Aino pitää huolen, että tilillä on rahaa. Uljas luottaa, että aina sitä jostain tulee. Voisiko pari pelata paremmin yhteen? 

Aino, 24: Haluan varautua yllätyksiin

"Uljas ei paljon suunnittele raha-asioitaan. Hän on se, joka saa päähänsä ostaa fleecepusakan, vaikka olemme urheilukaupassa siksi, että minä tarvitsen sieltä jotain. Jos Uljas on ajatellut pitää kesällä pidemmän loman, hän ei tajua säästää sitä varten ajoissa. Loma jää sitten pitämättä, koska ei ole varaa.

Minä taas säästän pahan päivän varalle ja erikseen isompia hankintoja varten. En tee heräteostoksia. Jos Uljas kävisi useammin kaupassa, meillä olisi aina kotona vesimeloneita ja rahaa menisi varmasti enemmän kuin nyt.

Meillä on Uljaan kanssa omat tilit. Siksi rahasta ei tule niin paljon riitaa kuin ehkä voisi tulla: enemmän minua naurattaa Uljaan meininki. Mutta laitamme molemmat satasen kuussa yhteiselle tilille, jolta maksamme ruokaostokset ja laskut. Käytännössä minä olen se, joka maksaa ja katsoo, onko tilillä tarpeeksi rahaa. Tämä on ongelmakohta. Minusta olisi reilua, että Uljaskin ottaisi vastuuta.

Olen yrittänyt neuvoa häntä raha-asioissa. En tajua, miksi joku käyttää vapaaehtoisesti isoja summia maksumuistutuksiin ja kirjaston myöhästymismaksuihin.

En ole pihi. Raha ei ole minulle itsessään tärkeää. Turvallisuus on se olennainen juttu. Jos tililläni olisi vain sata euroa, oloni olisi turvaton. Haluan olla varautunut yllättäviin tilanteisiin."
 

Uljas, 29: En suunnittele talouttani

"Aino on tarkka raha-asioissa. Hän oikeasti lukee lehdistä tarjouksia ja ostaa niiden perusteella. Minä taas teen heräteostoksia ja kokeilen mielelläni kaikkea uutta, vaikka erilaista leipää tai juustoa kuin yleensä. Tai se fleecetakki,
joka oli Ainon mielestä liian kallis, oli ehkä paras ostos ikinä.

Mielestäni Ainokin voisi olla spontaanimpi. Menisi joskus vaikka ex tempore sen bändin keikalle, josta tykkää. Se on minusta oikeanlaista rahankäyttöä.

En harrasta talouden suunnittelua. Minulle on sama, onko tilillä 20 vai 2 000 euroa, kunhan se riittää sen hetkisiin tarpeisiini. Tykkään kyllä siitä, että palkka tulee kuukauden lopussa tilille – on kiva tietää, että rahaa tulee aina lisää.

Aino omistaa asuntomme, ja minä maksan hänelle vuokraa.
Itse en haluaisi asuntovelkaa, se tuntuisi liian sitovalta.
Olemme molemmat matalapalkkaisissa töissä, joten ei meistä kumpikaan elä ökymmin kuin toinen. Minulta vain menee enemmän rahaa esimerkiksi myöhästymismaksuihin ja katusoittajille.

Tänään näin kadulla haitarinsoittajan, jolle annoin kaksi euroa. Sitten tuli heti vastaan herttainen ukko, jolla oli posetiivi. Halusin tukea häntäkin, ja siinä vaiheessa oli pakko pyytää Ainolta rahaa.

Kinaa meillä tulee siitä, että minulla on ongelmia vastuullisuuden kanssa. Aino joutuu hoitamaan yhteisen tilin menot.
Ymmärrän sen kyllä, mutta jotenkin Ainon huomautukset menevät aina toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos."
 

Asiantuntijaraati ehdottaa

1. Tutkinnan paikka


Jethro Rostedt

, bisnesmies, kiinteistönvälittäjä:

"Aino on tietenkin lähtökohtaisesti oikeassa. Kaiken maailman korkojen ja myöhästymismaksujen maksaminen on huono homma ja tulee kalliiksi. Toisaalta olen sitä mieltä, että elämästä pitää nauttia eikä fleecetakin ostoa voi harkita kuukausitolkulla.

