Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyväksy ujoutesi – voit silti olla hyvä ja kiinnostava keskustelukumppani tuntemattomassakin seurassa.

Juhlat, joissa tunnet emännän mutta et oikeastaan ketään muuta. Kuulostaako ihanalta mahdollisuudelta vai ahdistavalta pakkopullalta?

Jos valitsit pakkopullan, syynä on todennäköisesti ujous. Uusille ihmisille puhuminen jännittää, ja saatat ajatella lähinnä sitä, mitä he sinusta oikein ajattelevat.

Eivät todennäköisesti mitään sen kummempaa. Moni heistä on itsekin ujo! Ujous saattaa tosin olla joillakin paremmin hallinnassa kuin toisilla.

Onneksi ujoutensa voi myös hyväksyä ja tulla sen kanssa toimeen. Zenhabits-sivustolta löytyy kahdeksan vinkkiä, joiden avulla ujokin onnistuu antamaan hyvän vaikutelman itsestään – vaikkapa uudenvuoden pippaloissa.

1. Esittele itsesi

Jep, se on pelottavaa, mutta ei niin pelottavaa kuin luulet. Hymyile ja kerro nimesi, niin saat keskustelun rullaamaan. Älä turhaan viivyttele – se tekee asiasta hetki hetkeltä vaikeampaa.

2. Unohda tarve määritellä itsesi jotenkin

Saattaa tuntua siltä, että sinun pitää jotenkin todistella paikkaasi tässä maailmassa, mutta ei tarvitse. Unohda tittelit, ja kerro itsestäsi arvottamatta sitä, kuinka mahtavaa työsi on tai kuinka kuuma puoliso sinulla on. Se vain ärsyttää.

3. Kysy enemmän, puhu vähemmän

Paras tapa saada ihminen nauttimaan seurastasi on kysyä häneltä hänestä itsestään. Muista myös kuunnella ja esittää jatkokysymyksiä!

4. Ole antelias

Tässä ei nyt tarkoiteta rahaa, vaan sanoja. Vastaa kysymyksiin niin vuolaasti kuin kykenet – töksähtävä vastaus saa keskustelukumppanin kaikkoamaan. Jos et löydä itsestäsi tarinaniskijää, muista edellinen kohta ja esitä kiinnostavia kysymyksiä.

5. Älä tuomitse ketään etukäteen

Heivaa ennakko-oletuksesi, joita sinulla saattaa olla esimerkiksi tietyn ammatin edustajista tai ulkonäön perusteella. Jos joku tuntuu tylyltä, hänkin saattaa vain olla ujo.

6. Muista yksityiskohdat

Jokainen haluaa tuntea olonsa erityisesti, joten jos olet tavannut jonkun aiemmin ja esimerkiksi muistat hänen nimensä, tuo se esiin. Siinä on jo kelpo avaus keskustelulle!

7. Kehu

Muita, älä itseäsi. Valehdella ei tarvitse, mutta jos jokin toisessa miellyttää, älä arastele sanoa sitä myös ääneen. Ihmiset pitävät siitä.

8. Ajattele muita

Kaikki on paljon helpompaa, kun keskityt itsesi sijaan muihin. Ujouskin unohtuu, kun huomioit muut esimerkiksi tarjoamalla auttavan käden aina tarvittaessa.

Lue myös:

Ujous ei ole este – ole rohkeasti hiljainen ja menesty

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni

17-vuotiaat Taru ja Suvi ovat kulkeneet yhdessä kohdusta kehtoon ja aikuisuuden kynnykselle.
– Parasta on, kun on aina seuraa, siskokset kertovat.

Usein väitetään, että kaksosilla on mystinen yhteys. Päätimme testata asian!

Taru ja Suvi Keurulainen saapuvat haastatteluun selkeästi erinäköisinä. Stereotypia samanlaisiin vaatteisiin pukeutuvista identtisistä kaksosista särkyy hetkessä.

– On outoa, kun kaksoset pukeutuvat samanlaisiin vaatteisiin. Vaikka olemme kaksosia, on molemmilla silti ihan oma persoonansa, Taru sanoo.

”On todella ärsyttävää, kun meidät yhdistetään yhdeksi henkilöksi.”

Taru on Suvia kahdeksan minuuttia vanhempi. Siskosten mukaan se näkyy huolehtivaisuudessa. Taru katsoo ”pikkusiskonsa” perään ja pitää huolta, että tämä herää ajoissa ja muistaa ottaa lähtiessään kaikki tavaransa mukaan.

Taru ja Suvi eivät ole ikinä käyttäneet kaksosuuttaan hyväksi esimerkiksi huijatakseen kokeissa.

– On todella ärsyttävää, kun meidät yhdistetään yhdeksi ihmiseksi, Taru sanoo Suvin nyökkäillessä vieressä.

– Se, että joku sanoo esimerkiksi ”kaksoset” eikä kutsu meitä nimillämme, on inhottavaa. Kun koulussa oli arviointitilaisuuksia, meidät kutsuttiin niihin yhdessä, vaikka kaikki muut pyydettiin yksitellen, Suvi kertoo.

