Me Naiset
|
Milla Kukkonen
Voi kunpa valehtelijan tunnistaisikin yhtäkkiä pitenevästä nenästä. Kuva: Shutterstock
Voi kunpa valehtelijan tunnistaisikin yhtäkkiä pitenevästä nenästä. Kuva: Shutterstock

Keskity omaan kyselytyyliisi, älä niinkään elekieleen.

Rehellisyys maan perii. Siitä huolimatta harva meistä siihen kykenee.

Tiesitkö, että ihminen valehtelee keskimäärin kaksi kertaa päivässä? Useimmiten kohteena on äiti tai puoliso.

Jos läheinen valehtelee suuresta asiasta, kuten rahasta tai pettämisestä, valehtelu sattuu erityisen paljon. Valtiotieteiden maisteri, taloudellista väkivaltaa tutkinut Anniina Kaittila kertoi taannoin Me Naisille, että huijatuksi tuleminen on monen psyykelle kova isku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Voi olla jopa helpompaa sanoa, että mies löi, kuin myöntää, että hän huijasi kaikki rahat. Monia pelottaa se, että pidetään hölmönä ja höynäytettävänä, hän kertoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä voi tehdä, jos epäilee toisen valehtelevan?

Psykologit, kriminologit ja tutkijat ovat yrittäneet selvittää vastausta pitkään. Monet asiantuntijat vinkkaavat tarkkailemaan kehonkieltä. Se ei kuitenkaan aina toimi, koska taitava huijari osaa pitää jopa mikroilmeensä hallinnassa.

Vieläkään kukaan ei pysty täydellä varmuudella sanomaan, milloin joku valehtelee – eivät edes totuuden etsimiseen erikoistuneet ammattilaiset. Syy löytyy myös mielen rakenteesta: moni meistä haluaa luottaa toisiin.

Uuden tutkimuksen mukaan valehtelijan narauttaminen on helpompaa oikealla kuulustelutekniikalla. Psychology Today -sivustolla esitelty Strategic Use of Evidence -tekniikka on kehitetty poliisikuulustelijoiden tarpeisiin. Tutkimuksen mukaan tekniikan opettelu paransi kuulustelijoiden valheenpaljastustaitoa yli 20 prosenttiyksikköä.

Metodin ytimessä on se, että totta puhuvan ja valehtelijan tarinankerrontatyylit poikkeavat:

Valehtelija yrittää kertoa mahdollisimman vähän siitä aiheesta, josta häntä kuulustellaan, koska hän ei halua jäädä kiinni epäloogisuudesta. Totta puhuva vastaa kysymyksiin monipuolisemmin ja yksityiskohtaisemmin, koska hänellä ei ole salattavaa.

Isosta pieneen

Tekniikka on helpointa käydä läpi esimerkkien avulla.

Ajatellaan siis, että epäilet kollegasi huijanneen sinua: hän on vakuuttaa lähettäneensä sähköpostia, mutta mutusi sanoo muuta. Toinen esimerkki osuu parisuhteeseen: puolisosi on sanonut maksaneensa laskun, mutta sinä et usko häntä.

Etene valheenpaljastuksessa näin:

1. Aloita melko avoimella kysymyksellä.

Esimerkiksi: ”Kun lähetit viestin, millaisen vastauksen sait? Itse en ole saanut vastausta.” Tai: ”En huomannut maksumerkintää pankkitilillä. Miten se on mahdollista?”

2. Paljasta lisää todisteita pikkuhiljaa.

Jos valehtelija ei jo edellisen kysymyksen jälkeen tunnusta, hän paikkaa valheensa uudella valheella. Esimerkiksi: ”Minä varmaan vahingossa poistin sen viestin. Ehkä sähköpostissani on jotain vikaa?” Tai: ”Olen varmasti maksanut laskun. Virhe on varmaankin pankin päässä.” Tässä vaiheessa painota uutta todistetta, joka sinulla on toisen kertomusta vastaan. 

3. Jatka ”todisteidesi” esittelemistä, kunnes toinen tunnustaa.

Tutkijoiden mukaan malli on tehokas valheenpaljastuskeino. Kunhan kyselyä ja omien todisteiden esittelyä jatkaa tarpeeksi pitkään, toinen jää lähes väkisin kiinni epäloogisuudesta. Valehtelu on nimittäin muistille raskasta. Lisäksi se on monelle henkinen taakka.

Radikaalisti rehellinen

Vaikka valtaosa meistä livauttelee luikuria päivittäin, se ei tarkoita, että kaikki olisivat samanlaisia.

Helsingin Sanomien haastattelema Tuulia Syvänen kertoi lopettaneensa valehtelemisen kokonaan kaksi vuotta sitten. Hän aloitti juttelemalla kahden kesken kaikkien läheistensä kanssa ja käymällä läpi ne asiat, joista ei ollut aiemmin puhunut.

– Minkä ihmeen takia feikkaamme, kun ihmiset tykkäävät meistä vain enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä? Elämässäni on asioita, jotka ovat minulle noloja, mutta niin on muillakin. Ne ovat vain kaikilla erilaisia, Tuulia sanoi.

– Oli itse asia miten raju tahansa, pahinta on usein se hirveä häpeä. Salaisuudet ovat kamalan raskaita kantaa.

Jos siis epäilee jotakuta valehtelusta, kannattaa muistuttaa: kerro vain, se helpottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla