Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kuusikohtainen ohjeistus menestyksekkääseen käninään!

Riitely, eihän se kivaa ole. Verenpaine nousee, ahdistus lisääntyy, ihmissuhde rakoilee. Mutta jos nyt sattuu päätymään riitatilanteeseen, olennaisinta on tietysti voittaa kiista.

Tässä psykologi Susan Kraussin blogikirjoituksesta poimitut kuuden kohdan ohjeet voittoisaan konfliktiin.

1. Älä mokaa faktoissa

Omaa mielipidettä tekee aina mieli tukea faktoilla. Kun harrastat faktaperusteluja, muista tarkistaa, että faktat ovat kohdallaan. Mikään ei murra puolustusta yhtä tehokkaasti kuin se, että joku ampuu perustelusi ”suomalaisistakin miehistä 99 prosenttia ajelee säärikarvojaan” alas oikealla prosenttiluvulla ja lähdeviitteellä. Jos jäät kiinni mokasta, peräydy ja tunnusta mokanneesi mitättömässä yksityiskohdassa. Älä ala puolustaa virhettäsi, sillä häviää helposti.

2. Näe vastapuolen perspektiivi

Et tietenkään ole samaa mieltä. Mutta jos haluat voittaa, kannattaa hahmottaa kiistakumppanin näkökulma. Mikä häntä tarkalleen riipii? Tunteeko hän itsensä uhatuksi tai ahdistuneeksi, onko hän peloissaan vai ärsyttääkö sinun persoonasi häntä? Vai tietääkö hän jotain, mitä sinä et tiedä?

Empatia auttaa saamaan nämä tärkeät perustiedot. Empatiassa on se huono puoli, että kun sitä alkaa soveltaa, riita voi laantua, alatte ymmärtää toisianne ja päädytte sopuun tietämättä, kumpi voitti. Ärsyttävän aikuismaista, mutta periaatteessa kivaa, koska molemmat voittavat.

3. Esitä avointa

Vaikka et pysty oikeasti ymmärtämään, mitä kiistakumppanisi sössöttää, esitä ainakin. Jos pysyt liian jääräpäisesti omalla kannallasi ja kaivaudut poteroosi, olet häviämässä. Jos taas näytät siltä, että otat huomioon muitakin vaihtoehtoja, sinun kantasi voi helpommin voittaa, koska se vaikuttaa punnitulta. Voi jopa käydä niin, että saat toisen puolellesi pelkästään kuuntelemalla häntä. Kannattaa kokeilla.

4. Pidätä raivoa

Hermojen menetys saa vastapuolen vihastumaan enemmän. Riita eskaloituu ja muuttuu vaikeammin hallittavaksi. Et vaikuta heikolta, jos pysyttelet rauhallisena. Päinvastoin.

5. Älä menetä toivoasi

Riidan keskellä negatiiviset fiilikset ovat valloillaan. Saattaa näyttää siltä, että et selviä tilanteesta menettämättä kasvojasi. Älä kuitenkaan anna periksi epätoivolle! Kun pidät yllä uskoa ja toivoa, saat ajatuksesi pidettyä kirkkaina ja loogisina. Lisäksi toiveikas ihminen näkee enemmän kuin yhden ratkaisun. Uusi, yllättävä ratkaisuidea saattaa olla tie voittoisaan lopputuloksen.

6. Kunnioita vastustajaasi

Joskus riidassa ei ole selkeää voittajaa. Vaikka saisitkin tahtosi läpi, lopputuloksena alkuperäinen ongelma vain pahenee tai ainakin ihmissuhteesi on entistä kökömpi. Siksi kannattaa koettaa pitää riita asialinjalla eikä loukata toista niin paljon, että hänen on vaikea unohtaa sanomisiasi. Jos ”asiat asioina” -henkisyys tuntuu mahdottomalta, pyydä pientä aikalisää. Siltojen polttaminen kaduttaa kuitenkin myöhemmin.

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.

Periaatteessa iällä ei ole niin väliä, mutta kyllä kokemuksesta on joskus yllättävän paljon iloa.

  1. Elämänhallintarutiinit kunnossa. ”Oli kivaa, kun eksäni hallitsi vajaa nelikymppisenä ihan täysin sellaiset hyvät elämänhallintarutiinit, joita itse vielä silloin kolmekymppisenä opettelin. Siivosi kitisemättä ja hallitsi oman taloutensa.” Taina, 42
  2. Ihan tavallinen riittää. ”Lisäksi eksäni ymmärsi, ettei ole yhtään sen spesiaalimpi ja väärinymmärretympi kuin kukaan muukaan. Hän oli  nöyrän sodanjälkeisen sukupolven kasvattama ja tottunut ajattelemaan, että ihan tavallinen on hyvä ja riittävä. Eikä siis pilalle kasvatettu luulemaan, että juuri hänen ainutlaatuisuudelleen kaikki on mahdollista ja vain upeimmat jutut riittävän cool – toisin kuin jotkut millenniaaleista. Taina, 42
  3. Sparrannut työelämässä. ”Viisitoista vuotta vanhempi puolisoni kannusti minua aikoinaan työelämässä, kun olin vielä parikymppinen. Olemme samalla alalla, joten hänen kokemuksistaan oli oikeasti paljon apua – ja konkreettista hyötyäkin.” Jenni, 33
  4. Seksuaalisesti avoin. ”Kumppanini on kertonut, ettei todellakaan ole aina ollut seksuaalisesti niin avoin kuin nyt. No sehän on tietysti minun kannaltani ihan mahtavaa, että on iän myötä vapautunut. Seksi on nimittäin todella hyvää! Voimme kertoa toiveistamme ja fantioistamme hyvin avoimesti. Hän on minua 12 vuotta vanhempi.” Jonna, 36
  5. Kotisohvalle löytyy aina seuraa. ”Kun 40 alkaa lähestyä, harvempi jaksaa enää hulluna luuhata baareissa. Ei ainakaan minun mieheni.” Noora, 29
  6. Vakaa tilanne työelämässä. ”Mieheni on ehtinyt urallaan melko vakaaseen asemaan, joten periaatteessa itsellä voisi olla mahdollisuus tehdä jotain rohkeampiakin siirtoja omalla uralla – ilman sitä vaaraa, että molemmat päätyisimme sillan alle. Noora, 29
  7. Ymmärtää, kun elämä potkii päähän. ”Olen ollut avoliitossa kahdeksan vuotta itseäni vanhemman kanssa. Silloin, kun on ollut itse masentunut tai uupunut, niin minulle on ollut korvaamaton apu siitä, että kumppanini on käynyt samat vaiheet läpi joskus aikoinaan. Eivät nämä tietysti välttämättä ole iästä kiinni, mutta on kuitenkin todennäköistä, että mitä enemmän on elämänkokemusta, sitä enemmän tajuaa elämästä jotain. Jutta, 34
  8. Kokemusta ruuanlaitosta. ”Arvostan puolisossani sitä, että hänellä on useiden vuosien kokemus (hyvän) ruuan valmistamisesta.” Paula, 30
  9. On pelit ja vehkeet valmiina. Aloin seurustella parikymppisenä 14 vuotta vanhemman kanssa. Siihen loppui vuosien kitkuttelu, kun toisella oli omat asunnot, autot, mökit ja muut mukavuudet valmiina – ja tietysti hän halusi minunkin nauttivan niistä.” Emmi, 35