Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyväksy ujoutesi – voit silti olla hyvä ja kiinnostava keskustelukumppani tuntemattomassakin seurassa.

Juhlat, joissa tunnet emännän mutta et oikeastaan ketään muuta. Kuulostaako ihanalta mahdollisuudelta vai ahdistavalta pakkopullalta?

Jos valitsit pakkopullan, syynä on todennäköisesti ujous. Uusille ihmisille puhuminen jännittää, ja saatat ajatella lähinnä sitä, mitä he sinusta oikein ajattelevat.

Eivät todennäköisesti mitään sen kummempaa. Moni heistä on itsekin ujo! Ujous saattaa tosin olla joillakin paremmin hallinnassa kuin toisilla.

Onneksi ujoutensa voi myös hyväksyä ja tulla sen kanssa toimeen. Zenhabits-sivustolta löytyy kahdeksan vinkkiä, joiden avulla ujokin onnistuu antamaan hyvän vaikutelman itsestään – vaikkapa uudenvuoden pippaloissa.

1. Esittele itsesi

Jep, se on pelottavaa, mutta ei niin pelottavaa kuin luulet. Hymyile ja kerro nimesi, niin saat keskustelun rullaamaan. Älä turhaan viivyttele – se tekee asiasta hetki hetkeltä vaikeampaa.

2. Unohda tarve määritellä itsesi jotenkin

Saattaa tuntua siltä, että sinun pitää jotenkin todistella paikkaasi tässä maailmassa, mutta ei tarvitse. Unohda tittelit, ja kerro itsestäsi arvottamatta sitä, kuinka mahtavaa työsi on tai kuinka kuuma puoliso sinulla on. Se vain ärsyttää.

3. Kysy enemmän, puhu vähemmän

Paras tapa saada ihminen nauttimaan seurastasi on kysyä häneltä hänestä itsestään. Muista myös kuunnella ja esittää jatkokysymyksiä!

4. Ole antelias

Tässä ei nyt tarkoiteta rahaa, vaan sanoja. Vastaa kysymyksiin niin vuolaasti kuin kykenet – töksähtävä vastaus saa keskustelukumppanin kaikkoamaan. Jos et löydä itsestäsi tarinaniskijää, muista edellinen kohta ja esitä kiinnostavia kysymyksiä.

5. Älä tuomitse ketään etukäteen

Heivaa ennakko-oletuksesi, joita sinulla saattaa olla esimerkiksi tietyn ammatin edustajista tai ulkonäön perusteella. Jos joku tuntuu tylyltä, hänkin saattaa vain olla ujo.

6. Muista yksityiskohdat

Jokainen haluaa tuntea olonsa erityisesti, joten jos olet tavannut jonkun aiemmin ja esimerkiksi muistat hänen nimensä, tuo se esiin. Siinä on jo kelpo avaus keskustelulle!

7. Kehu

Muita, älä itseäsi. Valehdella ei tarvitse, mutta jos jokin toisessa miellyttää, älä arastele sanoa sitä myös ääneen. Ihmiset pitävät siitä.

8. Ajattele muita

Kaikki on paljon helpompaa, kun keskityt itsesi sijaan muihin. Ujouskin unohtuu, kun huomioit muut esimerkiksi tarjoamalla auttavan käden aina tarvittaessa.

Lue myös:

Ujous ei ole este – ole rohkeasti hiljainen ja menesty

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni