Kyllä, rakastuminen voi vaikuttaa painoon. Kyllä, pitkä parisuhdekin voi. Jos olet elämäsi aikana syönyt ruokaa ja ollut parisuhteessa, seuraavat vaiheet saattavat koskea sinua.

1. Alkuhuuma hoikentaa

Rakastuminen on hullua puuhaa, ihan oikeastikin. Se johtaa hetkelliseen fyysisen ja henkiseen epätasapainoon. Uni ei maistu eikä monesti ruokakaan.

Suhteen alkuhuumassa voi laihtua, kun elimistö keskittyy sydämenpamppailuun ja euforiaan. Uudessa suhteessa saattaa myös piilotella kumppanilta todellisia syömistapojaan: "Ehei, en minä ravintolassa koskaan tilaa kolmen juuston pizzaan, otan aina salaatin!" Kyseessä on epätoivoinen (ja turha) yritys tehdä toiseen vaikutus terveellisillä elämäntavoilla.

2. Minä syön, mitä haluan

Alkuhuuman laantumisen myötä paino voi palautua siihen, mitä se oli ennen suhdetta.

Kun suhteessa on jo tovi elelty, astuu todellisuus kehiin. Vaaleanpunaiset lasit kolahtavat silmiltä, ja maailmaa tulee tarkkailtua niin sanotun normaalin ihmisen tyyliin, jopa osin järkevästi. 

Voi esimerkiksi olla, ettei enää pätkääkään kiinnosta, mitä mieltä toinen on omasta ruokavaliosta. Alun tiiviin yhteiselon ja symbioottisen vaiheen jälkeen kumpikin osapuoli alkaa taas hakea omia kiertoratojaan: jos pizza on maistunut ennen suhdetta, voi se alkaa maistua nyt taas uudelleen.

Ihan päivänvalossa.

3. Pitkän suhteen mässäilyansa

Pitkä parisuhde on suurin syy lihomiseen, sanoo tutkimus. Se ohitti jopa sellaiset syyt kuin lomasyöpöttelyn ja eron jälkeisen lohtusyömisen.

Voi kyllä, on mahtavaa löytää mussukka, mutta samalla on luvassa myös romanttisia ravintolaillallisia tai ihania koti-iltoja, jolloin seuraksi kahmaisee kainaloonsa rakkaan lisäksi usein aikamoisen kasan ruokaa.

Tutkimuksessa 32 prosenttia vastaajista sanoi, että oli lihonut runsaan 6 kiloa sen jälkeen, kun oli ryhtynyt parisuhteeseen. Kaksi kolmesta kertoi, että he olivat suhteessa keränneet elopainoa yhdessä. 

Ja sitten niihin syihin. Mitä ihmettä ne parit siellä puuhailevat, että tulee niin lihottua? Aivan, se on osa ongelmaa: suurimmaksi osaksi he eivät puuhaile mitään!

Yksi syy lihomiseen:  Annoskoko. Suurin syy lihomiseen naisilla. Yli puolet sanoi, että he säännöllisesti syövät yhtä suuren annoksen ruokaa kuin heidän miespuoliset kumppaninsa. 

Yksi toinen syy:  Aktiviteetit. Kolmannes pareista ilmoitti, että istuu suurimman osan ajasta käpertyneenä tv:n ääreen. Viidennes ilmoitti, että enimmäkseen aika kuluu kotona yhdessä syödessä. Toinen viidennes kertoi, että ravintolareissut ovat yksi tärkeä ajanviettotapa. Siispä sinkut, lohduttautukaa, pariskuntailloilla on hintansa.

Kyllä, kun suhde etenee, parit viettävät toistensa kanssa enemmän aikaa syöden. Mitä pidempään on oltu, sitä rennommaksi käytös noin ylipäänsä muuttuu: esimerkiksi ihan pokkana röyhtäillään menemään.

4. Ylös tai alas: lohturuoka vs. näännytys

Tätä ei luonnollisestikaan toivota, mutta näin nyt vain usein käy: tulee ero. Ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.

Voi olla, että paino ei vaihtele eron takia yhtään. Voi olla, että se vaihtelee paljonkin.

Jotkut reagoivat lohtusyöpöttelemällä, he siis käsittelevät ahdistustaan ja tunteitaan ruuan avulla ja nojaavat sen tuomaan hyvän olon tunteeseen. Kilot voivat pompata.

Toisessa ääripäässä eroaminen paiskaa elimistöön adrenaliinia, joka vaikuttaa elimistön hormonitasoihin. Immuunijärjestelmä reagoi, samoin ruuansulatus. Ei tee mieli syödä, ja kilot putoavat.

Tästä niin sanotusta erodieetistä ei kannata olla liian iloinen: elimistö on epäterveellisessä poikkeustilassa, eikä poikkeustilojen ole koskaan hyvä jatkua pitkään. Siksi niiden nimi on poikkeustila.

5. Syömisesi ehkä normalisoituu – kunnes, onneksi olkoon, homma alkaa alusta (kertaa kohdat 1–4)

Lähteet: Daily Mail, Live Science, Tilastokeskus ja YourTango

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti