Asiantuntijan vinkit ja parhaat opaskirjat Sen Oikean etsijälle.

Olet fiksu, hauska, kaunis – ja sinkku, vaikka haluaisit parisuhteen. Epäreilulta tuntuu. Missä niitä elämänkumppaneita oikein pyörii?

Ihmissuhdetaitokursseja järjestävän Jäänmurtajat-yrityksen Karla Nieminen ei välttämättä luottaisi baareihin rakkauden etsinnässä.

– Baareissa on kyllä yleensä helppoa tavata ihmisiä, mutta siellä täytyy aloittaa tutustuminen tyhjästä, kun tietää ihmisestä vain ulkonäön. Ei voi arvata, onko hän samanhenkinen.

Ystävissä voi olla vaikka miten erihenkisiä tyyppejä, mutta parisuhteessa ihminen on onnellisin, jos kumppanilla on samanlaiset arvot.

– Samanhenkisiä kannattaa etsiä vaikka kaverin kaverin bileistä tai yhteisistä harrastuksista. Yhdessä tekeminen on erityisen hyvä juttu: kun lähtee mukaan vaikka musiikkitapahtuman tai jonkun tempauksen järjestämiseen, tutustuu varmasti ihmisiin, joita samat asiat kiinnostavat, Karla miettii.

Karla ei ollut itsekään mikään synnynnäinen sosiaalisten suhteiden sulavin taitaja. Yläasteella hän innostui self help -kirjallisuudesta huomattuaan, että sai niistä sai hyviä vinkkejä itseluottamuksen ja rentouden lisäämiseksi.

Apua oppaista 

Karla listasi Me Naisille vinkkejä kirjoista, joista on apua erityisesti romanttisiin päämääriin: 

Lois P. Frankel: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi, 101 tapaa hävitä miehelle (Nice Girls Don't Get the Corner Office: 101 Unconscious Mistakes Women Make That Sabotage Their Careers)
"Agressiivisesta nimestään huolimatta täynnä ystävällisiä itsevarmuusvinkkejä ja ohjeita siitä, miten antaa pätevä vaikutelma. Vinkit ovat käyttökelpoisia myös miehille ja muuallakin kuin työelämässä, esimerkiksi juuri deittailussa."

Neil Strauss: Pelimies (The Game, Penetrating the Secret Society of Pickup Artists)
"Tämä kirja ei sovi kaikista herkimmille, mutta on mukava kurkistus miesten maailmaan ja tutustumisen mestarien oppeihin. Kirjailija Strauss soluttautuu pelimiesyhteisöön, missä miehet opettavat tosiaan tutustumaan naisiin. Joukossa on huonoja melko ilkeitäkin vinkkejä, mutta paljon myös hyviä neuvoja, jotka toimivat niin verkostoitumisessa kuin miestenkin iskemisessä."

Kaikki Leil Lowndesin kirjat, esim. Good-bye to Shy; How to be a People Magnet tai How to talk to Anyone
"Leil Lowndes oli nuorena todella ujo. Nykyään hän on kysytty luennoitsija ja psykologian tohtori. Hän kertoo ymmärrettävästi, miten olla rohkeampi, keskustella ihmisten kanssa ja tutustua romanttisessa mielessä kiinnostaviin tyyppeihin."

Dale Carnegie: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa (How to win friends and influence people)
"Ihmissuhdetaitokirjojen ehdoton klassikko, joka kertoo enimmäkseen keskustelutaidoista, ei niinkään tutustumisesta. Tämäkin kirja on aggressiivisesta nimestään huolimatta sisällöltään todella ystävällinen."

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.