Tärkeintä ei ole, mitä sanot – vaan miten sen sanot.

Tiesitkö, että kehonkielemme kertoo enemmän kuin sanamme? Talouslehti Business Insiderin mukaan eleet ja kehonkieli muodostavat viesteistämme 93 prosenttia. Puheen osuus kaikesta viestinnästä on siis vain seitsemän prosenttia.

Miten sanatonta viestintää voi sitten kehittää? Business Insider esittelee neljä tapaa, joilla voit olla aktiivisesti mukana sosiaalisissa tilanteissa ilman, että puhut yhtään mitään. 

1. Katso silmiin

Katsekontakti on jo yksinään hurjan kätevä viestintäväline: se auttaa sinua ottamaan yhteyden ihmisiin. Toisen katseesta on mahdollista tulkita myös, onko tämä kiinnostunut, tylsistynyt tai vaikkapa hämillään.

Tehokas katsekontakti ei kuitenkaan ole pelkkää kiihkeää tuijottamista. Keskustelukumppanista on syytä siirtää katseensa pois välillä, sillä monet ihmiset voivat tuntea olonsa epämukavaksi jatkuvan tuijotuksen alla.

Lue myös: Jäädytkö tuppisuuksi kahviautomaatilla? 7 vinkkiä smalltalkin mestariksi

2. Taivuta vähän

Mitä teet, kun työkaverisi puhuu sinulle jotain sellaista, mikä ei kiinnosta sinua tippaakaan? Jos seisot kädet ristissä tylsistyneen näköisenä tai tiirailet ikkunasta, osoitat ilman sanojakin, että et halua kuulla enempää.

Omalla kehonkielellä voi ilmoittaa, että olet vielä mukana kuuntelujoukoissa. Siksi puhujaa kannattaa katsoa silmiin. Voit myös vetää kehoasi aavistuksen eteenpäin ja nyökyttää päätäsi sopivissa kohdissa näyttääksesi, että kuuntelet yhä tarinaa.

3. Harjoittele eleitäsi

Varsinkin isossa joukossa on hyvä ottaa kehonkieli sanallisen viestinnän avuksi. Voit nojata eteenpäin ja osoittaa innostuksen myös käsilläsi. Aluksi eleet voivat tuntua hankalilta ja näyttää hieman teennäisiltä. Kannattaa kuitenkin harjoitella: kun otat tavaksi ilmaista itseäsi myös kehonkielelläsi, eleistäsi tulee luonnollisen näköisiä ja spontaaneja.

Muutama asia kannattaa kuitenkin unohtaa: esineiden näprääminen tai sormien turha näpytteleminen. Ne häiritsevät ketä tahansa, etenkin juttukaveriasi.

Onko kahvikuppisi vain turvaesine? Vai uskallatko laskea sen alas? Kuva: Shutterstock
Onko kahvikuppisi vain turvaesine? Vai uskallatko laskea sen alas? Kuva: Shutterstock

4. Näytä se kasvoillasi

Kulmakarvojen nosto, silmien räpsyttely ja hymy välittävät kaikki erilaisia mielipiteitä, tunteita ja asenteita.

Katsekontakti on tehokas, mutta yksin se ei riitä jään rikkojaksi, jos kasvosi ovat muuten tyhjät. Kun haluat luoda itsestäsi uskottavan kuvan ja rakentaa luotettavan suhteen muiden kanssa, kasvojesi pitäisi aina osoittaa kiinnostusta ja huomiota ympärillä oleviin ihmisiin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.