Me Naiset
|
Me Naiset
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vinkkejä lähipiirille eron jälkeisiin vaikeisiin aikoihin.

Mitä siihen voi sanoa? Mitä eroavalle pitäisi sanoa? Mitä hyötyä on mistään, kun kaveri ei kuuntele neuvoja vaan vaipuu syvemmälle masennukseen?

Ero ei ole helppoa kenellekään – ei edes hyvää tarkoittavalle ystävälle, joka katselee koko prosessia ulkopuolella ja koettaa vain tarjota keskusteluapua. Seuraavista jenkkipsykologi Suzanne Lachmanin neuvoista saattaa olla hyötyä.

1. Kunnioita eroprosessia

Auttaisiko muiden asioiden ajatteleminen? Raunioitunutta ystävää tekee mieli käyttää tuulettumassa, jotta hän unohtaisi ankeutensa ja muuttuisi takaisin entiseksi, iloiseksi itsekseen. Kärsivällisyyttä! Hän muuttuu, mutta se saattaa kestää kauan. Prosessia ei harmi kyllä saa nopeutettua. Vaikka suru unohtuisi hetkeksi, se on olemassa, ja se puskee esiin yllättävillä hetkillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joidenkin eroprosesseihin kuuluu sekoilu tai laastarisuhde urpon kanssa. Moralisointi ei auta – jokaisella on oma tapansa kasata itsensä uudelleen, ja se vie niin kauan kuin vie. Ystävänä olet eniten hyödyksi ja helpotat omaa oloasi, jos varaudut siihen, että homma ei ole ohi kolmessa kuukaudessa, ei ehkä vuodessakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Älä loukkaannu

Surun keskellä elävä ihminen on itsekeskeinen. Ystävänä hän ei ole kummoinen, mutta se on väliaikaista. Toistaiseksi käy helposti niin, että kun sanot jotain hyvää tarkoittavaa, hän tulkitsee sanomasi ärsyttävästi pieleen ja ottaa lopulta itseensä. Se on raivostuttavaa mutta normaalia: ystävä siinä vain suuntaa vihan, pettymyksen ja häpeän tunteitaan väärään kohteeseen. Älä sinä puolestasi ota henkilökohtaisesti – olet nyt vahvemmilla.

Kuuntelu ja myötätunto on parasta, mitä ystävä voi tarjota. Ratkaisuehdotuksia ei kannata esittää, koska niitä ei kuitenkaan kuunnella.

3. Se soittaa sille kuitenkin

Tiedät, mitä kaverisi kannattaisi tehdä: katkaista yhteydenpito eksään ja lopettaa itsensä pettäminen. Koska jos hän elättelee toivoa, hän kokee kohta uuden pettymyksen ja itkee sinun olkapäätäsi vasten samat itkut uudelleen.

Noinhan siinä juuri käy, mutta mitä painokkaammin neuvot, sitä varmemmin kaveri tekee juuri päinvastoin. Eron hetkellä ihminen on impulsiivinen eikä yhtään rationaalinen. Jos et ohjeista, säästyt raivolta ja”mitä minä sanoin” -hetkeltä.

On kyllä turhauttavaa katsella vierestä, kun ihminen käy läpi samaa sykliä kolmatta kertaa. Oikein henkistynyt ystävä kestää pienen toiston. Tavallinen ystävä saattaa sanoa kolmannella kerralla, että ”ihan sama, ole niin urpo kuin tahdot”. Siitä tulee riita, mutta ei voi mitään, seuraavalla kerralla taas uudella kärsivällisyydellä.

4. Auta pikkuasioissa

Sureminen vie voimia. Jos ystävältä kuolee joku läheinen, kaverit osaavat tulla apuun: he käyvät kaupassa ja katsastavat auton. Samanlaisia pikkutekoja voi tehdä eron yhteydessäkin. Silloinkin surevan maailma muuttuu oudoksi paikaksi, jossa ei osaa eikä jaksa toimia. Auttamisesta ei välttämättä saa heti kiitosta, mutta joskus myöhemmin kyllä. Se menee nimittäin ohi, vaikkei uskoisi.

Lue myös:

Miten palautetaan luottamus pettämisen jälkeen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla