Vesisukset menevät puolison kanssa ärsyttävästi ristiin. Miten kesälomasta selviää vähemmällä tappelulla?

1. Leila ja Lauri odottavat vuoden kohokohtaa kuin kuuta nousevaa. Ensimmäiset kaksi lomapäivää menee kuitenkin huutaessa ja loppuviikko mykkäkoulun merkeissä.

Neuvo: On lähes sääntö, että loman aluksi talven paineet puretaan tappelemalla. Sen jälkeen voidaan siirtyä rauhassa lomanviettoon. Riita kertoo luottamuksesta ja halusta tehdä töitä suhteen eteen. Riitaa ei saa jäädä hautomaan ja pitää uskoa, että toinen todella kokee eri lailla. Lomalla nähdään, miten viihdytään yhdessä, koska toista ei voi paeta työkiireisiin.

2. Lauri haluaisi muuttaa koko lomaksi maalle, mutta Leila ei tiedä mitään kamalampaa. Kaupungissa voi tavata kavereita terassilla ja mennä elokuviin.

Neuvo: On harhakäsitys, että onnellisen parin pitäisi haluta samoja juttuja. Leila ja Lauri voisivat viettää osan lomastaan maalla ja osan kaupungissa, tai he voivat olla maalla ja kaupungissa vuorokesinä. Yksi vaihtoehto on viettää osa lomasta erillään.

3. Leila haluaisi loikoilla mökillä, mutta Laurilla on pakottava tarve rakentaa uusi laituri, vaihtaa kattohuovat ja ajaa nurmikko kolmen päivän välein.

Neuvo: Miksi pitäisikin olla joko tai? Jos Lauri on toimistorotta,
fyysinen puuhastelu tuo työlle hyvää vastapainoa. Ehkä Leila
taas on työssään paljon jalkojensa päällä ja haluaa ottaa rennosti. On hyvä puhua etukäteen, mitä kumpikin lomalta odottaa.

4. Laurin mökkiruokavalio on simppeli: grillissä tirisevää makkaraa. Leila aikoo pudottaa painoaan loman aikana. Niinpä hän tarjoaa koko perheelle retiisisalaattia.

Neuvo: Mikä estää olemasta eri leivissä, kunhan perheen ruuanlaittajan ei tarvitse tehdä toiselle aina erikoisruokaa. Lapset oppivat myös helposti kysymään, saavatko hekin eri ruokaa. Leila ja Lauri voisivat keskustella, tekisikö laihis kummallekin hyvää. Kompromissiksi grillissä voi hauduttaa myös vihanneksia.

5. Lauri lukee sähköpostinsa aamulla, keskipäivällä, illalla ja juuri ennen nukkumaan menoa. Iltapäivällä hän pirauttaa pari työpuhelua. Leilan tekisi mieli heittää Laurin kännykällä vesilintua.

Neuvo: Kenenkään työ ei saisi olla tällaista. Ehkä sähköposti- ja
kännykkäriippuvuus onkin Laurille vain paha tapa. Leilan kannattaa kertoa rauhallisesti, että häntä loukkaa, kun Laurin työ on lomalla kolmantena osapuolena. Ehkä he voisivat sopia, että Lauri saa lukea sähköpostinsa kerran päivässä.

6. Laurin mielestä on mukava olla pikku hiprakassa aamusta
alkaen. Leilan mielestä raja menee saunakaljassa.

Neuvo: Ei pidä luulla, etteikö puoliso toteuttaisi pinttyneitä tapojaan myös lomalla. Leilan kannattaa kertoa, mikä häntä humaltuneessa Laurissa häiritsee. Lasten kannalta on hyvä, että edes toinen vanhemmista on selvin päin, mutta silti lasten seurassa rajan tulisi mennä saunakaljassa tai lasillisessa viiniä.

7. Lauri tahtoo viikoksi äitinsä luo Savoon. Leila katselee
hermo kireällä, kun mies taantuu äidin helmoissa.

Neuvo: Parin kannattaa puhua, millä ehdoilla Savoon mennään.
Sukuun tullut puoliso jää helposti ulkopuoliseksi. Äidit hoivaavat
usein siksi, että he odottavat myös heitä hoivattavan. Lauri ja
Leila voisivatkin passata välillä äitiä ja anoppia.

8. Lauri haluaa lomailla ilman suunnitelmia. Leilan mielestä
lomalla pitää pistäytyä ainakin Seinäjoen Tangomarkkinoilla, Hangon Regatassa, Tammerfesteilla ja Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivillä.

Neuvo: Ehkä Laurin työ on niin sosiaalista ja hektistä, että hän
kaipaa lomalla rauhaa. Leilalla taas voi olla päinvastoin. Keskustelu ja kompromissit ovat tässäkin poikaa.

9. Leila on valmis maksamaan hyvästä kesätapahtumasta,
ja lapset saavat ostaa tötteröt silloin kun haluavat. Lauria tällainen törsäily sieppaa.

