Vastenmielisiä tunteita kumppania kohtaan on usein vaikea selittää. Kuva: Shutterstock
Vastenmielisiä tunteita kumppania kohtaan on usein vaikea selittää. Kuva: Shutterstock

Ei ole tavatonta, että yllättäen herää outo tunne siitä, ettei pidäkään kumppanistaan tippaakaan.

Voi olla ikävä myöntää, mutta melko monelle on jossain vaiheessa elämää tullut tunne, ettei jostain syystä yhtäkkiä pidäkään kumppanistaan. Vaikka olisi tapaillut viikkoja – tai jopa kuukausia – mahtavan tyypin kanssa ja kaikki on sujunut ihanasti, voikin tulla yllättäen seinä vastaan: yhtenä päivänä ihmetteleekin, mitä oikein on nähnyt kumppanissaan. Ei tee mieli tavata, eikä toisesta löydä enää niitä viehättäviä puolia, joihin ihastui päätä pahkaa vain vähän aikaa sitten.

Ilmiötä voi kutsua hylkimisreaktioksi parisuhteessa. Tunne tulee useimmiten tutuiksi niille, jotka ovat seurustelleet vasta suhteellisen vähän aikaa. Kumppani on mitä todennäköisimmin kohtelias, hauska ja hyvää seuraa, mutta yllättäen ajatus hänestä onkin lähinnä vastenmielinen. Silloin on usein myös olo, että tekisi mieli erota välittömästi.

Kuinka tunteet voivat loikata syvästä ihastumisesta siihen, ettei tahdo olla lähelläkään kumppaniaan? Mistä se oikein johtuu? Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan mukaan kyse voi olla sitoutumiskammon kaltaisesta tilanteesta, jossa erilaiset pelot pääsevät valloilleen.

”Hylätyksi tulemisen pelko voi olla todella voimakas tunne, vaikka sitä ei itse tiedosta.”

– Silloin voi iskeä päälle sellaiset pelot, joita parisuhteessa jännittää ja joita ei edes tiedosta. Esimerkiksi hylätyksi tulemisen pelko voi olla todella voimakas tunne, vaikka sitä ei itse tiedosta millään lailla. Silloin tuntuu, että on helpompi lähteä suhteesta itse mieluummin kuin elää sen pelon kanssa, että toinen jättää.

Reaktio ei siis välttämättä johdu ollenkaan siitä, että ajatukset kumppanista muuttuisivat yhtäkkiä. Hylkimisreaktioon vaikuttavat usein oman menneisyyden kokemukset, kuten aiemmat huonot parisuhteet tai epävarmuus itsestä.

– Taustalla voivat olla oman itseen liittyvä arvottomuuden kokemus tai esimerkiksi epäselvyys omasta seksuaalisesta suuntautumisesta. Tuskin kyse on juuri koskaan siitä, että kumppani muuttuisi yhtäkkiä jotenkin vastenmieliseksi, Ranta sanoo.

”Taustalla voi olla oman itseen liittyvä arvottomuuden kokemus.”

Koska syytä voimakkaalle reaktiolle ei usein osaa selittää, voi olo tuntua todella ikävältä ja vaikealta. Suhteesta ei silloin kannata rynnätä pois päätä pahkaa. Ranta kehottaa pysähtymään ja miettimään omia tunteita sekä pohtimaan, mistä ne voisivat johtua.

– Paniikinomaiset tunteet ovat itselle usein hyvin hämmentäviä, varsinkin jos kaikki suhteessa on sujunut hyvin. Jos vastaavia tunteita syntyy useammin, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä todella on kysymys. Asiaa voi pohtia kumppanin tai ammattilaisen kanssa. Tunteet siitä, mikä tuntuu turvalliselta ja tutulta, voivat kummuta hyvin kaukaakin – lapsuudesta asti. Välillä turvattomuuskin voi tuntua tutulta ja hyvältä, vaikka pidemmän päälle se ei tietenkään toimi suhteissa.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.