Taasko eksäsi Facebook-julkaisu kirpaisi? Deletoi se! Kuva: Shutterstock
Taasko eksäsi Facebook-julkaisu kirpaisi? Deletoi se! Kuva: Shutterstock

Pahentaako Facebook erotuskaasi? Tässä seitsemän tutkijan hyväksi havaitsemaa vinkkiä ensiavuksi.

No niin. Ero tuli. Ja nyt Sen Tyypin kuvia ja postauksia (ajalta jolloin hän oli vielä ihana kultamussukka) on ympäri Facebookiasi. Ja lisäksi on vielä se parisuhdestatuskin – mitä tehdä!?

Onneksi asiaa on tutkittu. Vedä siis henkeä ja toimi näin:

1. Deletoi ja blokkaa

Tutkija Anabel Quan-Haasen mukaan etenkin kimuranttien erojen kohdalla moni kaipaa totaalista päätöspistettä suhteelle. Tällöin eksän eliminoiminen Facebook-kavereista saattaa tuntua hienoisesta tylyydestään huolimatta tarpeelliselta toimenpiteeltä. Etenkin jos sinua ahdistaa ajatus siitä, että eksäsi saattaa seurata uutta elämääsi Facebookin kautta, kannattaa hänet poistaa kaverilistalta.

2. Klikkaa: Älä seuraa henkilöä

Jos et henno tai tahdo poistaa eksääsi kavereistasi, voit estää hänen lähettämiään julkaisuja näkymästä omalla seinälläsi. Mene kyseisen henkilön postuksen päälle ja etsi viestin yläkulmasta löytyvän valikon alta kohta: älä seuraa tätä henkilöä. Klikkaamalla sitä et enää näe hänen julkaisujaan, mutta pysytte kavereina.

Tämä toimii myös yhteisten ystävienne kohdalla. Jos et halua lukea eksäsi kuulumisia heidän kauttaan, voit piilottaa myös yhteisten ystävien viestit.

3. Kehitä itsehillintääsi

Älä kiusaa itseäsi nuuskimalla eksäsi kuulumisia. Quan-Haasen tutkimusten mukaan eksän päivitysten lukeminen tekee yleensä vastaeronneen olon kurjemmaksi, joten hän suosittelee pysymään poissa entisen kullan sivuilta.

4. Tuhoa todistusaineisto

Yhteisten kuvien poistaminen Facebookista voi toimia symbolisena tekona, joka auttaa siirtymään eteenpäin. Mieti siis tarkkaan, haluatko todella säästää kaikki pusukuvanne.

5. Poista parisuhdestatus

Jos et halua kuuluttaa kaikille eroanne, tyhjennä parisuhdestatus sen sijaan, että ilmoittaisit teidän eronneen.

6. Vaihda salasanasi

Anabel Quan-Haasen mukaan yllättävän monet käyvät tutkimassa eksiensä sometilejä, jos he tietävät niiden salasanat. Vaihda siis salasanasi!

7. Hylkää Facebook

Jos mikään yllämainituista neuvoista ei ole auttanut Facebookin vaikeuttamaan erotuskaasi, hylkää koko Facebook, neuvoo Quan-Haase.

Lähde: Live Science

Lue myös:

Jätetty Laura Honkasalo: ”Laitoin heti kaikki estot Facebookiin”

Some tuottaa surua eronneelle

Uusi someilmiö: Superelämä eron jälkeen

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.