Vaikka toinen kuinka rääkyisi päin naama, yritä hillitä itsesi ja olla ymmärtäväinen. Kuva: Colurbox
Vaikka toinen kuinka rääkyisi päin naama, yritä hillitä itsesi ja olla ymmärtäväinen. Kuva: Colurbox

Christopher Vossin ja Gary Noesnerin vinkit toimivat niin panttivankitilanteissa kuin ihan arjen kinasteluissakin.

– Riiteleminen kuuluu kaikkiin tärkeisiin ihmissuhteisiin, kertoi psykologi Tuija Matikka Me Naisten haastattelussa pari vuotta sitten.

Samaa mieltä ovat monet muutkin asiantuntijat: parhaimmassa tapauksessa omien ajatusten kipakkakin puuskauttaminen puhdistaa ilmaa ja vahvistaa suhdetta.

Joskus kinastelusta haluaisi kuitenkin selviytyä vähän helpommalla. Mitä silloin kannattaa tehdä?

Refinery29-sivsto kysyi neuvottelun ja riitojen selvittelyn ammattilaisilta asiasta. Yhdysvaltain keskusrikospoliisin (FBI:n) neuvottelijat Christopher Voss ja Gary Noesner vinkkasivat työssään oppimansa tavat. He ovat urallaan neuvotelleet lukuisissa kriisitilanteissa ja saaneet esimerkiksi panttivankitilanteet ratkaistua.

FBI:n neuvottelioiden vinkit tehokkaaseen riidanratkaisuun

1. Huomioi äänensävy.

Mitä kovempaa painat, sitä enemmän saat vastustusta, kertoo Noesner. Läpi harmaan kiven -mentaliteetti ei siis riitelyssä toimi.

– Ihmiset haluavat, että heitä kunnioitetaan. Siksi neuvottelijoiden pitää välttää kohteen uhkaamista ja halventamista sekä luennointia ja arvostelua.

2. Ota tilanne hallintaan.

– Kun menemme vaaralliseen tilanteeseen, tiedämme, että meidän täytyy hillitä sitä niin, ettei se lähde paisumaan, Noesner kertoo.

Tärkeä keino on pysyä tiukasti siinä asiassa, joka riidan on synnyttänyt. Jos haluat riidan loppuvan lyhyeen, älä kaivele vuosia sitten syntyneitä kaunoja.

3. Kuuntele tarkasti.

– Kuuntelua pidetään passiivisena käytöksenä, mutta kliininen tutkimus osoittaa, että aktiivinen kuuntelu on tehokas tapa taivutella toista muuttamaan käytöstään, Noesner kertoo.

Ihmiset ovat lisäksi toistensa peilejä. Jos sinä kuuntelet riitapukariasi, hänkin kuuntelee hyvin todennäköisesti sinua tarkemmin.

Mutta miten kuunnellaan aktiivisesti?

Aloita keskittymällä siihen, mitä toinen sanoo. Kukaan ei pysty miettimään omaa vastaustaan ja kuuntelemaan tarkasti samaan aikaan, Voss huomauttaa.

Neuvottelussa aktiivisesta kuuntelusta saattaa olla myös se hyöty, että se saa vastapuolen luulemaan, että hän hallitsee tilannetta. Vallan tunne hivelee hänen itsetuntoaan, vaikka todellisuudessa tilanne olisi toinen.

4. Kerro omin sanoin.

Noeserin mukaan toiselle ei neuvotellessa kannata sanoa, että hän on oikeassa tai väärässä. Sen sijaan tehokkaammin toimii se, että tiivistää juuri kuulemansa argumentin omin sanoin. Se auttaa toista tajuamaan, että sinä olet sisäistänyt hänen ajatuksensa.

5. Nimeä tunteet.

Vihan tai surun keskellä vellova ihminen ei välttämättä osaa nimetä tunteitaan. Siksi yksi tehokkaimmista neuvottelutekniikoista on auttaa häntä siinä.

Aloita lauseesi esimerkiksi näin:

”Kuulostat siltä, että olet...”

”Vaikutat siltä, että…”

Toisen tunteiden nimeäminen ja hyväksyminen on paljon tehokkaampi riidanpurkukeino kuin tunteiden vähätteleminen tai sivuuttaminen. Se myös auttaa pitämään oman verenpaineesi kurissa.

– Tutkimustemme mukaan mitä enemmän keskityt toisen tunteisiin, sitä kauemmas pääset omistasi. Se tekee sinusta rationaalisemman, Voss kertoo.

6. Myönnyttele lyhyesti.

– On vaikeaa riidellä jonkun kanssa, joka sanoo ’Hmm-mm, kyllä, kyllä’, Noesner kertoo.

Käytä siis riidan aikana lyhyitä lauseita, joissa osoitat kiinnostuksesi ja huolesi toista kohtaan.

7. Käännä itseesi.

Syyttely, sinuttelu ja käskeminen provosoivat. Jos riitakumppanisi kiljuu sinulle kurkku suorana, älä huuda häntä olemaan hiljaa. Sen sijaan sano esimerkiksi näin:

”Minä yritän ymmärtää sinua, mutta koska huudat, se on minulle vaikeaa.”