Kun vie tyttöystävän ostoksille, jotain saattaa tarttua itsellekin, se on ihan jees. Mutta Uljas, osta aina ensin tyttöystävälle. Kohta Aino toki saakin vesimeloneja, kesällä ne ovat edullisia.

Parisuhteessa raha-asioilla on iso merkitys, ja kyllä tässä on tutkinnan paikka. Uljas on pian kolmekymmentä, joten jonkinlaista sitoutumista yhteiseen hommaan pitäisi jo osoittaa.

Koska Aino on tiukan linjan lyyli, tulevaisuudessa on vaarana Justiina-efekti – nainen vie ja mies vikisee, kun ei ymmärrä raha-asioista mitään. Voi olla, että kohta rahasta riidellään. Mutta Ainolle neuvoksi, että relaa vähän. Uljaalle, että ryhdistäydy, hyvä mies."
 

2. Uljas, varaudu


Terhi Simola

, Kuningaskuluttaja-ohjelman juontaja

"Aikuisuuteen kuuluu varautuminen. Voi tulla tilanteita, joissa Uljas tarvitsee yhtäkkiä rahaa. Silloin ei ole kivaa, jos pahan päivän rahasto on Aino. Vähintään luottokortti kannattaisi hankkia.

Voisivatko sekä Aino että Uljas laittaa yhteiselle tilille enemmän kuin satasen kuussa? Summa tuntuu tosi pieneltä. Uljaallekin tuo olisi helppo tapa varautua. Omat tilit ja yhteinen käyttötili tuntuvat periaatteessa toimivan tällä pariskunnalla hyvin. Samoin se, että Uljas on vuokralla.

Raha on potentiaalinen riidan aihe jossain vaiheessa vaikka ei vielä sitä olisikaan. Uljaan kannattaisi siksi tsempata ja säästää ensi kesäksi sen verran, ettei hänen rahapulansa torpedoi yhteisiä lomasuunnitelmia. Ja olisi hienoa, jos rahaa olisi sen verran, että Uljas voisi joskus viedä Ainon vaikka Savoyhin syömään – siis että tehtäisiin yhdessä jotain spontaania à la Uljas, jos yleensä eletään Ainon tapaan säästäväisemmin."
 

3. Vähän vastuuta


Patrizio Lainà

, Suomen Talousdemokratia ry:n sihteeri

"Ainon ja Uljaan talousjärjestely toimii periaatteessa hyvin. Samastun Ainoon, koska minullakin on taipumus suunnitella raha-asiani ja kerätä pieniä säästöjä.

Uljas ei toisaalta käytä suhteettoman paljon rahaa omiin
menoihinsa, ja kummankin elämäntapa sopii varmaankin
hyvin heille itselleen. Mielestäni ei haittaa, että Uljas käyttää omia rahojaan ex tempore, saahan hän itse päättää rahoistaan.
Ongelma on siinä, että Uljas tarvitsee tällä hetkellä ulkopuolisen taloudenhoitajan, koska ei pysty ottamaan kunnolla vastuuta.

Uljaan on itse mietittävä, miten hän saisi skarpattua – Ainoa tuntuu kuitenkin häiritsevän se, että yhteinen tili on hänen hoidollaan. Ehkä Uljas voisi osallistua enemmän yhteisen tilin hoitoon. Hän voisi myös maksaa yhteisiä menoja säännöllisesti
yhteistililtä."
 

Mitkä neuvot nappasivat, Aino ja Uljas?

Aino: "Ei tule Justiina-efektiä: minulle ei kuulu, miten toinen omat rahansa käyttää. Eikä se toimisi, että laittaisimme enemmän rahaa yhteiselle tilille. Silloin käyttäisimme myös useampiin menoihin yhteistä rahaa, ja se mielestäni pahentaisi asiaa.

