Me Naiset
|
Jenni Junkala
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Helsingin Sanomien toimittaja Maria Pettersson kirjoitti keskustelua herättäneessä kolumnissaan "mukavista kundeista", jotka kärttävät naisilta seksiä. Kuinka paljon tällaisia vihaisia miehiä on?

Mitä seksinpuute voi aiheuttaa? Kysymys on tabu, joka viime vuosina on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Runoilija Timo Hännikäinen julkaisi neljän vuoden pakkoselibaattinsa jälkeen vuonna 2009 Ilman-pamflettinsa, jossa kertoi, miten seksinpuute tekee masentuneeksi, katkeraksi ja vihaiseksi – johtaa jopa naisvihaan.

Hiljattain kalifornialainen joukkosurmaaja Elliot Rodger, 22, puolestaan selitti jälkeensä jättämässään kirjoituksessa veritekojaan kostoksi siitä, että jäi ilman naisten huomiota, vaikka oli "äärimmäinen herrasmies". Helsingin Sanomien toimittaja Maria Pettersson ruoti aihetta huomiota herättäneessä kolumissaan Mukava kundi haluaa palkintoseksiä normaalista käytöksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Petterssonin mukaan "mukavat kundit" syyttävät naisia siitä, että jäävät ilman seksiä. Kuinka paljon tällaisia vihaisia "mukavia kundeja" mahtaa olla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mielestä ei ole mielekästä puhua pelkän seksinpuutteen vaikutuksista vaan ongelma on laajempi: yksinäisyys.

Yksinäiset miehet vs yksinäiset naiset

 – Suhteen solmimisessa on kyse sosiaalisesta kyvykkyydestä, taidoista ja itsetunnosta. Siitä, uskooko itse, että naiset voisivat olla kiinnostuneita. Jos on ujo ja itsetunto on heikko, rima lähestymiseen on korkealla. Vielä nykypäivänäkin naiset odottavat useammin aloitetta mieheltä. Jos sellaista ei tule, mitään ei tapahdu, Kontula sanoo.

90-luvulla tehdyn FINSEX-tutkimuksen mukaan keski-ikäisistä yksinelävistä suomalaismiehistä puolet eivät olleet koskaan olleet naimisissa tai avoliitossa, ja kolmasosalla oli ollut elämässään pidempiä yksinelon aikakausia. 13 prosenttia miehistä koki, ettei pystynyt solmimaan minkäänlaisia läheisiä ihmissuhteita.

Miesten yksinäisyys on Kontulan mukaan suurempi ongelma kuin naisten.

– Naisilla on sosiaalista verkostoa, ystäviä, sukulaisia ja työkavereita. Jos miehellä ei ole kumppania, hänellä ei välttämättä ole ketään, jonka kanssa jakaa asioitaan. Naisten ja miesten ero on selvä tässä asiassa.

Itsetunnon lisäksi kumppanin löytymiseen vaikuttaa usein asuinpaikka. Maaseuduilla asuu paljon yksinäisiä miehiä, kaupungeissa taas naisia, eivätkä he kohtaa.

– Jos rohkenee nettimaailmaan, voi siellä tavata jonkun, Kontula kannustaa.

Tarkoittaako yksinäisyys seksittömyyttä?

Yksinäisyyttä ei voi määritellä sen perusteella, elääkö kuivaa, seksitöntä elämää, vaan se on Kontulan mukaan laajempi henkiseen ja fyysiseen läheisyyteen liittyvä kokonaisuus, josta seksi on vain yksi pieni osa.

Kontulan mukaan seksinpuute aiheuttaa sitä enemmän ahdistusta, mitä enemmän sitä miettii. Omassa päässä siitä voi lopulta muodostua isokin mörkö.

– Jos mies on seksuaalisesti virittäytynyt ja halukas, eikä seksiä ole mahdollisuus harrastaa kumppanin kanssa, voi oma asema muihin miehiin verrattuna ahdistaa. Mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä enemmän se saattaa ahdistaa, Kontula pohtii.

Kuohuttavaan aiheeseen ottavat kantaa myös eturivin miesmuusikot tuoreella F-sana-videolla. Muun muassa Stig, Tommy Lindgren ja Paleface toteavat yhteen ääneen, "ettei ihmisoikeuksiin kuulu saada naarasta".

Vaikka Maailman terveysjärjestön WHO:n määrittelemissä seksuaalioikeuksissa todetaan, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus tyydyttäviin ja turvallisiin seksuaalikokemuksiin, nämä oikeudet eivät takaa, että saisi kokea jotain haluamaansa, vaan turvaavat sen, ettei joudu kokemaan mitään sellaista, mitä ei halua.

– Tietysti ihmisen pitää ensin löytää kumppani, joka on yhtä halukas kuin itse, Osmo Kontula sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla