Me Naiset
|
Tiina Hämäläinen

Vesisukset menevät puolison kanssa ärsyttävästi ristiin. Miten kesälomasta selviää vähemmällä tappelulla?

1. Leila ja Lauri odottavat vuoden kohokohtaa kuin kuuta nousevaa. Ensimmäiset kaksi lomapäivää menee kuitenkin huutaessa ja loppuviikko mykkäkoulun merkeissä.

Neuvo: On lähes sääntö, että loman aluksi talven paineet puretaan tappelemalla. Sen jälkeen voidaan siirtyä rauhassa lomanviettoon. Riita kertoo luottamuksesta ja halusta tehdä töitä suhteen eteen. Riitaa ei saa jäädä hautomaan ja pitää uskoa, että toinen todella kokee eri lailla. Lomalla nähdään, miten viihdytään yhdessä, koska toista ei voi paeta työkiireisiin.

2. Lauri haluaisi muuttaa koko lomaksi maalle, mutta Leila ei tiedä mitään kamalampaa. Kaupungissa voi tavata kavereita terassilla ja mennä elokuviin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neuvo: On harhakäsitys, että onnellisen parin pitäisi haluta samoja juttuja. Leila ja Lauri voisivat viettää osan lomastaan maalla ja osan kaupungissa, tai he voivat olla maalla ja kaupungissa vuorokesinä. Yksi vaihtoehto on viettää osa lomasta erillään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Leila haluaisi loikoilla mökillä, mutta Laurilla on pakottava tarve rakentaa uusi laituri, vaihtaa kattohuovat ja ajaa nurmikko kolmen päivän välein.

Neuvo: Miksi pitäisikin olla joko tai? Jos Lauri on toimistorotta,
fyysinen puuhastelu tuo työlle hyvää vastapainoa. Ehkä Leila
taas on työssään paljon jalkojensa päällä ja haluaa ottaa rennosti. On hyvä puhua etukäteen, mitä kumpikin lomalta odottaa.

4. Laurin mökkiruokavalio on simppeli: grillissä tirisevää makkaraa. Leila aikoo pudottaa painoaan loman aikana. Niinpä hän tarjoaa koko perheelle retiisisalaattia.

Neuvo: Mikä estää olemasta eri leivissä, kunhan perheen ruuanlaittajan ei tarvitse tehdä toiselle aina erikoisruokaa. Lapset oppivat myös helposti kysymään, saavatko hekin eri ruokaa. Leila ja Lauri voisivat keskustella, tekisikö laihis kummallekin hyvää. Kompromissiksi grillissä voi hauduttaa myös vihanneksia.

5. Lauri lukee sähköpostinsa aamulla, keskipäivällä, illalla ja juuri ennen nukkumaan menoa. Iltapäivällä hän pirauttaa pari työpuhelua. Leilan tekisi mieli heittää Laurin kännykällä vesilintua.

Neuvo: Kenenkään työ ei saisi olla tällaista. Ehkä sähköposti- ja
kännykkäriippuvuus onkin Laurille vain paha tapa. Leilan kannattaa kertoa rauhallisesti, että häntä loukkaa, kun Laurin työ on lomalla kolmantena osapuolena. Ehkä he voisivat sopia, että Lauri saa lukea sähköpostinsa kerran päivässä.

6. Laurin mielestä on mukava olla pikku hiprakassa aamusta
alkaen. Leilan mielestä raja menee saunakaljassa.

Neuvo: Ei pidä luulla, etteikö puoliso toteuttaisi pinttyneitä tapojaan myös lomalla. Leilan kannattaa kertoa, mikä häntä humaltuneessa Laurissa häiritsee. Lasten kannalta on hyvä, että edes toinen vanhemmista on selvin päin, mutta silti lasten seurassa rajan tulisi mennä saunakaljassa tai lasillisessa viiniä.

7. Lauri tahtoo viikoksi äitinsä luo Savoon. Leila katselee
hermo kireällä, kun mies taantuu äidin helmoissa.

Neuvo: Parin kannattaa puhua, millä ehdoilla Savoon mennään.
Sukuun tullut puoliso jää helposti ulkopuoliseksi. Äidit hoivaavat
usein siksi, että he odottavat myös heitä hoivattavan. Lauri ja
Leila voisivatkin passata välillä äitiä ja anoppia.

8. Lauri haluaa lomailla ilman suunnitelmia. Leilan mielestä
lomalla pitää pistäytyä ainakin Seinäjoen Tangomarkkinoilla, Hangon Regatassa, Tammerfesteilla ja Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivillä.

Neuvo: Ehkä Laurin työ on niin sosiaalista ja hektistä, että hän
kaipaa lomalla rauhaa. Leilalla taas voi olla päinvastoin. Keskustelu ja kompromissit ovat tässäkin poikaa.

9. Leila on valmis maksamaan hyvästä kesätapahtumasta,
ja lapset saavat ostaa tötteröt silloin kun haluavat. Lauria tällainen törsäily sieppaa.

Neuvo: Erilaiset rahankäyttötavat korostuvat lomalla, kun ollaan
enemmän yhdessä. Lomabudjetista kannattaa sopia etukäteen.
Lapset oppivat helposti pyytämään rahaa siltä, jolla on
löyhemmät kukkaronnyörit. Rahoista tarkempi vanhempi vihoittelee sitten lapsille ja puolisolleen. Hän saattaa ahdistua ajatuksesta, että perheen talous ei ole loman jälkeen tasapainossa.

Toisaalta lapsillekin on kiva, jos lomalla voidaan irrotella. Lapset tykkäävät kuitenkin yhtä lailla ilmaisista asioista, vaikkapa rannalla juoksentelusta. Ei kannata opettaa, että lomailu on rahankäyttöä.

10. Vanhemmat eivät halua lasten lomailevan ilman aikuista.
Siksi vanhemmilla ei ole tänäkään kesänä yhtään yhteistä
lomapäivää.

Neuvo: Monet vanhemmat ovat pakotettuja tekemään näin, mutta useampaa tällaista kesää en soisi kenellekään. Ehkä sukulaisilta tai ystäviltä voisi pyytää lastenhoitoapua. Lapsille järjestetään kesällä myös leirejä ja kursseja. Työssäkäyvä voisi yrittää lomailla vapaa-ajat. On tärkeää, että lomailijat säästävät tekemistä myös illaksi, jotta koko perhe saa yhteisiä kokemuksia.

Asiantuntijana psykologi, perheterapeutti Maija Mäkelä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla