Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tulevan sulhon kuvajaisen voi lähipäivinä nähdä vaikka missä, kun tarkkaan katsoo.

Nekalan tyttökuoron esittämä Kesäillan valssi on tullut radiosta jo ajat sitten, kokko on hiipunut makkaranpaistohiillokseksi ja pyyhkeet kuivuvat saunan kuistilla. On tullut aika tehdä pohjatyötä tulevan rakkaan löytämiseksi, wanhan kansan malliin tietysti.

Muista, että melkein kaikki juhannustaiat tehoavat parhaiten, kun ne tehdään alasti – kannattaa siis riisua joka tapauksessa vaatteet.

1. Kaivoonkatsomiskikka

Kun katsoo kaivoon juhannusyönä, näkee tulevan puolisonsa.

Eikö lähistöllä näy kaivoa, johon olisi helppo kurkistaa? No näkyykö kylpypalju? Se käy myös. Jos paljussa lilluu alaston mies, hän on melko todennäköisesti tuleva aviomiehesi, tai ehkä jopa nykyinen. Hän saattaa olla myös mökkinaapuri. Kosi, jos yhtään tuntuu siltä.

2. Ruispeltoshow

Jos tyttö kieriskelee juhannusyönä alastomana naapurin ruispellossa, naapurin poika rakastuu häneen.

Mutta osaatko erottaa rukiin muista viljoista? Vähänkö olisi noloa kieriskellä vahingossa alasti vehnän seassa. Rukiissa on tähkän päässä vihneet, mutta ne ovat paljon lyhyemmät kuin ohralla. Vehnällä ei ole vihneitä. Rukiin tähkä on rennompi kuin tanakan, ryhdikkään vehnän. Kaurapelto näyttää aivan erilaiselta, kaurassahan ei ole ollenkaan tähkiä vaan röyhyt. Ruispellon laidassa saattaa näkyä myös sinisiä ruiskukkia.

3. Yrttien keruu

Jos juhannusyönä kerää seitsemän yrttiä, kipuaa seitsemän aidan yli ja nukkuu yrtit tyynyn alla, näkee unessa tulevan sulhasen tai morsiamen.

No niinhän ne väittävät, mutta todella helposti unessa näkyy joku Mauri Pekkarinen. Ongelmalle ei voi oikein mitään. Jos lohduttaa, niin tämä taika ei ole toiminut edellisilläkään sukupolvilla. Voit yrittää tehostaa magiaa keräämällä alastomaan, aitojen yli hyppivään vartaloosi myös seitsemän hyttysenpuremaa.

4. Savumyrkytysspektaakkeli

Juhannuskokon savu kääntyy sen suuntaan, joka on pääsemässä pian naimisiin.

Heh, hehheh, eheh, köh köh. Sinä, joka haluat pian naimisiin, muista istua kokon vieressä alasti. Ei tartu ikävästi savun hajua vaatteisiin.

5. Kukunnan kuuntelu

Niin monta kertaa, kuin käki juhannusyönä kukahtaa, niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Jos käki ei kuku ollenkaan, sulho ilmiintyy vielä samana vuonna.

Tässä kohdassa ei kannata olla kovin tarkka. Jos käki tuntuu kukkuvan liian kauan, on mahdollista, että lintuja on useampi. Vanha kansa on taas ollut sikäli mukavasti asian päällä, että harva käki enää juhannuksena intoutuu kovin pitkäkestoisiin kukuntoihin. Ne ovat nimittäin pariutuneet jo aikoja sitten.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.