Hassua, että asiantuntijat olivat sitä mieltä, että Uljaksen pitäisi viedä minut syömään tai ostaa kaupassa ”ensin tyttöystävälle”, koska ei hänenkään kuulu minun menojani maksaa. Maksamme
ravintolassa vuorotellen. Siten kummastakaan ei tunnu, että
joutuu aina maksamaan, ja se ennaltaehkäisee riitelyä."

Uljas: "Joo-o, myönnettäköön, että minun pitäisi ottaa itseäni niskasta kiinni. Terhin neuvot varautumisesta pahan päivänvaralle kuulostavat hyviltä, mutta emme kyllä tarvitse yhteiselle tilillemme yhtään enempää rahaa kuin mitä käytämme. Luottokortti toki on, ja on minulla myös oma säästötili. Savoy tai jokin muu ylläri on minusta hyvä ja hauska idea!

Ps. Jethro: Mun tyttöystävä osaa ostaa ihan itse omat juttunsa."

Mistä tietää, että toinen rakastaa varmasti? Usein kyse on pienistä, jopa oudoista asioista. 

 1. Hän tarkistaa, että hellan levyt on pois päältä, kun lähdetään kotoa.
 2. Hän tiskaa tiskit pyytämättä.
 3. Hän syö ruoka-annokseni loppuun, jos en itse jaksa. Hän syö myös ne ruoka-aineet, joista en pidä.
 4. Hän jättää rutatun paperin pyörän satulaan (kun paperin avaa, sieltä löytyy sydän). 
 5. Hän katsoo silmiin ja sanoo rakastavansa.
 6. Hän hieroo hartioitani ja jalkojani iltaisin, jotta voisin nukahtaa ja nukkua paremmin.
 7. Hän yrittää muistaa heittää vanhat rikkinäiset sukkansa pois ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Hän on myös alkanut pitää huolen, että jalassa olevat sukat ovat toistensa pari ja että kantapäät osuvat paikoilleen, eivätkä ole jalkaterän sivussa tai päällä.
 8. Aina kun suunnittelemme näkevämme, hän kysyy haluaisinko jotain syötävää tai juotavaa. Hän tietää, kuinka paljon rakastan ruokaa.
 9. Hän aukaisee oven minulle joka kerta, kun menemme autoon. 
 10. Hän kertoo minulle iltasatuja.
 11. Hän ei varsinaisesti tee outoja tai pieniä asioita, vaan osoittaa arvostustaan minua kohtaan huomaamattomasti. Hän siivoaa, ei puhu minusta pahasti muille ja nauraa minun kanssani. 
 12. Puolisoni rapsuttaa joka ilta selkääni ja niskaani.
 13. Aamulla kun herään, niin kumppani kertoo, että aamupala on valmiina. Paras fiilis lähteä uuteen päivään.
 14. Puolisoni valitsee aina yhteensopivat astiat, jos syödään yhdessä. Muuten asia on hänelle aivan se ja sama. Mutta hän tietää, että kaunis kattaus on minulle tärkeää arkisinkin.
 15. Hän pesi kerran hiekkaiset ja likaiset treenihousuni käsin, koska minulla oli kiire ja halusin lähteä seuraavana päivänä harrastusreissuun juuri niissä housuissa.
 16. Meille tulee Helsingin Sanomat sekä digi- että printtiversiona. Puoliso tapaa hakea printin aina aamuisin postilaatikosta. Jos printtiä ei syystä tai toisesta ilmesty, mies lataa näköislehden valmiiksi pädiini ja asettaa laitteen kahvimukini viereen.
 17. Hän löytää kirppikseltä lempikirjailijani teoksen ja tuo sen kotiin, vaikkei ole varma, onko se jo hyllyssä (oli se, mutta ei haittaa).
 18. Hän tekee arkivapaallaan yllättäen polkupyörälleni täyden keväthuollon, vaikka itse käyttää pyöräänsä noin kahdesti kesässä.
 19. Kun tulen töistä kotiin väsyneenä ja haluaisin vain käpertyä viltin alle lukemaan ja syömään suklaakeksejä, hän antaa minun tehdä niin ja hoitaa kyselemättä koko lapsiperheen iltahärdellin.
 20. Rakastan suklaata. Poikaystäväni kutsuu minua suklaaprinsessakseen. 

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.