”En pysty, en kykene, en osaa.” Kuva: Shutterstock
”En pysty, en kykene, en osaa.” Kuva: Shutterstock

Psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan piilottelemme tunteitamme turhaan. – Jos kaikki muu on kokeiltu, kokeile puhua totta, hän ehdottaa.

Bussissa pitää kurotella vieruskaverin yli, jotta saisi painettua stop-nappia. Uudesssa seurueessa pitää esitellä itsensä. Naapuri sulloutuu yllättäen samaan hissiin. Pitäisi nousta auditorion korokkeelle ja pitää puhe.

Joillakin pelkkä ajatus tällaisista tilanteista saa vatsan kipeäksi, sydämen hakkaamaan ja palan nousemaan kurkkuun. Lue lisää täältä ihmisten kokemuksista.

Asiantuntijatkin neuvovat usein, että jännittämisestä voi – ja pitäisi päästä eroon. Se on psykoterapeutti Maaret Kallion mielestä harhaanjohtavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Negatiivisissa tunteissa on hirveän paljon tärkeää informaatiota.”

– Eroon siitä ei voi päästä, mutta jännittämistä voi oppia sietämään ja tulemaan toimeen sen kanssa. Jos kielteisistä tunteista yrittää päästä eroon ja ne sysää pois, se on todella lyhyt tie. Negatiivisissa tunteissa on hirveän paljon tärkeää informaatiota, Kallio sanoi Radio Suomipopin haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä Kallio tarkoittaa sitä, että esimerkiksi jännittäminen voi kertoa ihmisen herkkyydestä, mikä voi olla myös temperamenttiin liittyvä asia. Toki hän lisää, ettei jännittämisen kuulu muuttua sietämättömäksi. Ensimmäinen asia, mikä voi auttaa on asian myöntäminen ja hyväksyminen.

– Itselläni yksi keino pitää jännittäminen siedettävänä on se, että pyrin olemaan avoin. Olen lempeä ja annan tilaa niille tunteille. Käyn omassa mielessäni keskustelua siihen tyyliin, että näin on käynyt, mutta kun tilanne etenee, jännittäminen ehkä helpottaa, Kallio sanoo.

2718521

On ok myöntää, jos tunteista puhuminen on vaikeaa

Sami Kuronen kysyi Kalliolta haastattelussa, auttaako samanlainen suhtautuminen silloinkin, jos ihmisen on vaikea puhua tunteistaan.

– Kyllä. Mielestäni tämä lause on kiehtova: Jos kaikki muu on kokeiltu, kokeile puhua totta.

Kallion mielestä monista tilanteista selviää parhaiten, jos ei piilota tunteitaan. Tämä pätee myös sellaisissa tilanteissa, joissa on hämmentynyt tai ei osaa sanoa mitään.

– Silloin voi vain sanoa, että olen hämmentynyt, enkä oikein osaa sanoa mitään.

Yksi esimerkikki tällaisesta tilanteessa, kun kohtaa surevan ihmisen. 

– Ei ole olemassa mitään lausetta, joka toisi surevan ihmisen pois sieltä surusta. Usein riittää, että sanoo vaikka vain, että tämä vetää niin hiljaiseksi, etten tiedä, mitä tehdä tai sanoa – mutta mä olen tässä. Pelkästään se rauhoittaa monia ja antaa myös tilaa tälle surevalle.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

tanssityttö-80

Hyvä huomio! Kannattaa tosiaan hyväksyä jännitys, ja sallia mokat itselleen (joka voi olla aluksi vaikeaa, mutta iän myötä helpottaa). Täytyy ajatella, että ei haittaa, jos jännittää. Sillä pääsee pitkälle. Silloin sinulla ei ole enää mitään peiteltävää, eikä hävettävää, ja jännityskin vähenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla