Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kuusikohtainen ohjeistus menestyksekkääseen käninään!

Riitely, eihän se kivaa ole. Verenpaine nousee, ahdistus lisääntyy, ihmissuhde rakoilee. Mutta jos nyt sattuu päätymään riitatilanteeseen, olennaisinta on tietysti voittaa kiista.

Tässä psykologi Susan Kraussin blogikirjoituksesta poimitut kuuden kohdan ohjeet voittoisaan konfliktiin.

1. Älä mokaa faktoissa

Omaa mielipidettä tekee aina mieli tukea faktoilla. Kun harrastat faktaperusteluja, muista tarkistaa, että faktat ovat kohdallaan. Mikään ei murra puolustusta yhtä tehokkaasti kuin se, että joku ampuu perustelusi ”suomalaisistakin miehistä 99 prosenttia ajelee säärikarvojaan” alas oikealla prosenttiluvulla ja lähdeviitteellä. Jos jäät kiinni mokasta, peräydy ja tunnusta mokanneesi mitättömässä yksityiskohdassa. Älä ala puolustaa virhettäsi, sillä häviää helposti.

2. Näe vastapuolen perspektiivi

Et tietenkään ole samaa mieltä. Mutta jos haluat voittaa, kannattaa hahmottaa kiistakumppanin näkökulma. Mikä häntä tarkalleen riipii? Tunteeko hän itsensä uhatuksi tai ahdistuneeksi, onko hän peloissaan vai ärsyttääkö sinun persoonasi häntä? Vai tietääkö hän jotain, mitä sinä et tiedä?

Empatia auttaa saamaan nämä tärkeät perustiedot. Empatiassa on se huono puoli, että kun sitä alkaa soveltaa, riita voi laantua, alatte ymmärtää toisianne ja päädytte sopuun tietämättä, kumpi voitti. Ärsyttävän aikuismaista, mutta periaatteessa kivaa, koska molemmat voittavat.

3. Esitä avointa

Vaikka et pysty oikeasti ymmärtämään, mitä kiistakumppanisi sössöttää, esitä ainakin. Jos pysyt liian jääräpäisesti omalla kannallasi ja kaivaudut poteroosi, olet häviämässä. Jos taas näytät siltä, että otat huomioon muitakin vaihtoehtoja, sinun kantasi voi helpommin voittaa, koska se vaikuttaa punnitulta. Voi jopa käydä niin, että saat toisen puolellesi pelkästään kuuntelemalla häntä. Kannattaa kokeilla.

4. Pidätä raivoa

Hermojen menetys saa vastapuolen vihastumaan enemmän. Riita eskaloituu ja muuttuu vaikeammin hallittavaksi. Et vaikuta heikolta, jos pysyttelet rauhallisena. Päinvastoin.

5. Älä menetä toivoasi

Riidan keskellä negatiiviset fiilikset ovat valloillaan. Saattaa näyttää siltä, että et selviä tilanteesta menettämättä kasvojasi. Älä kuitenkaan anna periksi epätoivolle! Kun pidät yllä uskoa ja toivoa, saat ajatuksesi pidettyä kirkkaina ja loogisina. Lisäksi toiveikas ihminen näkee enemmän kuin yhden ratkaisun. Uusi, yllättävä ratkaisuidea saattaa olla tie voittoisaan lopputuloksen.

6. Kunnioita vastustajaasi

Joskus riidassa ei ole selkeää voittajaa. Vaikka saisitkin tahtosi läpi, lopputuloksena alkuperäinen ongelma vain pahenee tai ainakin ihmissuhteesi on entistä kökömpi. Siksi kannattaa koettaa pitää riita asialinjalla eikä loukata toista niin paljon, että hänen on vaikea unohtaa sanomisiasi. Jos ”asiat asioina” -henkisyys tuntuu mahdottomalta, pyydä pientä aikalisää. Siltojen polttaminen kaduttaa kuitenkin myöhemmin.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.