Kuva MV Photos
Kuva MV Photos

Oletko jumissa ystävyysvyöhykkeellä? Sieltä on mahdollista päästä pois. Seuraavilla ohjeilla, viekkaudella ja laskelmoinnilla mahdollistat tyttö- tai poikaystävän muuttumisen parisuhteeksi.

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin rakkaustarina alkoi sillä tavalla, että William valitteli Katelle kovaa osaansa ja vääriä opintovalintojaan. Kate kuunteli, ymmärsi ja oli reilu kaveri, vaikka halusi oikeasti prinssin kanssa sänkyyn ja naimisiin, ja tässä kohdassa onkin syytä nostaa Catherinelle hattua. Hän nimittäin onnistui lopulta omassa tavoitteessaan ja pääsi pakenemaan kaverivyöhykkeeltä rakkausvyöhykkeelle. Se siirtymä ei monelta suju.

Siis: miten tehdä Katet ja päästä kaveruusleveliltä seuraavalle tasolle? Psychology Todayn bloggari Jeremy Nicholson ja Marie Clairen rakkausguru Siggy Flicker opastavat.

1. Tarvitaan uusi neuvottelukierros

Jokaisessa ihmissuhteessa on kysymys vaihtosuhteesta: annat jotain ja saat jotain. Ihannetilanteessa molemmat tuntevat saavansa ja antavansa sopivasti. Mutta jos toinen haluaa rakkaussuhteen ja toinen on tyytyväinen ystävyyteen, vaihtotase on epäsuhtainen. Toiselle, esimerkiksi Williamille, riittää hyvin, että Kate kuuntelee hänen murheitaan, Kate taas kokee olevansa pelkkä kuuntelija. Tilanne on siis neuvoteltava uudestaan.

2. Lakkaa olemasta niin kiinnostunut

Jos olet se, joka arvostaa suhdetta enemmän kuin toinen osapuoli, ota askel taaksepäin. Saat paremmat neuvotteluasemat, kun lakkaat olemasta rajattoman kiinnostunut. Valtaa on valitettavasti enemmän sillä, joka on alttiimpi jättämään toisen.

3. Vähennä saatavuuttasi

Vanha hokema siitä, miten on fiksua olla joskus vaikeasti tavoitettava, pitää paikkansa. Jos kohde arvostaa sinua oikeasti, poissaolosi saa hänet ikävöimään sinua ja huomaamaan aukon elämässään. Jos näin ei käy, vaihda kohdetta.

4. Luo kilpailuasetelma

Maajussille morsian- ja Unelmien poikamies -tyyppisissä ohjelmissa tapahtuu joskus niin, että täyspösilöstä päähenkilöstä aletaan kilpailla vain siksi, että kyseessä on kilpailu – ei siksi, että palkinto olisi oikeasti houkutteleva. Tästä syystä juonikas henkilö ympäröi itsensä useammilla kiinnostuneilla ystävillä ja generoi mustasukkaisuutta. Jos mustasukkaisuudesta ei näy häivääkään, on taas tehtävä johtopäätökset ja vaihdettava kohdetta.

5. Pyydä häneltä investointia

Ihmiset ovat tutkimusten mukaan onnellisempia silloin, kun tekevät palveluksia muille kuin ottaessaan niitä itse vastaan. Joten: siinä vaiheessa, kun hän näyttää merkkejä uudenlaisesta arvostamisesta, lakkaa rapsuttamasta hänen selkäänsä ja kyydittämästä häntä autollasi toiselle puolelle kaupunkia. Pyydä puolestasi häneltä apua.

6. Muista palkitseminen!

Koiraakin kouluttaessa on tärkeää muistaa palkita oikeasta suorituksesta. Kun sinulle ollaan kivoja, ole itsekin kiva. Se kannustaa olemaan kiva jatkossakin. Jos taas kohde käyttäytyy ikävästi, älä palkitse häntä rakastavalla huomiolla.

On siirron aika

Tämän ohjelman jälkeen neuvotteluasemiesi pitäisi olla entistä paremmat ja Kohteen käytöksen uudenlaista. Näyttääkö siltä? Jos näyttää, on aika tehdä siirto kohti rakkaussuhdetta. Pyyntö kaljalle? Rohkea pusu? Vai tekikö hän jo ehdotuksen?

Kävi miten kävi, säilytä juuri opettelemasi omanarvontunto – jos saat pakit, olet kuusikohtaisen ohjelman ansiosta jo tarpeeksi vahva kestämään ne.

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala ns. puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti