Flirttiä vai ei? Ota nyt siitäkin sitten selvää. Kuva: Shutterstock
Flirttiä vai ei? Ota nyt siitäkin sitten selvää. Kuva: Shutterstock

Vain 28 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kykeni tunnistamaan flirtin.

Onko sinulle koskaan isketty silmää?

Varmaan on, mutta flirttailutilanteissa se on harvinaista. Tavallisesti flirttailu on paljon, paljon huomaamattomampaa – jopa niin vaivihkaista, että se jää useimmilta huomaamatta.

The Independent kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin kuinka tarkasti flirtti on havaittavissa. Eikä se todellakaan ollut tutkittaville helppoa. Sata ennestään toisilleen tuntematonta heteroseksuaalia pantiin keskustelemaan jonkun toisen tutkittavan kanssa. Jälkikäteen heiltä kysyttiin, flirttailivatko he tapaamisen aikana ja ajattelivatko he, että keskustelukumppani flirttaili heidän kanssaan. Vain 28 prosenttia osallistujista onnistui tunnistamaan flirtin.

Flirttailun tunnistaminen oli tietenkin vaikeaa, koska vastapuoli osoitti romanttisen kiinnostuksensa niin hienovaraisesti. Flirttailija ei voi tietää, onko toinen kiinnostunut, joten hän vain kokeilee varovasti kepillä jäätä. Liian ärhäkkä kiinnostuksen osoittaminen saattaisi vain saada potentiaalisen kumppanin poistumaan nopeasti paikalta.

Flirtin voi tutkijoiden mukaan myös tunnistaa, jos on tarkkana! Tutkittavien eleitä tarkastelemalla saatiin selville, että vaikka naurua yleensä pidetään merkkinä kiinnostuksesta, se ei itsessään riitä merkiksi. Miehet osoittivat tunteensa yleensä ottamalla enemmän tilaa itselleen tai nojautumalla eteenpäin nauraessaan. Naiset vihjailivat vaihtamalla asentoaan sellaiseen, joka toi heidän vartalonsa parhaat puolet paremmin esiin.

Toisessa tutkimuksessa saatiin selville myös, että yksittäinen katse ei ollut merkki kiinnostuksesta, mutta kun eleet toistuivat, voitiin jo puhua flirtistä. Koska miehet ovat ilmeisesti muutenkin huonompia tunnistamaan flirttiä kuin naiset, tutkijat ovat listanneet naisten tapoja ilmaista romanssihalukkuuttaan. Niihin kuuluvat hymyily, ympärilleen katselu, itsekseen tanssiminen ja nauraminen – mutta mikään niistä ei välttämättä ole varsinaisesti flirttiä. Tai sitten se on niin hienovaraista, ettei sitä flirtiksi tajua.

Niin, ja se silmänisku. Aika usein sitäkin erehtyy luulemaan silmässä olevan roskan aiheuttamaksi räpyttelyksi.