Neuvo: Erilaiset rahankäyttötavat korostuvat lomalla, kun ollaan
enemmän yhdessä. Lomabudjetista kannattaa sopia etukäteen.
Lapset oppivat helposti pyytämään rahaa siltä, jolla on
löyhemmät kukkaronnyörit. Rahoista tarkempi vanhempi vihoittelee sitten lapsille ja puolisolleen. Hän saattaa ahdistua ajatuksesta, että perheen talous ei ole loman jälkeen tasapainossa.

Toisaalta lapsillekin on kiva, jos lomalla voidaan irrotella. Lapset tykkäävät kuitenkin yhtä lailla ilmaisista asioista, vaikkapa rannalla juoksentelusta. Ei kannata opettaa, että lomailu on rahankäyttöä.

10. Vanhemmat eivät halua lasten lomailevan ilman aikuista.
Siksi vanhemmilla ei ole tänäkään kesänä yhtään yhteistä
lomapäivää.

Neuvo: Monet vanhemmat ovat pakotettuja tekemään näin, mutta useampaa tällaista kesää en soisi kenellekään. Ehkä sukulaisilta tai ystäviltä voisi pyytää lastenhoitoapua. Lapsille järjestetään kesällä myös leirejä ja kursseja. Työssäkäyvä voisi yrittää lomailla vapaa-ajat. On tärkeää, että lomailijat säästävät tekemistä myös illaksi, jotta koko perhe saa yhteisiä kokemuksia.

Asiantuntijana psykologi, perheterapeutti Maija Mäkelä.

Mistä tietää, että toinen rakastaa varmasti? Usein kyse on pienistä, jopa oudoista asioista. 

 1. Hän tarkistaa, että hellan levyt on pois päältä, kun lähdetään kotoa.
 2. Hän tiskaa tiskit pyytämättä.
 3. Hän syö ruoka-annokseni loppuun, jos en itse jaksa. Hän syö myös ne ruoka-aineet, joista en pidä.
 4. Hän jättää rutatun paperin pyörän satulaan (kun paperin avaa, sieltä löytyy sydän). 
 5. Hän katsoo silmiin ja sanoo rakastavansa.
 6. Hän hieroo hartioitani ja jalkojani iltaisin, jotta voisin nukahtaa ja nukkua paremmin.
 7. Hän yrittää muistaa heittää vanhat rikkinäiset sukkansa pois ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Hän on myös alkanut pitää huolen, että jalassa olevat sukat ovat toistensa pari ja että kantapäät osuvat paikoilleen, eivätkä ole jalkaterän sivussa tai päällä.
 8. Aina kun suunnittelemme näkevämme, hän kysyy haluaisinko jotain syötävää tai juotavaa. Hän tietää, kuinka paljon rakastan ruokaa.
 9. Hän aukaisee oven minulle joka kerta, kun menemme autoon. 
 10. Hän kertoo minulle iltasatuja.
 11. Hän ei varsinaisesti tee outoja tai pieniä asioita, vaan osoittaa arvostustaan minua kohtaan huomaamattomasti. Hän siivoaa, ei puhu minusta pahasti muille ja nauraa minun kanssani. 
 12. Puolisoni rapsuttaa joka ilta selkääni ja niskaani.
 13. Aamulla kun herään, niin kumppani kertoo, että aamupala on valmiina. Paras fiilis lähteä uuteen päivään.
 14. Puolisoni valitsee aina yhteensopivat astiat, jos syödään yhdessä. Muuten asia on hänelle aivan se ja sama. Mutta hän tietää, että kaunis kattaus on minulle tärkeää arkisinkin.
 15. Hän pesi kerran hiekkaiset ja likaiset treenihousuni käsin, koska minulla oli kiire ja halusin lähteä seuraavana päivänä harrastusreissuun juuri niissä housuissa.
 16. Meille tulee Helsingin Sanomat sekä digi- että printtiversiona. Puoliso tapaa hakea printin aina aamuisin postilaatikosta. Jos printtiä ei syystä tai toisesta ilmesty, mies lataa näköislehden valmiiksi pädiini ja asettaa laitteen kahvimukini viereen.
 17. Hän löytää kirppikseltä lempikirjailijani teoksen ja tuo sen kotiin, vaikkei ole varma, onko se jo hyllyssä (oli se, mutta ei haittaa).
 18. Hän tekee arkivapaallaan yllättäen polkupyörälleni täyden keväthuollon, vaikka itse käyttää pyöräänsä noin kahdesti kesässä.
 19. Kun tulen töistä kotiin väsyneenä ja haluaisin vain käpertyä viltin alle lukemaan ja syömään suklaakeksejä, hän antaa minun tehdä niin ja hoitaa kyselemättä koko lapsiperheen iltahärdellin.
 20. Rakastan suklaata. Poikaystäväni kutsuu minua suklaaprinsessakseen. 

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.