Hohhoijaa, mitkä jutut. Joskus kannattaa antaa silti mahdollisuus. Kuva: Shutterstock
Hohhoijaa, mitkä jutut. Joskus kannattaa antaa silti mahdollisuus. Kuva: Shutterstock

Kömpelö alku ei kerro kehnosta suhteesta.

Tunnetko morkkista vaivaannuttavista ensitreffeistä? Älä suotta, tosirakkaus ei kaadu yhteen kömmähdykseen ja joskus ontuvinkin iskurepliikki on alku jollekin suurelle.

Kukapa ei olisi joskus nolostellut hölmöä vitsiä, pikkutunneilla lähetettyä tekstiviestiä tai deittien vaivaantunutta tunnelmaa. Vaikkei keskustelu soljuisi kuin elokuvissa, rakkaus voi silti roihahtaa. Naiset kertovat, milloin kannatti antaa ensivaikutelmasta huolimatta mahdollisuus.

Käpälöintiä tanssilattialla

”Tapasin kerran pikkujouluissa itseäni reilusti vanhemman miehen. Hänen iskurepliikkinsä olivat todella imeliä, ja tanssilattialla hän hivutti kätensä paitani alle. Jessus mikä pelimies, ajattelin, enkä pyynnöistä huolimatta lähtenyt hänen seurueensa kanssa jatkoille.

Yön aikana mies oli onkinut numeroni jostain ja lähetti treffikutsun tekstiviestillä. Viesti oli hyvin, hyvin humalainen. Tyyppi oli esimerkiksi kirjoittanut saman lauseen useaan kertaan. Lähdin silti treffeille, ja niillä mies oli ihan toista maata. Kohtelias, komea, romanttinen. Rakastuin palavasti ja seurustelimme vuosia. Ensitapaamisestamme tuli vitsi, joka huvitti muita illanvietoissa.” Nainen, 30

Lue myös: Seksilelulaatikko repussa ja anaaliseksin vonkaaminen – mikä on oudoin kokemuksesi uuden ihmisen kanssa?

Pillurallia ja bensalenkkareita

”Tapasin ensimmäisen poikaystäväni kotibileissä, mutta emme sen koomin jutelleet siellä. Lisäsin hänet kuitenkin Facebookissa kaveriksi, koska hän vaikutti hauskalta tyypiltä. Kohta hän alkoi laittaa minulle viestejä. Hän tykkäsi tosi paljon autoista, ja hänellä oli bemari, josta hän jauhoi ihan taukoamatta. Olin aluksi, että hohhoijaa, minua eivät mitkään bensalenkkarit kiinnosta.

”Olin aluksi, että hohhoijaa, minua eivät mitkään bensalenkkarit kiinnosta.”

Parin päivän viestittelyn jälkeen poika pyysi minua ’testaamaan bemarin hyviä penkkejä’. Kieltäydyin ehdotuksesta. Seuraavana iltana hän pyysi minua uudestaan, enkä enää kehdannut keksiä tekosyytä, miksen voinut tulla. Hän haki minut kyytiin, ajelutti ympäri kaupunkia tuntitolkulla, paukutti subbaria ja kävimme jopa tyhjällä parkkipaikalla ajamassa pillurallia eli käsijarrusutimassa. Tällaisen muka kaupunkilaismimmin mielestä se oli maailman nolointa ja epäseksikkäintä, autot olivat turn off.

Tulimme kuitenkin hyvin juttuun, ja menin toistekin kyytiin ja vahingossa sitten ihastuin. Ja rakastuin. Olimme muutama vuosi kimpassa, ja tämä ihminen oli mitä mahtavin ja rakkain. Sain ainakin ison opetuksen, että ihmistä ei kannata tuomita ulkokuoren ja pinnallisten juttujen perusteella. Ei vaikka tyyppi olisi ihan eri planeetalta.” Nainen, 21

Kuittailu kiinnitti huomion

”Mieheni iski minut humalassa vittuilemalla. Taktiikka oli aika riskialtis, mutta hän onnistui siinä. Mielenkiintoni heräsi viimeistään siinä vaiheessa, kun mies otti tupakan suustani ja tumppasi sen maahan. Ajattelin, että kuka tämä tyyppi oikein kuvittelee olevansa.

Ensitapaamisesta on nyt kahdeksan vuotta, olemme olleet viisi vuotta naimisissa ja meillä on kaksi lasta. En polta enää, eikä mies kettuile.” Nainen, 32

Juupas, eipäs

”Poikaystäväni tiedusteli, haluaisinko alkaa seurustella hänen kanssaan, ja vastasin paniikissa että ’en todellakaan halua’. En tiedä, oliko sen tarkoitus olla vitsikäs heitto, koska vastaukseni oli itsestään selvästi kyllä, vai mikä aivopieru siinä tuli. Sanoin heti perään, että ’siis joo totta kai haluan’. Aloimme seurustella ja olemme olleet vuosia yhdessä. Nolottaa silti edelleen.” Nainen, 21

”Mielenkiintoni heräsi viimeistään siinä vaiheessa, kun mies otti tupakan suustani ja tumppasi sen maahan.”

Romanssi huoltoasemalla

”Minun ja mieheni ensimmäiset treffit olivat 17-vuotiaina huoltoaseman kahviossa. Mies heitti repliikkinä, että päästään sisään hänen viiksillä (koska alaikäiset eivät päässeet iltaisin huoltsikalle häiriötä aiheuttamaan) – vaikka eihän hänellä juuri mitään viiksienkasvua silloin ollut.

Hieno yksityiskohta oli sekin, että hän oli pukeutunut treffeille isosiskonsa vanhoihin collegehousuihin, mikä sopi kyllä miljööseen. Kyseinen isosisko tuli treffien aikana ystävänsä kanssa tarkistamaan, että millainen tyyppi siellä on velipojan tyttöystäväkandidaattina. 

Olin syvästi ihastunut, joten en antanut pöljän viiksivitsin, viiksien puutteen ja nolojen housujen haitata. Treffit olivat ihanat, ja niiden jälkeen tiedustelin, seurustellaanko tässä nyt vai mitä. Sillä tiellä ollaan.

Treffit ovat nykyään hauska muisto meille molemmille, mutta niitä collegeja mies alkoi jälkikäteen hävetä – vaikka silloinhan kyseiset housut olivat ihan yleinen asu noin muuten, eivät nyt ehkä treffeillä.” Nainen, 25

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.