Ero. Siitä toipuu kyllä. Kuva: Shutterstock
Ero. Siitä toipuu kyllä. Kuva: Shutterstock

Nämä tunteet joudut käymään läpi, ennen kuin olet päässyt suhteen yli.

Ei ole ihme, jos erossa jylläävät vahvatkin tunteet. Se on ihan tavallista. Tunteita ei kannata piilotella, mutta niitä tulisi oppia käsittelemään.

1. Kieltäminen

Suhde loppuu harvoin täysin yllättäen. Usein vähintään toinen osapuoli on miettinyt eroa jo pidempään. Jos ei ole suhteesta samaa mieltä kumppanin kanssa, toisen tunteita helposti vähättelee. Parisuhde on kuitenkin vapaaehtoinen suhde. Sitä ei voi vääntää suuntaan, johon toinen ei halua.

Kumppaniin liimautuminen eron kynnyksellä on tavallista. Vaikka kumpikin ymmärtäisi, että liitto on vaikeuksissa, sitä yritetään pitää väkisin kasassa. Yksin jääminen pelottaa. Siksi on tärkeää koko ajan pitää huolta myös muista ihmissuhteista.

2. Suru

Eroa voi verrata psyykkiseltä stressiltä vakavaan sairauteen. Suhteesta ei pidä yrittää päästä yli supervauhtia. Syvimmän surun hetkellä voi hakea sairauslomaa. Normaalia elämää ja rutiineja olisi kuitenkin hyvä pitää yllä. Töissä käyminen ja kavereiden näkeminen auttavat.

Suruvaiheen ei silti kuulu kestää loputtomiin. Jos suru alkaa rajoittaa elämää, kannattaa puhua esimerkiksi psykologin kanssa. Muuten se voi muuttua masennukseksi.

Kaksi viikkoa suremista on lyhyt aika, mutta vuosi on jo pitkä.

3. Viha

Viha ei ole väärä tunne. Se antaa rajoja ja vahvuutta. Mutta sitä on käsiteltävä, ettei se mene yli.

Raivo entistä kumppania kohtaan kumpuaa usein omista odotuksista. Katkeruudesta, että toinen on päättänyt hylätä yhteisen unelman tulevaisuudesta. Raivo voi syntyä ajatuksesta, ettei ole itse päässyt vaikuttamaan tilanteeseen.

Normaalin rajat alkavat paukkua, mikäli vuoden jälkeen yhä tuntee toista kohtaan jatkuvaa raivoa. Vihan kuuluu hellittää, koska pitkittyessään se voi viedä kyvyn nauttia elämästä.

Tunteet nousevat eron jälkeen pintaan aalloittain. Vanhat tunteet pulpahtaa pintaan vasta vuosienkin päästä.

4. Riemu

Surun, vihan ja ahdistuksen jälkeen koittavat paremmat ajat. Moni alkaa nähdä ympärillään myös uusia mahdollisuuksia. Ei kannata kokea syyllisyyttä, jos ihastuu uuteen ihmiseen. Laastarisuhde saattaa auttaa käsittelemään eroa.

Jotkut hyppäävät eroprosessissa kokonaan alkuvaiheen tunteiden ohi. Jos riemuitsee uusista tuulista heti eron jälkeen, on todennäköisesti kypsytellyt eroa jo pitkään ennen varsinaista päätöstä. Ei kuitenkaan kannata hämmentyä, jos ei erityisemmin sure suhteen loppumista. Suru tai viha saattaa tulla esiin myös jälkijunassa.

5. Hyväksyntä

Vaikka ero ei olisi ollut omasta mielestä paras päätös, täytyy se jossain vaiheessa hyväksyä. Parhaassakin tapauksessa elämänsä rakkaudesta yli pääseminen voi kestää vuosia. Toisen erohalua tulee silti kunnioittaa, ja se pitää pyrkiä myös hyväksymään. Kun tulee olo, ettei toinen määritä enää omaa elämää, on valmis siirtymään eteenpäin.

Asiantuntijana Väestöliiton psykologi Suvi Laru

Lue myös:

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Uusi someilmiö: superelämä eron jälkeen

Tom Cruisen ja Katie Holmesin riitaisa ero – löysivät erikoisen tavan kommunikoida