Avoimessakin parisuhteessa on sekä plussansa että miinuksensa.

Tulenko sairaalloisen mustasukkaiseksi? Mitäs sitten, jos haluaisinkin pitää jonkun kokonaan itselläni? Onko avoin suhde yleensä sellainen, joka on avoin vain toisen osapuolen mielestä? Tällaisia kysymyksiä miettivät ne, jotka eivät ole koskaan kokeilleet avointa suhdetta.

Aihe on puhuttanut tänä keväänä Riikka Suomisen julkaistua romaaninsa Suhteellisen vapaata. Avoin suhde selvästi kiinnostaa monia, ja kauhistuttaa yhtä monia. Mutta on myös monia, joilla on kokemusta omasta takaa! Me Naisten kyselyyn vastasi kymmenkunta avoimessa suhteessa elänyttä ihmistä.

Parhaat puolet

Vaihtelu

Avoimen suhteen konkarit hehkuttavat juuri sitä, mitä ehkä voi olettaakin: on hauskaa tutustua uusiin ihmisiin ja kokea jännittävää seksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Avoin suhteemme on parasta, mitä voi kuvitella. Meillä on paljon sydänystäviä, joiden kanssa voidaan flirttailla, puhua henkeviä tai harrastaa vaikka seksiä. Joko kaksin, kolmisin, nelistään tai vaikka isommassakin ryhmässä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos mieltymykset eivät kaikilta osin kohtaa, sen kokemuksen voi hakea muualta.”

”Avoimuus ja kaikesta puhuminen on parasta. Ensirakastumisen tunteen kokeminen, jota ei kohta 20 vuotta olleessa suhteessa enää samalla tavalla saa.”

”Muut ihmiset ovat viihdykettä ykkössuhteen vieressä.”

Vapaus

Omilla ehdoilla eläminen saa useamman maininnan.

”Ei ole keinotekoisia sääntöjä siitä, ketä kohtaan saa osoittaa kiinnostusta, hellyyttä tai halua.”

"Parasta on olla vapaasti sitä, mitä itse on. Ei patoa omia tunteitaan ja halujaan.”

"Se, että saa elää omilla ehdoillaan ja toinen ymmärtää, ettei seksi ja rakkaus kulje käsikädessä. Seksistä voi nauttia ilman että sekoittaa tunne elämää siihen. Sopii erityisesti niille, jotka tykkäävät rajummasta seksistä jossa tunnelma luodaan siitä, ettei tunne toista yhtä hyvin ja mennään primaalisella tasolla."

Jotain ekstraa

Mustasukkaisuus voi olla myös toivottu fiilis! Joidenkin kohdalla avoin suhde on nostanut oman ykkössuhteen koettua arvoa.

”Avoin suhde ei ollut meille mikään väljähtäneen suhteen korjauspakkaus, viimeinen oljenkorsi tai pelkästään toisen idea, vaan asia kiinnosti molempia pitkään, ennen kuin päätimme kokeilla avoimuutta. Lopulta tällainen tapa elää suhteessa oli meille erittäin luontevaa.”

”Saadaan nautintoa siitä, että näemme kumppanimme nauttivan. Terve mustasukkaisuus on ollut ihana lisä, joka on saanut omankin seksielämämme ja parisuhteemme ihan uuteen liekkiin.”

”Kun tietää, että toinen on vapaa kokemaan ihania asioita toisen kanssa, mutta valitsee silti yhä uudelleen yhteisen arjen, olo on turvallinen ja luottavainen. Monesta treffikumppanista tuli myös rakkaita ystäviä.”

Haasteet

Mustasukkaisuus ja muu tunnepuoli

Kovin omistushaluiselle henkilölle ei avoin suhde sovi – ja yllättäviä tunteita voi herätä, vaikka ei ennen tiennytkään olevansa 'mustasukkaista tyyppiä'.

”Mustasukkaisuus ja tietenkin realisoidumpi pelko toisen lähtemisestä. Toisaalta omakin kiinnostaa enemmän, kun huomaa toisen olevan vielä 'haluttua tavaraa' muiden keskuudessa.”

”Huoli toisen puolesta voi joskus olla kova, kun haluaa olla varma, että toisella on kaikki hyvin, kun hän on tekemisissä uuden ihmisen kanssa.”

”Mustasukkaisuus voi olla haaste joillekin. Oli ikävää huomata olevansa tilanteessa, jossa treffikumppanin primäärikumppani ei lopulta ollutkaan valmis avoimen suhteen kaikkiin puoliin, ja tuloksena oli riita. Avoimessa suhteessa on myös altis kaikille niille deittailun huonoille puolille, mitä sinkkunakin olisi. Oharit, tökeröt viestit, oletus, että avoimessa suhteessa elävä nainen on valmis mihin tahansa, milloin tahansa, kenen tahansa kanssa.”

”Jos toinen ei ole yhtä varma itsestään tai kokee, että halu olla muiden kanssa seksuaalisesti viestii ongelmista omassa suhteessa.”

Muiden asenteet

Elämä on helpointa silloin, kun elää juuri niin kuin muutkin. Maailma on edelleen helppokulkuisinta maastoa yksiavioisessa parisuhteessa eläville heteroille.

”Vaikeinta on ehkä ollut se, että asiaa täytyy pitää suht salassa, koska moni tuomitsee helposti. Vapaan suhteen myötä kuulumme ensikertaa elämässä johonkin vähemmistöön. Itselle salailu tuntuu toisinaan siltä, että ei olisi rehellinen.”

”Avoin suhde rinnastetaan usein pettämiseen ja luullaan, ettemme me sellaisessa elävät rakasta ja kunnioita toisiamme.”

Aikataulut

Tinder-treffailijoille tuttu kalenterisäätöongelma: miten tämä paletti pidetään tyylikkäästi kasassa?

”Ajankäyttö on luonnollisesti välillä vaikeaa, sillä oma puoliso on kuitenkin ykkönen.”

”Vaikeinta on kalenterien sovitus yhteen.”

Avoimuus

Puhuminen on parisuhteessa tärkeää, ja erityisen tärkeää se on seksuaaliterapeutti Veera Uusoksan mielestä silloin, jos suhde avataan uusille osapuolille: 

– Jos suhteen avaa, suhdekenttään tulee uusia ihmisiä ja myös se vaikuttaa suhteen dynamiikkaan. Ongelmat ja kriisit pitää olla hoidettuna ennen avoimeen suhteeseen lähtemistä, Uusoksa sanoo Me Naisten haastattelussa.

”On ollut vaikeaa oppia puhumaan avoimesti kaikesta.”

”Haastavaa ja tärkeää on avoimuuden säilytys kaikkien osapuolien kesken.”

Sen ihanan tyypin löytäminen

Kohtaanto-ongelma koskee sekä sinkkuja että parisuhteellisia.

”Itseäni kiinnostavien miesten löytäminen samasta kaupungista. Mies löytää helpommin itseään kiinnostavaa seuraa.”

liisa p

Huvittavaa, välillä jutut ylistävä pitkää parisuhdetta oikein esimerkein, sitten taas kerrotaan kuinka ihanaa on kun voi nussia pitkin ja poikin. Mitä tässä nyt uskois?

Sisältö jatkuu mainoksen alla