Mies voi osoittaa tunteensa ostamalla intiimin alusvaatelahjan, mutta sama ei toimi toiseen suuntaan: sukat ja bokserit ovat hirveän arkisia. Tutkittu on!

Listataanpa romanttisia lahjoja miehelle, joku toivoo Kaksplus-vauvalehden keskustelupalstalla.

Leija, painepesuri, hierontaa, viiniä, matkoja, viskiä, lippu lempibändin keikalle, lahjakortti rautakauppaan, parisuhdelautapeli...

– Suurin osa vähän noloja, kommentoi kyseisten lahjojen saajasukupuolen edustaja.

Eivätkä edes kovin romanttisia.

Mitä miehelle sitten pitäisi ostaa? Kysyimme yhdeksältä kaksilahkeiselta:

Hemmottelua

”Itselleni toimii ylivoimaisesti varmimmin hemmottelu: hyvin valittu illallinen miellyttävässä, tunnelmallisessa ravintolassa tai miksei myös hieronta tai jalkahoito, varsinkin, jos se sisältää myös hotelliyön. Mitään varsinaista arvostamaani tavaralahjaa en kyllä osaa ajatella kovin romanttisena.”

Pullo ja sukat

”Haluaisin sellaisen vähän paremman viinipullon ja kotitekoiset villasukat suosikkiväreissäni. Myös tumput käyvät, jos sukat eivät onnistu!

Voin muuten sanoa, että yksikään mies ei halua koriste-esineitä, kodin tekstiilejä tai astioita. Tai ehkä hyvin harva, mutta hekään tuskin seurustelevat naisten kanssa. Vempeleitä ja tekniikkaa voi ostaa, jos ne on valittu äärimmäisellä huolellisuudella. Yleensä lahjakortti on parempi. Levyt, kirjat ja muut – ei kannata. Esimerkiksi meillä ei ole enää edes cd-soitinta. Myös maksukanavapaketti on hyvä lahja!”

Oikeanlaista esineellistämistä

”Vaatelahjoista tulee hyvä mieli, koska niitä saadessaan ajattelee, että ostaja on ollut vaatekaupassa ja ajatellut, että tuossa vaatteessa lahjan saaja näyttäisi hyvältä. Siinä on sellaista oikeanlaista esineellistämistä. Kyllä alusvaatteetkin voivat olla ihan onnistunut lahja, jos ne on vaikka paketoitu kivasti ja ovat vaikka vähän erilaiset kuin yleensä pitää. Vaikka lahja on arkinen, sen voi paketoida kutkuttavammaksi.”

Jotain pientä

”Miten olisi esim nimikoidut sukat, jotka lahjan saaja on itse kirjaillut. Myös tosi tumma suklaa kelpaisi. Voihan sitä ostaa vaikka krediittejä tankkipeliin.”

Ruokaa ja rakkautta

”Romanttinen yö jossain kivassa hotellissa tai illallinen hyvässä ravintolassa toimii ainakin – tai edelliset yhdistettynä, jos budjetti on suurehko.”

Tavaroita, joita ei tiennyt tarvitsevansa

”Yleensä käytännön jutut toimivat parhaiten. Tykkäsin kovasti isänpäivälahjaksi saamastani termosmukista. Samaa sarjaa olivat joskus kumisaappaat ja kylpytakki, joita en itse ollut huomannut tarvitsevani. Lahjakortti myös hyvä: teatteri, stand up, leffa, hieronta...”

Laatuaikaa

”Eiköhän ihan tämmöinen kahdenkeskinen aika tyttöystävän kanssa olisi silleen aika jees. Esimerkiksi hotelliyö vaikka Tallinnassa!”

Parisuhdepaketti

”Miten olisi kaksi lippua lempibändin keikalle ja lapsenvahtipalvelu samassa paketissa?”

Yllätykset ovat parhaita

"Oikeastaan toivon, että romantiikka näkyy arjessa. Siksi arvostaisin joko selkeästi kahdenkeskistä aikaa, kuten lippuja kummallekin konserttiin tai vaikka lätkämatsiin. Myös muu yhteinen elämyslahja olisi kiva, esimerkiksi kokkikurssi.

Sitten tietenkin fyysiset lahjat. Minulle kelpaisi paketti, jossa on kirja ja deodorantti. Pidän lukemisesta, ja deodorantti taas on sopivan arkinen mutta osoittaa, että kumppani haluaa pikkaisen hemmotella tai tuoda arjen luksusta peliin. Moni kaverini pitäisi myös konsolipeleistä ja fanikrääsästä. Parasta on yllätyksellisyys. Kuuntele vuoden varrella, mitä toinen kaipaa ja yllätä aattona."

Lue myös:

Mauttomimmat joululahjat top 6

Ei krääsäjoululle! 10 parasta lahjaideaa

Tuhlaatko sinä enemmän? Tämän verran suomalaiset käyttävät rahaa joululahjoihin

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.