8. Luota taukoihin.

Hiljaa pysyminen toisen tilittäessä sydämensä kyllyydestä on iso haaste. Siihen kannattaa kuitenkin pyrkiä. Harva nimittäin jaksaa kovin kauaa riidellä yksinään.

Tauon jälkeen voit kiteyttää toiselle sen, mitä hän juuri sanoi. Se saattaa auttaa häntä ymmärtämään, että hän on todellakin tullut kuulluksi. Ja sehän on yksi perustavanlaatuisimmista tarpeista, joita ihmisellä on.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.

Joskus kumppanin kaveriin tai kaverin kumppaniin rakastuminen saattaa synnyttää pitkän parisuhteen. Mutta joskus se voi tuhota tärkeän ihmissuhteen.

Deittailun alkuvaiheessa moni asia voi muuttua. Kun tunteet eivät ole vielä leimahtaneet toista kohtaan erityisen palaviksi, kumppaniehdokkaan kaveri saattaakin osoittautua yllättävän kiinnostavaksi tyypiksi. Tilanne saattaa olla monessa mielessä kiusallinen sen jokaiselle osapuolelle.

Tämän joutui kokemaan myös Maajussille morsian -ohjelmasta tuutu kolmekymppinen Lauri. Hän ihastui ohjelmassa Terhiin, ja kaksikon välillä oli selkeästi orastava romanssi. Erityisen pitkälle tilanne ei kuitenkaan edennyt. Sen sijaan Lauri kertoi ohjelman viimeisessä jaksossa, että Terhi innostui enemmän Laurin kaverista.

Myöhemmin Terhi kertoi Mtv3:lle löytäneensä ohjelman avulla onnen. Sen seurauksena hän ja Lauri eivät enää pitäneet yhteyttä. Lauri ei ole myöskään enää tekemisissä ystävänsä kanssa.

Millaisia seuraamuksia sillä on, että ihastuu deittikumppanin tai jopa puolison läheiseen? Kysyimme lukijoiltamme.

Viisi tarinaa kumppanin läheiseen ihastumisesta:

1. Kumppanin velipuolesta tulikin aviomies

”Minulla ja avopuolisollani oli jo pitkään mennyt huonosti, koska avopuolisoni käytti runsaasti alkoholia. Kesäisellä mökkireissulla olimme yhdessä kumppanini ja hänen velipuolensa kanssa. Kesän mittaan aloin kiinnostua avokkini velipuolesta ja lopulta olimme kumpikin ihastuneita. Nyt olemme olleet naimisissa yli 20 vuotta – minä ja eksäni velipuoli siis.” Maija, 50

2. Kuinka niin saattoi käydä?

”Olin kihloissa opiskeluaikana. Kihlattuni ilmoitti aivan yllättäen, että haluaa lopettaa suhteemme. Hän muutti pois yhteisestä kodistamme. Lyhyen ajan kuluttua parhaisiin opiskelukavereihini kuulunut nainen muutti ex-kihlattuni luokse.

”Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen.”

Opiskelukaverini kävi joitakin kertoja meillä ennen eroamme ja mitään ei kuulemma tapahtunut selkäni takana. Eksäni ja kaverini tulivat hyvin juttuun, mutta en aavistanut mitään tällaista. Eksäni kertoman mukaan he olivat tavanneet sattumalta ravintolassa ja ihastuneet.

Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen. Kuinka he saattoivat tehdä minulle niin?” Pettynyt nainen

3. Mahdotonta antaa anteeksi

”Kun puolison salasuhde kaveriini paljastui, tuntui kuin olisin jäänyt kaivurin alle. Pahempaa ei voi tehdä ihmiselle. Kun kaksi läheistä sotkee kummankin perheen asiat perin pohjin ja pohjamutia myöden, sattuu järkyttävän paljon. Sattuu edelleen enkä anteeksi voi antaa ikinä.” Edelleen sattuu, 36

4. Vihamiehet kasvoivat naapureiksi

”Olen aina pitänyt kaverini entistä kumppania hyvänä tyyppinä. He olivat olleet jo erossa jonkin aikaa ja minä sinkkuna. Yhtenä kesänä välimme lähentyivät ja aloimme salaa tapailla kaverini eksän kanssa. Suhteemme syveni ja ei mennyt kauan, kun oli jo pakko kertoa kaverille, että tapailemme. Ajattelimme, että on parempi kuulla meiltä kuin muilta.

”Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko.”

Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko. Nykyään olemme kukin tahollamme naimisissa: hän lapsensa isän ja minä saman kaverin entisen kanssa. Parasta tässä on se, että olemme nykyään kaikki taas hyvissä väleissä ja vieläpä naapureita.” Hellu, 40

5. Kaverin ihastuksesta kumppaniksi

”Kaverini yritti iskeä erästä tyyppiä, mutta hän ihastuikin minuun – ja minä häneen. Jonkun aikaa tapailimme salassa, mutta lopulta kerroin kaverilleni asiasta.

Onneksi ystäväni otti tämän asian hyvin rennosti. Hän sanoi, ettei häntä haittaa ja voin jatkaa tyypin kanssa tapailemista, koska hän on kuulema aivan älyttömän mukava ja ihania. Kaverini käytännössä törkkäsi minut pitämään tyypistä. Meillä oli pitkään on–off-suhde, mutta nyt olemme seurustelleet jo yli vuoden.” Jjanskuu, 24