Oijoi, nyt alkaa katse harhailla. Kuva: Colourbox
Oijoi, nyt alkaa katse harhailla. Kuva: Colourbox

Tärkeintä ei ole, mitä sanot – vaan miten sen sanot.

Tiesitkö, että kehonkielemme kertoo enemmän kuin sanamme? Talouslehti Business Insiderin mukaan eleet ja kehonkieli muodostavat viesteistämme 93 prosenttia. Puheen osuus kaikesta viestinnästä on siis vain seitsemän prosenttia.

Miten sanatonta viestintää voi sitten kehittää? Business Insider esittelee neljä tapaa, joilla voit olla aktiivisesti mukana sosiaalisissa tilanteissa ilman, että puhut yhtään mitään. 

1. Katso silmiin

Katsekontakti on jo yksinään hurjan kätevä viestintäväline: se auttaa sinua ottamaan yhteyden ihmisiin. Toisen katseesta on mahdollista tulkita myös, onko tämä kiinnostunut, tylsistynyt tai vaikkapa hämillään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehokas katsekontakti ei kuitenkaan ole pelkkää kiihkeää tuijottamista. Keskustelukumppanista on syytä siirtää katseensa pois välillä, sillä monet ihmiset voivat tuntea olonsa epämukavaksi jatkuvan tuijotuksen alla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Jäädytkö tuppisuuksi kahviautomaatilla? 7 vinkkiä smalltalkin mestariksi

2. Taivuta vähän

Mitä teet, kun työkaverisi puhuu sinulle jotain sellaista, mikä ei kiinnosta sinua tippaakaan? Jos seisot kädet ristissä tylsistyneen näköisenä tai tiirailet ikkunasta, osoitat ilman sanojakin, että et halua kuulla enempää.

Omalla kehonkielellä voi ilmoittaa, että olet vielä mukana kuuntelujoukoissa. Siksi puhujaa kannattaa katsoa silmiin. Voit myös vetää kehoasi aavistuksen eteenpäin ja nyökyttää päätäsi sopivissa kohdissa näyttääksesi, että kuuntelet yhä tarinaa.

3. Harjoittele eleitäsi

Varsinkin isossa joukossa on hyvä ottaa kehonkieli sanallisen viestinnän avuksi. Voit nojata eteenpäin ja osoittaa innostuksen myös käsilläsi. Aluksi eleet voivat tuntua hankalilta ja näyttää hieman teennäisiltä. Kannattaa kuitenkin harjoitella: kun otat tavaksi ilmaista itseäsi myös kehonkielelläsi, eleistäsi tulee luonnollisen näköisiä ja spontaaneja.

Muutama asia kannattaa kuitenkin unohtaa: esineiden näprääminen tai sormien turha näpytteleminen. Ne häiritsevät ketä tahansa, etenkin juttukaveriasi.

Onko kahvikuppisi vain turvaesine? Vai uskallatko laskea sen alas? Kuva: Shutterstock
Onko kahvikuppisi vain turvaesine? Vai uskallatko laskea sen alas? Kuva: Shutterstock

4. Näytä se kasvoillasi

Kulmakarvojen nosto, silmien räpsyttely ja hymy välittävät kaikki erilaisia mielipiteitä, tunteita ja asenteita.

Katsekontakti on tehokas, mutta yksin se ei riitä jään rikkojaksi, jos kasvosi ovat muuten tyhjät. Kun haluat luoda itsestäsi uskottavan kuvan ja rakentaa luotettavan suhteen muiden kanssa, kasvojesi pitäisi aina osoittaa kiinnostusta ja huomiota ympärillä oleviin ihmisiin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla