Kuvat: Shutterstock ja Kaisu Jouppi
Kuvat: Shutterstock ja Kaisu Jouppi

On varattu pöytä kivasta ravintolasta ja lähdetty yhdessä illalliselle. Nyt kun istutaan pöydässä, kummallakaan ei ole mitään sanottavaa.­ Jääkö tästäkin käteen vain tylsä muisto? ­Miten yhteiseen­ hetkeen saisi vähän säpinää?

Arjen asiantuntija, ravintoloitsija Sasu Laukkonen ehdottaa:

”Ratkaisua kannattaa alkaa etsiä ruoka­paikan valinnasta. Sieluttomiin ketju­ravintoloihin ei pidä eksyä. Toinen ääripää ovat jäykät fine dining -raflat, joissa henkilökunnan käytös saattaa olla niin pönöttävää, että se kiristää olotilaa entisestään. Hyvällä illallispaikalla on omanlainen henki, minkä ansiosta kotiinviemisiksi­ saa muutakin kuin täyden vatsan.

Ruokalistalta olisi hyvä valita jotain jaettavaa.­ Se pakottaa olemaan yhteydessä toiseen, mikä tekee tilanteesta väki­sinkin­ sosiaalisemman. Pelkkä yhteinen­ lisuke riittää. On mahtavaa, jos pystyy ottamaan­ ruokaa kummallekin kuuluvalta perunamuusi- tai riisilautaselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sormilla syötävät ruuat ovat myös usein hyvä vaihtoehto. Ne lisäävät hommaan tekemisen meininkiä, ja meininki on illallisella se kaikkein tärkein juttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus voi olla paikallaan pyytää ystävä­pariskunta treffiseuraksi, vaikka tuntuisikin tärkeältä olla kahdestaan. Näen usein pareja tiimeinä syömässä. Se on helppo tapa välttää jäätävät tilanteet.

Eikä ole missään nimessä kiellettyä alkaa rupatella henkilökunnan kanssa. Työntekijät ovat palvelemisen ammattilaisia, joiden tehtävänä on saada jengi hymyilemään. Tarjoilijalle voi vaikka kertoa, missä käy mökkeilemässä, tai häneltä­ voi kysyä, miten roskakaloja kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa. Hyvässä­ ruokapaikassa henkilökunta auttaa rentoutumaan.

Minusta on aina ollut mystistä, miksi ihmiset lähtevät ravintolaan viettämään kahdestaan iltaa, jos heistä tuntuu, että illasta saattaa tulla tylsä. Ravintola on siitä epäkiitollinen paikka, että siellä joutuu koko ajan kohtaamaan toisen katseen. Jos parisuhteessa ongelmana on puheenaiheiden puute, mieluummin kannattaisi mennä yhdessä vaikka leffaan.”

Sasu Laukkonen on Michelin-ravintola Chef & Sommelierin omistaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla