Kyllä vain. Kuva: Shutterstock
Kyllä vain. Kuva: Shutterstock

Kolmen askeleen kehitysohjelmalla hänestä tulee oikein hyvä. Kai.

No niin, ja arvatkaapa, mihin pitää keskittyä? Omaan ajatteluun tietysti, koska vain itseään pystyy muuttamaan. Eli otsikko vaikuttaa huijaukselta, mutta! Ei kannata silti pettyä vaan kokeilla, ainakin varovasti.

1-2-3

Rakkaallasi on hyviä ominaisuuksia, koska olet joskus rakastunut häneen. Seuraavan harjoituksen tarkoituksena on pysyä tietoisena niistä. On nimittäin helppoa keskittyä huonoihin puoliin, ja ei aikaakaan, kun alkaa tuntua siltä, että tyypillä ei muita olekaan. Jos patistaa itseään näkemään hyviä piirteitä, puoliso alkaa muuttua silmissä paremmaksi.

Puolison parantamistreeni on psykologi Jeffrey Bernsteinin kehittämä, ja siihen ei mene päivässä monta minuuttia. Näin se käy:

1. Tee lista armaasi vahvuuksista ja heikkouksista. Mielellään kynällä paperille, niin joudut keskittymään asiaan.

2. Lisää seuraavan kahden viikon ajan joka päivä yksi positiivinen piirre siihen listan vahvuuspuolelle.

3. Sitten tulee paha: tiputtele puolisollesi hyviä puolia listaltasi, yksi kerrallaan. Kaikki pitää kertoa. Hän tykkää varmasti.

No mitä sitten???

Ai että mitä muuta tästä saa kuin puolison, joka on edelleen pösilö, mutta nyt entistä itserakkaampi pösilö, koska olet kehunut häntä hulluna?

Saa siitä, väittää Jeffrey. Puolisot ovat ilmeisesti samanlaisia kuin kaikki mukavat lemmikit: kun niiden hyvää käytöstä palkitsee heittelemällä niille silakoita tai kehuja, niiden hyvä käytös vahvistuu. Lisäksi alat itse arvostaa häntä enemmän, koska olet psyykannut itsesi näkemään hänen hyvät piirteensä. Tilanteessa on siis kaksi voittajaa.

Jeffrey ei muuten mainitse mitään siitä, minkä takia listaan piti kirjoittaa myös puolison huonoja puolia. Ehkä ne ovat siellä siltä varalta, että yksipuolinen positiivisuusprojekti alkaa rasittaa? Sovitaan niin. Jos nyt aloitat eikä puoliso ole joulukuuhun mennessä parantunut, tarkenna katseesi listan miinuspuoliin. Kerää ärsytystä, kerro projektistasi ja näytä koko lista puolisolle. Saatesanoiksi vaikka että "kaikkeni olen tehnyt, mutta sinä se et vain muutu".

Lue myös:

Riitely voi olla pitkän liiton salaisuus

10 kysymystä, jotka haluaisit kysyä puolisoltasi

Miksi uskottomuus houkuttaa?