”Ajattelemme usein samoja asioita”

Järjestimme kaksosille telepatiatestin. Veimme siskokset eri aikaan huoneeseen, ja kuvasimme heidän reaktionsa sana-assosiaatioihin.

– En osaa sanoa, miten meni. Ajattelemme kyllä usein samaan aikaan samoja asioita, Suvi sanoo testin päätyttyä.

Katso, kuinka Taru ja Suvi selvisivät testistä!

Tulos oli häkellyttävä, sillä 90 prosenttia vastauksista oli samanlaisia! 

– Varmasti se vaikuttaa, että olemme olleet niin paljon yhdessä. En kuitenkaan usko, että samanlainen suhde voisi muodostua ihan kenelle tahansa, sillä me olemme olleet yhdessä vauvasta asti, Taru toteaa.

”Ostamme aina eri karkkeja, ja silti tuli sama hinta”, Taru viestitti jutun ollessa kirjoituksessa. Kuva: Taru Keurulaisen kotialbumi
”Ostamme aina eri karkkeja, ja silti tuli sama hinta”, Taru viestitti jutun ollessa kirjoituksessa. Kuva: Taru Keurulaisen kotialbumi

Elinikäiset ystävät

Siskokset pitävät kummallisena, että heitä ei eroteta toisistaan. He myöntävät olevansa täysin identtisiä, mutta eivät silti koe näyttävänsä samoilta.

– Ukkimme ei erota meitä vieläkään. Se on outoa, sillä mielestäni olemme ihan erinäköiset, Taru kertoo.

– En näytä yhtään Tarulta. Haluaisin nähdä joskus ulkopuolisen silmin, kuinka me muka näytämme samalta, Suvi jatkaa.

Kaksosuuden pahimmat puolet ovat kuin kenellä tahansa siskoksella – oman vaatekaapin asut häviävät ja ilmestyvät yllättävän usein siskon ylle.

”Ukkimme ei erota meitä vieläkään.”

Syntymäpäiväänsä siskokset eivät juhli samaan aikaan. Heillä on ollut tapana pitää erilliset syntymäpäiväjuhlat nimipäivinään: Taru on juhlinut maaliskuussa, Suvi puolestaan kesällä. Tänä vuonna luvassa on kuitenkin poikkeus, kun kaksoset pitävät juhannuksena yhteiset 18-vuotisbileet.

Kaksosuuden parasta puolta ei ole vaikea keksiä.

– Se, että on aina seuraa, tytöt toteavat.

Ironista kyllä, mutta yhteen ääneen.

Tutkimusryhmä selvitti, ratkeaisivatko parisuhteen riitatilanteet kynällä ja paperilla.

Parisuhdetyytyväisyys on tärkeä hyvinvoinnin ja onnellisuuden lähde. Tutkimusten mukaan parisuhteen hyvinvointi kuitenkin tavallisesti laskee ajan kuluessa.

Psykologian professori Eli Finkel tutkimusryhmineen selvitti, miten 21 minuutin kirjoitustehtävä vaikuttaa parisuhdetyytyväisyyteen.

Tutkimukseen osallistui 120 paria, joita seurattiin kahden vuoden ajan. Puolet pareista arvottiin ryhmään, joka osallistui kirjoitustehtävän tekemiseen. Toinen puoli pareista ei puolestaan tehnyt kirjoitustehtävää.

Tutkimuksen tulos oli, että kirjoitustehtävään osallistuneiden parien tyytyväisyys parisuhteisiinsa ei laskenut. Ryhmässä, joka ei osallistunut kirjoitustehtävän tekemiseen, parisuhdetyytyväisyys sen sijaan laski.

Kirjoitustehtävässä osallistujat vastasivat näihin kysymyksiin:

1. Millainen oli viimeisin riitanne? Mieti viimeisintä suurta erimielisyyttänne viimeisten kuukausien ajalta. Keskity siihen, mitä tapahtui ja miten toimitte. Älä kuvaa tunteita tai ajatuksia.

2. Ajattele tapahtunutta kolmantena osapuolena. Mieti riitaanne ulkopuolisen silmin, joka haluaa teille molemmille vain hyvää. Mitä tämä kolmas henkilö ajattelisi erimielisyydestänne? Mitä hyvää hän löytäisi tilanteesta?

Mieti riitaanne ulkopuolisen silmin.

3. Mieti, miksi on vaikeaa olla ulkopuolinen. Kolmannen osapuolen näkökulma tilanteeseen voi helpottaa erimielisyyttä, mutta näkökulman vaihtaminen ei kuitenkaan yleensä ole helppoa. Mitkä asiat hankaloittavat kolmannen osapuolen näkökulman ottamista riitatilanteessa?

4. Sitten harjoittelemaan! Vaikka näkökulman vaihtaminen ei ole helppoa, se voi onnistua. Yritä seuraavien neljän kuukauden aikana parhaasi mukaan ottaa neutraali näkökulma erimielisyyksiin, joita sinulla on kumppanisi kanssa. Mieti, miten näkökulman vaihtaminen voisi auttaa selviytymään erimielisyyksistä?

Kirjoitustehtävän avulla riitatilanteita voisi tutkimuksen mukaan käsitellä aivan uudella tavalla. Kokeilemisen arvoinen asia, sillä kukapa jaksaisi aina vain tapella?