Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kuusikohtainen ohjeistus menestyksekkääseen käninään!

Riitely, eihän se kivaa ole. Verenpaine nousee, ahdistus lisääntyy, ihmissuhde rakoilee. Mutta jos nyt sattuu päätymään riitatilanteeseen, olennaisinta on tietysti voittaa kiista.

Tässä psykologi Susan Kraussin blogikirjoituksesta poimitut kuuden kohdan ohjeet voittoisaan konfliktiin.

1. Älä mokaa faktoissa

Omaa mielipidettä tekee aina mieli tukea faktoilla. Kun harrastat faktaperusteluja, muista tarkistaa, että faktat ovat kohdallaan. Mikään ei murra puolustusta yhtä tehokkaasti kuin se, että joku ampuu perustelusi ”suomalaisistakin miehistä 99 prosenttia ajelee säärikarvojaan” alas oikealla prosenttiluvulla ja lähdeviitteellä. Jos jäät kiinni mokasta, peräydy ja tunnusta mokanneesi mitättömässä yksityiskohdassa. Älä ala puolustaa virhettäsi, sillä häviää helposti.

2. Näe vastapuolen perspektiivi

Et tietenkään ole samaa mieltä. Mutta jos haluat voittaa, kannattaa hahmottaa kiistakumppanin näkökulma. Mikä häntä tarkalleen riipii? Tunteeko hän itsensä uhatuksi tai ahdistuneeksi, onko hän peloissaan vai ärsyttääkö sinun persoonasi häntä? Vai tietääkö hän jotain, mitä sinä et tiedä?

Empatia auttaa saamaan nämä tärkeät perustiedot. Empatiassa on se huono puoli, että kun sitä alkaa soveltaa, riita voi laantua, alatte ymmärtää toisianne ja päädytte sopuun tietämättä, kumpi voitti. Ärsyttävän aikuismaista, mutta periaatteessa kivaa, koska molemmat voittavat.

3. Esitä avointa

Vaikka et pysty oikeasti ymmärtämään, mitä kiistakumppanisi sössöttää, esitä ainakin. Jos pysyt liian jääräpäisesti omalla kannallasi ja kaivaudut poteroosi, olet häviämässä. Jos taas näytät siltä, että otat huomioon muitakin vaihtoehtoja, sinun kantasi voi helpommin voittaa, koska se vaikuttaa punnitulta. Voi jopa käydä niin, että saat toisen puolellesi pelkästään kuuntelemalla häntä. Kannattaa kokeilla.

4. Pidätä raivoa

Hermojen menetys saa vastapuolen vihastumaan enemmän. Riita eskaloituu ja muuttuu vaikeammin hallittavaksi. Et vaikuta heikolta, jos pysyttelet rauhallisena. Päinvastoin.

5. Älä menetä toivoasi

Riidan keskellä negatiiviset fiilikset ovat valloillaan. Saattaa näyttää siltä, että et selviä tilanteesta menettämättä kasvojasi. Älä kuitenkaan anna periksi epätoivolle! Kun pidät yllä uskoa ja toivoa, saat ajatuksesi pidettyä kirkkaina ja loogisina. Lisäksi toiveikas ihminen näkee enemmän kuin yhden ratkaisun. Uusi, yllättävä ratkaisuidea saattaa olla tie voittoisaan lopputuloksen.

6. Kunnioita vastustajaasi

Joskus riidassa ei ole selkeää voittajaa. Vaikka saisitkin tahtosi läpi, lopputuloksena alkuperäinen ongelma vain pahenee tai ainakin ihmissuhteesi on entistä kökömpi. Siksi kannattaa koettaa pitää riita asialinjalla eikä loukata toista niin paljon, että hänen on vaikea unohtaa sanomisiasi. Jos ”asiat asioina” -henkisyys tuntuu mahdottomalta, pyydä pientä aikalisää. Siltojen polttaminen kaduttaa kuitenkin myöhemmin.