuiseksi ja kun hän alkoi ottaa enemmän vastuuta omasta elämästään." Nainen, 23

"Välillä nalkutan miehelle tietokoneiden ja muiden lelujen ostamisesta, niitä kun alkaa olla kaikki nurkat täynnä. Mutta toisaalta, itse ostelen kenkiä ja vaatteita, joten tavallaan olemme tasoissa. Kumpikaan ei kuitenkaan elä yli varojensa." Nainen, 27

Me Naisten Suuri raha ja rakkaus -kysely toteutettiin lokakuussa netissä Menaiset.fi-sivustolla. Kyselyyn tuli 790 vastausta. Vastaajien keski-ikä oli 38 vuotta ja heistä 88 % oli naisia. Yli puolet vastaajista oli naimisissa tai kihloissa, 79 % asui yhdessä puolisonsa kanssa. Kursivoidut sitaatit on poimittu kyselyn vastausten joukosta.

Isompi liksa = enemmän päätäntävaltaa suhteessa. Lue lisää aiheesta Me Naisten numerosta 48/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi.

45% odottaa, että mies tarjoaa ensitreffeillä.

40% salailee ostoksiaan kumppaniltaan ainakin joskus.

77% tietää tarkalleen, kuinka paljon oma puoliso tienaa.

28% viihtyisi hyvin suhteessa, jossa mies elättää molemmat.

5% vastaajista ei voisi rakastua köyhään.

43% haluaa, että kumppanilla on hyvä palkka.

42% on sitä mieltä, että avioparilla on hyvä olla avioehto.

60% arvostaa kumppanissaan säästäväisyyttä.

50% odottaa, että  varakkaampi maksaa suuremman osan yhteisistä menoista.

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!