Tuolla taitaa siintää tienaamisen mahdollisuus! Kuva: Shutterstock
Tuolla taitaa siintää tienaamisen mahdollisuus! Kuva: Shutterstock

Joskus rikastumisen esteenä on vain muutama vääränlainen ajatus, väittää miljonääri Steve Siebold.

Miksi rikkaat ovat rikkaita ja minä en? Joku on sattunut ehkä syntymään kultalusikka suussa ja onnistunut pitämäänkin sen siellä, mutta monesti menestyjät tuppaavat myös ajattelemaan tietyillä tavoilla, ja tavallisesta poikkeava tapa katsoa maailmaa johtaa huippusuorituksiin.

Miljoonaomaisuuden itse rakentanut Steve Siebold on niin kiinnostunut rikastumisesta, että hän on jututtanut peräti 1 200:aa ihmistä, jotka kuuluvat maailman varakkaimpien joukkoon. Haastatteluista syntyi kirja How Rich People Think, eli suomennettuna miten rikkaat ajattelevat.

Steve Siebold kertoi Business Insiderille, miten menestyneiden ajatusmaailma sitten oikein eroaa muista. Rikkaille on esimerkiksi tärkeintä se, että he yrittävät tehdä ennen kaikkea itsensä onnellisiksi, kun taas valtaväestö pitää itsekkyyttä paheena. Kun omat asiat ovat kunnossa, sitten voi auttaa myös muita, on rikkaan logiikka.

Kun tavis saattaa ajatella, että liiasta rahasta seuraa vain murheita, rikkaalle köyhyys on kauhistus. Rikkaalle menestyminen on pakkomielle.

Ihan jokaiselle puunhalaajalle tällaiset ajatukset eivät välttämättä sovi. Jutussa on kuitenkin listattuna 21 tapaa ajatella, joiden joukosta poimimme ihan käyttökelpoisiakin ajatusmalleja – halusi sitten rikastua tai ei.

1. Rikkaat toimivat

Moni jää odottelemaan, mitä elämä eteen tuo, kun menestyneet usein toimivat saadakseen sen mitä haluavat. Aina lopputulemaa ei kuitenkaan kannata jättää pomon, hallituksen, puolison tai jumalan päätettäväksi, sillä siihen voi vaikuttaa myös itse.

2. Rikkaat hankkivat tarvittavan erityisosaamisen

...eikä se välttämättä tarkoita mitään tiettyä tutkintoa. Menestyksen kannalta vain lopputuloksella on väliä, ja sen voi saavuttaa muutenkin kuin hankkimalla virallisen paperin osaamisestaan.

3. Rikkaat unelmoivat tulevasta

Haikailetko aikoja, jolloin kaikki oli paremmin? Sillä keinolla tuskin rikastuu. Jos haluaa saada jotakin aikaan, kannattaa katsoa tulevaan ja suhtautua haaveisiinsa ja tavoitteisiinsa projekteina. Steve Siebold jopa väittää, että menneisyyteen juuttuminen voi aiheuttaa alakuloa ja masennusta.

4. Rikkaat asettavat tavoitteensa korkealle

On tietysti varmempaa asettaa itselleen tavoitteita, joita on mahdollista saavuttaa, mutta silloin menestyskin on vähäisempää. Jos haluaa saavuttaa jotain suurta, rima kannattaa asettaa korkealle. Silloin on ainakin tullut pyrkineeksi huipulle.

5. Rikkaat valitsevat sivistyksen viihteen sijaan

Steve Sieboldin mukaan eliitin ja keskiluokan välillä on iso ero siinä, miten ne kuluttavat vapaa-aikaansa. Hänen mukaansa keskiluokka viihtyy kaunokirjallisuuden ja juorulehtien parissa, kun rikkaat istuskelevat kotiensa kirjastoissa lukemassa menestysoppaan toisensa perään.

6. Rikkaat keskittyvät ansaitsemiseen

...me muut säästämiseen. Varakkaiden mukaan alennuskuponkien leikkely ja ilmaisten ämpäreiden jonottaminen on ajanhukkaa, kun senkin ajan voisi käyttää riskinottoon ja lisätulojen metsästämiseen.

7. Rikkaille raha on ystävä

Keskiluokka ajattelee rahaa pakollisena pahana, koska sitä on hankalaa ansaita ja vielä vaikeampaa saada pidettyä tilillään. Rikkaan mielestä raha on ystävä, josta voi olla iso apu ja joka auttaa nukkumaan yöt rauhassa. Ja positiivisen suhtautumisen ansiosta raha ilmeisesti viihtyy heidän tileillään.

8. Rikkaat seuraavat intohimoaan

He saattavat vaikuttaa siltä, että ovat aina töissä, mutta he jaksavat, koska rakastavat sitä, mitä tekevät. Sieboldin mukaan menestystä tulee, kun löytää intohimonsa ja alkaa keksiä keinoja, joilla saada rahaa intohimonsa toteuttamisesta.

Money is good

Näin menestyneet ihmiset ajattelevat eri tavalla kuin tavikset

Jep, ajatusmaailmani on juuri näin, silti en ole mitenkään rikas, varakas kylläkin ja voin tehdä mitä haluan. No vielä sitä ehtii rikkaaksikin, täytyy jatkaa valitsemallani tiellä. Jutun otsikko vähän hölmö, onko menestyneen ihmisen vastakohta todellakin tavis? Ja menestystäkin on monta laatua. Ois voinut laittaa vaikka että taloudellisesti menestyneet..
Lue kommentti

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti